Връх Ебеналп – районът на град Апенцел, Швейцария

Връх Ебеналп е най-северният връх от Апенцелските Алпи, като достига височина от почти 1700 метра. Планината е популярна дестинация за туризъм и е достъпна с лифт от Васерауен /Wasserauen/. Лифтът функционира от 1955г., като наскоро е претърпял пълно обновление. Всяка година повече от 200 000 посетители посещават Ебеналп и неговите забележителности, а последните не са никак малко и всяка една от тях крие интересна информация и история.

Връх Ебеналп

На снимката: Красива гледка от лифта към долината отдолу;

За да се достигне до Ебеналп ще трябва да достигнете първото до село Васерауен /Wasserauen/. От там кабинковият лифт ще ви отведе за 10 минути до Ебеналп. Ебеналп разкрива на своите посетители прекрасна гледка към целия район Апенцел. От станцията на лифта на Ебеналп имате няколко възможности за разходка из планината. Най-популярният от тези маршрути е този, водещ до Wildkirchli. Wildkirchli е името на система от три пещери, в които може да се видят следи от обитание от хора от палеолита /неандерталците/. Пещерите са открити през 1940г. от Емил Бахлер. Те са били населявани от отшелници в периода 1658г. до 1853г., като последният живял тук отшелник е загубил живота си при падане. Пещерите останали празник докато не били облагородени и превърнати в нещо като музей на открито през 1972г.

Връх Ебеналп

На снимката: Поглед от Ебеналп към долината, където е началната станция на кабинковия лифт;

След преминаване през пещерите, ще попаднете на древно светилище- малка каменни църква с олтар, където хората все още палят свещи за здраве. Продължвайки по пътеката ще стигнете и до един от хотелите в света, славещ се с може би най-причудиливото разположение, но и с най-красивата гледка- хотел Aescher. Тази дървена постройка е изградена на края на самата скала, там където пътят на практика свършва. Гледката от тук е невероятна.

Връх Ебеналп

На снимката: Хотелът „Aescher“;

Полезна информация за кабинковия лифт до станция Ебеналп:

Адрес /началната станция на лифта/: Schewendelstrasse 82, Wasserauen 9057, Швейцария;

Телефон: +41 71 799 12 12;

График на кабинковия лифт до Ебеналп:

1-ви Януари- 2-ри Април: Понеделник-Петък, от 9.30 часа до 17.00 часа;

Събота и неделя, от 9.00 часа до 17.00 часа;

28-ми Април – 25-ти Май: Всеки ден от 8.00 часа до 17.30 часа;

26-ти Май – 29-ти Юни и от 27-ми Август до 30-ти Септември: Всеки ден от 7.30 часа до 18.00 часа;

1-ви Октомври – 4-ти Ноември: Всеки ден от 7.30 часа до 17.30 часа;

30-ти Юни – 26-ти Август: Всеки ден от 7.30 часа до 19.00 часа;

Цени на билети за кабинковия лифт до Ебеналп:

Билет за възрастни /в едната посока/: 20.00 CHF

Билет за възрастни /двупосочен/: 31.00 CHF;

Билет за учащи и студенти /еднопосочен /: 6.50 CHF;

Билет за учащи и студенти /двупосочен/: 11.00 CHF;

Билет за деца /еднопосочен/: 7.50 CHF;   /важи само за деца на възраст 6г. или повече/;

Билет за деца /двупосочен/: 12.00 CHF;

Групов билет /за групи от 10 души/: 16.00 CHF /в една посока/;

Групов билет /за групи от 10 души/: 25.00 CHF /двупосочен/;

Важно: Има много места за пикник в планината, така че можете да си намерите хубаво и спокойно място, където да хапнете за обяд или вечеря. Ако планирате пикник в планината, няма да е зле да си купите от известното традиционно сирене, като най-голямото разнообразие е в магазина Chäs Sutter, разположен на улица Марктгасе 8. В близост до станция Ебеналп на върха има и къща за гости, където също може да отпочинете и опитате традиционни местни ястия.
Важно: Статията предоставя информация за връх Ебеналп, намиращ се близо до швейцарското градче Апенцел. Тук ще намерите полезна информация за върха – история, разположение, как да стигнете до горе, информация за лифта до Ебеналп. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Юли 2018г.

Връх Ебеналп

В случай че търсите хотел в Апенцел, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно връх Ебеналп – Апенцел, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на върха, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: