Вилнюс – бароковото сърце на Прибалтика

Герб на Вилнюс: 

 

„Тесни калдаръмени улички и пищно съчетание на барокови елементи” – това пише писателят Чеслав Милош относно предвоенен Вилнюс. Така даденото описание може да се каже, че важи с пълна сила и днес. Разположена върху пространства, които река Нерис е издълбала през годините, и ограден от хълмове с борови гори, централната част на Вилнюс остава до голяма степен незасегната от строителството на високи, многоетажни сгради, което характеризира следвоенните предградия на град. Отделно от това централната част на града се слави и с може би най-впечатляващата концентрация на бароковата архитектура в Северна Европа, а силуетът на куполи и камбанарии няма как да не оставят трайно впечатление у всеки един посетител. Центърът на Вилнюс е един лабиринт от чудесни, тесни улички, по протежение на които се издигат сгради от 18-ти век.

Вилнюс

На снимката: Кулата на Гедиминас и чудесната гледка към града, откриваща се от това място;

 

Въпреки усещането за приемственост, което създава добре запазената архитектура на Вилнюс, историята на града не е никак лека и безоблачна, което важи и за доста градове в Източна Европа. От възникването на града и превръщането му в столица на литовските херцози през Средновековието, руснаци, белоруси, евреи и поляци са оставили по един или друг начин своя отпечатък върху града, а Вилнюс е бил важен културен центъра за всяко от тези общества. Градът заема особено ценно място в сърцата на поляците: известни поляци като нобеловият лауреат Милош, както и литературни фигури като Адам Мицкевич, Юлиуш Словацки и Тадеуш Конвишки, са прекарали значителна част от живота си именно тук. Вилнюс все още е един космополитен града – около двадесет процента от населението му са поляци, а други петнадесет процента са руснаци. Най-важната и значима атракция на Вилнюс е старата част на града, представляваща чудесен ансамбъл от тесни улички, величествени църкви, както и богатство от музеи, сред които и такива свързани с нацисткото и съветското присъствие по тези земи. Вилнюс представлява и добра стартова точка за разглеждане на други части на Литва и особено източната част на страната, където може да видите средновековната крепост Тракай, укрепленията от желязната епоха Кернаве и други. Вторият по големина град в Литва Каунас може да се достигне лесно от Вилнюс за по-малко от 2 часа.

Вилнюс

На снимката: Сърцето на Стария града на Вилнюс със сградата на катедралата;

Град Вилнюс е основан някъде през единадесети век, когато пясъчните хълмове с изглед към мястото, където се срещат реките Вилия и Нерис, са превърнати в ключови крепости за литовските вождове. Вилнюс по всяка вероятно е бил резиденция на  Миндаугас, който успява да обедини литовските племена в една централизирана държава през тринадесети век, макар че едва при управлението на неговия внук Гедиминас градът се превръща в наистина значима сила. Макар че е бил езичник все още, Гедиминас насърчава заселването на християни по тези земи – особено германски търговци от Рига и рускоезични благородници от изток. За това не се учудвайте, ако разберете, че много от църквите във Вилнюс всъщност датират от времето преди християнството официално да е прието в града през 1386г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

След династичен съюз между Литва и Полша през 1387г., реалната власт била изместена към Краков  (и впоследствие към Варшава), където царете на новата полско-литовската държава прекарвали повечето от времето си, независимо че Вилнюс остава столица на Великото литовско княжество. Благородниците от великото херцогство възприели езика и обичаите на своите съседи поляците, което повлияло върху развитието на Вилнюс и малко или много се стигнало до превръщането на града в полски такъв. Тясната връзка с Полша гарантира, че Вилнюс остава в контакт с европейската култура от Централна Европа. Сигизмунд Август (Великият херцог на Литва в периода 1544-72г. и крал на Полша в периода 1548-72г.) изградил прекрасна резиденция в града, като съдействал за насърчаването на науката и установяването на учени от Европа в града. През 1579г. във Вилнюс бил основан местния университет, който се превърнал в едно от най-престижните места за обучение в Североизточна Европа – нещо, който се е запазило и до наши дни.

Вилнюс

Вилнюс

На снимките: Красивите улички на Стария град на Вилнюс;

Със създаването на Полско-литовската държава през 1569г., автономността на Великото херцогство е загубена, а Вилнюс започва да губи своето значение и се превръща в периферен, провинциален град. Независимо от това, водещите аристократи на Великото херцогство, сред които семействата Радвилас, Сапиехас и Пакс, продължават да влагат средства в строителството на дворци във Вилнюс и финансират изграждането на църкви, повечето от които в богат бароков стил, който се превръща в запазена марка на града. Включването на Вилнюс към Руската империя през 1795г. довело до наплив на руснаци, до изграждането на нови православни църкви в града, а старият град на Вилнюс започнал да се разширява отвъд познатите си граници. Ключов обект, останал от руското наследство на града е булевард Gedimino prospektas, около който в бъдеще започва изграждането на основните административни и бизнес райони на Вилнюс. Руското управление засилва ролята на Вилнюс като център на полския патриотизъм и култура, което обаче води до закриването на местния университет през 1831г. /той остава затворен за следващите 80 години/ с цел да се предотврати подхранването на анти-руски настроения.

Вилнюс

На снимката: Старият град на Вилнюс;

До края на деветнадесети век Вилнюс е бил невероятно разнообразен град, като евреите са съставлявали около 40% от населението, следвани от поляците  с 31% и руснаци – около 20 на сто. Литовците са били сведени до незначително малцинство. Независимо от това, литовците считали все още Вилнюс за своя историческа столица и основавали повечето от техните културни институции тук. Възможността пред литовците да се покажат на политическата сцена се появила след изтеглянето на руснаците след Първата световна война. На 16-ти февруари 1918г. лидерите на литовската общност обявили независимостта на Литва. Последвали обаче две години на военни сблъсъци, в които литовци и поляци се биели помежду си, а така също и срещу болшевиките, които напредвали към Централна Европа в опит да изнесат руската революция. През 1920г. полският лидер маршал Пилсудски, който самият бил родом от селище близо до Вилнюс, наредил на генерал Лучан Желиговския да завземе града веднъж и завинаги.

Вилнюс

На снимката: Булевард Гедиминас;

По време на Втората световна война Вилнюс бил в ръцете на руснаците, германците и накрая отново в ръцете на руснаците. Полската съпротива играе основна роля в освобождението на Вилнюс от германците, но след това нейните лидери били арестувани от победоносната Червена армия и депортирани в Сибир. Вилнюс е превърнат в столица на Съветска Република Литва след 1945г., като след тази година голяма част от живеещите в града поляци напускат Вилнюс в посока към Полша.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Въпреки усмирителната риза, която била сложена от страна на съветската власт, Вилнюс скоро се превръща в център на литовската политическа и културна дейност, а след 1980г. борбата за независимост от Съветския съюз била концентрирана именно тук. След сблъсъците от 13-ти януари 1991г., при които загиват 12 литовци, премазани от руските танкове, пътят към литовската независимост бил павиран. Въпреки че много от отдалечените предградия на Вилнюс все още носят отпечатъка на съветското време, централната градска част напълно отговаря на изискванията за модерен градски център.

Най-доброто време за посещение:   

Юни, юли и август са сред най-популярните месеци за посещение на Вилнюс, макар че целогодишните културни забележителности на града и оживеният нощен живот гарантират, че градът има какво да предложи независимо от периода на годината, който изберете. Трябва да се отбележи, че освен през лятото, Вилнюс си заслужава посещението и по време на Коледния период, когато в Стария град се организира хубав коледен базар, където се посетителите може да намерят всякакви занаятчийски произведения и вкусотии.

На снимката: Църквата „Света Анна“;

Туристическа информация за Вилнюс:

Клонове на общинския туристически офис може да откриете на ж.п. гарата на Вилнюс, при кметството на града, както и на улица Vilniaus 22. Офисите са отворени от понеделник до петък, от 9.00 часа до 18.00 часа , а в събота и неделя – от 10.00 часа до 16.00 часа. Единствено в периода ноември-април, офисите не работят в неделя. В