Водопадът Гюдълфос, Исландия

Водопадът Гюдълфос (Gullfoss) е най-популярният водопад в Исландия, което само по себе си говори много за неговата красота, особено като се вземе предвид, че страната е богата на много красиви водопади. В превод името на водопада означава „Златният водопад“, което се свързва с по-особения цвят на водата при залез слънце. Гюдълфос се намира на 120 километра южно от столицата Рейкявик и е посещаван от хиляди туристи всяка година. Височината на водопада е около 32-33 метра, като самият водопад е разделен на няколко нива. При горното ниво водата пада от 21 метра, а при долното ниво водата се спуска от 11 метра към самото корито.

Водопадът Гюдълфос

На снимката: Водопадът Гюдълфос;

Водопадът има интересна история. В началото на миналия век било планирано районът, включително и самия водопад, да бъдат дадени за изграждането на ВЕЦ. Собственичката на земята около водопада заявява, че ще се хвърли от него, ако изграждането на ВЕЦ-а бъде позволено. Независимо че съдът отсъжда срещу нея и в полза на изграждането на този проект, самата компания, която имала желание да инвестира се отказва от проекта заради обществения натиск.

Гюдълфос е формиран от водите на река Хвита, която пък дължи своя живот предимно на глетчерите. Каньонът, в който падат водите на Гюдълфос, е широк около два километра и половина, а на дълбочина достига до цели 70 метра. Предполага се, че тази природна забележителност се е образувала в края на последния ледников период при проливните наводнения от ледниковото топене. Днес водата на реката тече с голяма скорост, като силата й нараства особено много именно при снеготопенето. През летните месеци около водопада много често се образува дъга, а през зимата – различни ледени образувания.

Водопадът Гюдълфос

На снимката: Водопадът Гюдълфос, като може да видите до къде най-близо може да се приближите;

Близо до пада на водопада се намира паметник на жената, благодарение на която водопадът може да бъде видян днес в този му вид. Близо има и малък музей, разказващ за историята на самото място.

Водопадът Гюдълфос

Полезна информация за посещение на водопада Гюдълфос:

Адрес: Gullfoss, Исландия;

Работно време:

Водопадът може да се посети през целия ден, във всички дни на седмицата;

Цени на входните билети:

Безплатен вход;

Как да стигнете до водопада:

-Чрез автомобил (разстоянието се взема за около час и 40 минути от Рейкявик);
Важно: Статията предоставя информация за водопада Гюдълфос, Исландия. Тук ще намерите полезна информация за обекта – разположение, какво може да видите вътре, как да стигнете до тук. За последно статията е обновена от нашия екип на 28 Март 2018г.

Търсите хотел в Рейкявик?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Водопадът Гюдълфос

По-долу може да видите интерактивна карта относно водопада, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: