Водопадът Скогафос, Исландия

Водопадът Скогафос е друг от по-известните и красиви водопади на Исландия. Разположен е на река Скога, в южната част на Исландия, където преди векове всъщност е била крайбрежната ивица на страната. След като бреговата линия обаче се е изменила заради отстъпването на водата, днес брегът се намира на около 5 км. от тук. Възвишението, от което ще видите водопадът да се спуска, оформя ясна граница между крайбрежните низини и високопланинските райони на Исландия.

Водопадът Скогафос

Водопадът Скогафос

На снимките: Водопадът Скогафос;

Водопадът Скогафос е и един от най-големите водопади в страната с ширина 15 метра височина на падане на водата 60 метра. Поради количеството пръски, което водопадът постоянно „произвежда“, обикновено се наблюдават единични или двойни дъги при слънчеви дни. Според легендата първият заселник в района – викингът Þrasi Þórólfsson – заровил съкровище в пещерата зад водопада. Според същите тези легенди, местните хора открили съкровището години по-късно, но могли да вземат от него пръстена на ковчежето, преди съкровището да изчезне отново. Пръстенът е бил даден на местната църква. Старият пръстен на църковната врата е днес в музея „Скогар“. Друг интересен факт, свързан с водопада (освен легендите за него), е че тук е сниман филмът „Тор: Тъмният свят“, както и сцени от филма „Тайният живот на Уолтър Мити“.

Водопадът Скогафос

На снимката: Църковният пръстен в музея Скога, който според легендата е взет от съкровището зад водопада;

При източната страна на водопада има маршрути за пешеходен туризъм, които ще ви отведат до прохода Fimmvörðhhals между ледниците Eyjafjallajökull и Mýrdalsjökull. Пътеката ще ви изведе от другата страна, където може да стигнете до Landmannalaugar. През 2010г., когато Eyjafjallajökull изригна, тонове пепел се посипаха в тази част на Исландия, като това е моментът, в който водопадът е бил изцяло посивял, а стичащата се вода замърсена.

Водопадът Скогафос

На снимката: По пътеката отдясно може да се изкачите до платформата над водопада;

Полезна информация за водопада Скогафос:

Адрес: Скогар, южна Исландия;

Работно време:

Водопадът може да се посети през целия ден, във всички дни на седмицата;

Цени на входните билети:

Безплатен вход;

Как да стигнете до водопада:

-Чрез автомобил (водопадът се намира на около 150 км. от Рейкявик, като с кола до тук се стига за около 2 часа. На място има безплатен паркинг за автомобили, а водопадът е на няколко минути пеша от паркинга);
Важно: Статията предоставя информация за водопада Скогафос, Исландия. Тук ще намерите полезна информация за обекта – разположение, какво може да видите, как да стигнете до тук. За последно статията е обновена от нашия екип на 30 Март 2018г.

Търсите хотел в Рейкявик?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Водопадът Скогафос

По-долу може да видите интерактивна карта относно водопада, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: