Византийският музей – град Атина, Гърция

Първоначално наречен „Вила Илисиа” /Villa Ilisia/, това елегантно имение в флорентински стил е построено между 1840г. и 1848г. от Стаматис Клеантис за дукесата на Плезанс /1785-1854г./. Тази ексцентрична жена, съпруга на един от генералите на Наполеон, е ключова фигура в атинското общество през средата на 19-ти век. Георгиос Сотириу превръща къщата в музей през 1930г. с помощта на архитект Аристотелис Захос. Те трансформират входа в монашески двор, включвайки копие на фонтан с красива мозайка, датиращ от 4-ти век.

византийският музей

На снимката: Византийският музей;

След продължителни ремонти, целящи обновяване, Византийският музей отвори отново врати в модерно пространство на нива, изградено под земята, под споменатия двор.

Византийският музей

На снимката: Мраморна плочка от 10-ти век, изложена в музея;

Колекцията на музея сега е разделена на две секции, които са изложени в хронологичен ред: Първата секция, обхващаща периода от античния свят до Византия, проследява възхода на християнството, докато втората секция, посветена на Византийския свят, обхваща периода между 6-ти век след Христа до падането на Константинопол през 1453г.

византийският музей

На снимката: Колекция с икони;

Първата секция е доминирана от фрагменти от декоративни каменни резби и мозайки, взети от базилики, саркофази, както и ранни религиозни скулптури като „Пастир носещ агне” и „Орфей свирещ на лира”, показващи начина, по който християнската църква абсорбира и адаптира езическите символи.

византийският музей

На снимката: Фрагменти от различни сгради;

Вторият раздел представя набор от икони, стенописи и благородни църковни артефакти. Изящните произведения, за които трябва да внимавате включват съкровището от Митилини /огромно златно и сребърно съкровище от бижута, монети, бокали, открити в потънал кораб/, двустранната икона на Свети Георги и мозаечната икона на Богородица /и двете произведения са от 13-ти век/.

Византийският музей

На снимката: Част от стенописите, които може да се видят в музея;

Има и някои великолепни стенописи, които са били спасени от Църквата на Епископи и които са умело разположени в позициите, в които те биха били в самата църква, която е представлявала кръст в квадратен план, с купол и нартекс.

През лятото често има концерти в двора на музея. Целогодишно се организират безплатни турове.

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: 22 Vasilissis Sofas, Атина 10675, Гърция;

Телефон: +30 213 213 9572;

Работно време на Византийския музей:

Вторник-неделя, от 8.00 часа до 20.00 часа;

Понеделник, от 12.00 часа до 20.00 часа;

Затворен на: 25-ти и 26-ти декември, 31-ви декември, 1-ви януари, Великден и 1-ви май, както и всеки понеделник;

Цена на входните билети:

Билет за възрастни – 8.00 Евро;

Безплатно за лица под 18 години;

Как да стигнете до Византийския музей:

-Чрез автобус /вземете линии 054, 100, 203, 204, 220, 221, 224, 235, 608, 622, 732, 815, Χ14, Χ95, Α5, Ε14 и слезте на автобусна спирка „Rigillis“; вземете линия 250 и слезте на автобусна спирка „Евангелизмос”; вземете линии N450 и 550 и слезте на автобусна спирка „Ethniko Idryma Ereunon”; вземете линии 60 и 22 и слезте на автобусна спирка „Loukianou”; вземете линия 01 и слезте на спирка „Rizari“/;

-Чрез тролейбус  /вземете линии 3, 7, 8, 13 и слезте на спирка „Rigilis” или линия до “Ethniko Idryma Ereunon”/;

-Чрез метро /вземете линия 3 до станция „Евангелизмос”/;
византийският музей

Важно: Статията предоставя информация за византийският музей – град Атина, Гърция. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, информация за работното време на музея и цената на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Август 2018г.

случай че търсите хотел в Атина, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно византийския музей – град Атина, Гърция, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: