Ваймар – по стъпките на Гьоте

На 260 км. югозападно от Берлин се намира малкото градче Ваймар. Това красиво градче, намиращо се на границата на Тюрингия и славещо се с повече от 1000 години история, е една от важните дестинации в Германия за всеки един, който се интересува от немската история и култура. За разлика от много градове в бившата източна Германия, Ваймар запазва голяма част от стария си дух и облик. Много от неговите важни исторически паметници са били пощадени от бомбардировките през Втората световна война. Чудесните тесни, криволичещи улици, обградени с високи къщи с остри покриви, са сякаш останали от Средновековието. Още през 19-ти век градът е определен като „един от най-вълнуващите градове в Европа“ и все още се вписва в тази категория.

Ваймар

На снимката: Централният площад във Ваймар;

Ваймар е известен като културен център векове наред. Лукас Кранах Стари работил тук през 16-ти век. От 1708г. до 1717 г. Бах е бил съдебен органист в града, а през 1775г. великият Гьоте пребивава в двора на Анна Амалия и нейния син, Карл Август II, а той привлича такива известни лица като Хердер и Шилер. По-късно през 19-ти век, Франц Лист е бил музикален директор на Националния театър. С неговата подкрепа Вагнер е направил свои първи представления на редица свои произведения в този театър. Ваймар е и мястото, където през през февруари 1919г. се провежда Германското национално събрание след края на Първата световна война, което изготвя конституцията на това, което по-късно ще бъде наречено Ваймарска република. Както може да видите богатата история на града определя и наличието на немалко интересни забележителности тук, особено музеи свързани с живота на гореизброените личности.

Как да стигнете до Ваймар:

Ваймар лесно може да се достигне с влак, тъй като местната ж.п. гара е разположена на някои от най-важните линии, обслужвани от немските железници. От тук минават влаковете от Лайпциг и Дрезден, като броят им всеки ден никак не е малък. Ако идвате от столицата Берлин, ще трябва да се прехвърлите на влак в Лайпциг, за да стигнете после до Ваймар. За повече информация и разписания, може да посетите сайта на немските железници: www.bahn.de.

Ваймар

На снимката: Централната част на Ваймар;

Автобусният транспорт в района около Ваймар се обслужва от Verkehrsgesellschaft Weimar. Разбира се, има и налични връзки от другите основни градове на Тюрингия. Най-лесно ще ви бъде да достигнете до града чрез автомобил. От изток и запад достъпът се осъществява чрез магистрала Е40.

Ако възнамерявате да пътувате до Германия със самолет и след това да продължите с обиколката си, която включва и Ваймар, то може да помислите за полет чрез Wizz air до Нюрнберг и оттам да продължите с автомобил, автобус или влак на север към Ваймар. Разстоянието между Нюрнберг и Ваймар не е чак толкова голямо, а информация за полети от София до Нюрнберг може да видите на www.wizzair.com.

Туристическа информация:

Ако искате да се снабдите с полезна информация за Ваймар и карти на града, може да посетите местния туристически офис, който се намира на Am Markt 10.  Офисът е отворен от понеделник до петък, 9:30 до 18:00 часа, събота и неделя от 9:30 до 14:00 часа.

Търсите хотел в град Ваймар?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Пазаруване във Ваймар:

Ваймар е известен със своите магазини за антикварни предмети, където ще може да си закупите произведения от порцелан, сребро, кристал. Предлагат се и мебели, които са оцелели от опустошението на Втората световна война. Доста интересен от всичките подобни магазини в града е в Thiersch Antiquitäten, разположен на Bräuhausgasse 15. Тук може да намерите предимно немски антики от 18-ти и 19-ти век – от евтини предмети, които по-скоро са били красили някоя традиционна немска селска къща до доста по-изискани произведения.

Разходка из забележителностите на Ваймар:

Ваймар се радва на живописно разположение на река Илм и на фона на хълмовете Етерсберг и Фогтланд. Градът има много популярни забележителности, но може би най-доброто нещо, което може да направите е просто да се разходите пеша из него. Разходка през нощта по старите улици, по които някога са вървели Гьоте, Бах, Вагнер и Шилер, е особено приятна.

Централният площад на града – Марктплац или пазарният площад – е запазил своя дух от Средновековието. Препоръчваме ви, вместо да закусвате във вашия хотел /ако разбира се въобще имате нощувка тук/, да посетите една от пекарните близо до площада и да си направите собствена закуска, както правят много местни жители. На площада все още се провежда дневен пазар /между 7.00 часа и 16.00 часа/ и може да се разходите из сергиите и току виж си харесате нещо. Художникът Лукас Кранах Стари е живял в тази част на Ваймар през последната година от живота си – между 1552г. и 1553г. Днес неговият дом може да се разгледа отвън, като се отличава с богатата си декорация и герба на семейството. В къщата има модерна галерия, но е отворена само четвъртък и петък, от обяд до 20:00 часа, както и в събота от 11:00 до 15:00 часа.

Търсите хотел в град Ваймар?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

На обяд, ако се изморите от разглеждане на забележителности, можем да ви препоръчаме да посетите Парк ан дер Илм /Park an der Ilm/, известен още като парка на Гьоте Парк. Мястото граничи с реката, като самият Гьоте го е оформил. Мястото е чудесно за пикник. За вечерта пък, може да се отправите към една от бирените зали близо до Хердерплац. Имайте предвид, че Ницше е прекарал последните три години от живота си в тази част на Ваймар, така че е много вероятно да е посещавал някоя от тези бирарии доста преди вас.

Ваймар

Ваймар

 

На снимките: Парк ан дер Илм;

Един от интересните музеи във Ваймар е музеят на дизайна. През 1919г. Валтер Гропиус основава художествено училище, така че основаването на музей като този било съвсем подходящо, за да се представи завещанието на модернизма, който обхванал града. Архитектурното училище по дизайн Баухаус било известно заради своята програма да синтезира технология, занаяти и естетиката на дизайна. Училището по дизайн  дали на света такива известни творци като Клее, Кандински и Фейнингър. Златната ера на училището е пресъздадена в изкуството и занаятите, графиките, картините и представителните произведения на някои от изявените художници или учители на епохата. Музеят се намира на Театерплац /Theatreplatz/, точно срещу Немския национален театър /Deutsches Nationaltheater/. Музеят е отворен от края на март до края на октомври, от 10.00 часа до 18.00 часа, а  от началото на ноември до началото на януари, от 10.00 часа до 16.00 часа. Затворен е всеки вторник. Билетите са на следните цени: 4.50 Евро за възрастни; 3.50 Евро за студенти; безплатно за деца под 5 години. Може да стигнете до музея като използвате местния автобусен транспорт – линии 1, 2, 3, 5, 6 или 7.

Ваймар

На снимката: Музей на дизайна /изложбена зала/;

В парка на река Илм /Park an der Ilm/ се намира обикновена на вид къща с висок покрив, известна като градинската къща на Гьоте. Гьоте избира тази къща за свое първо жилище, когато идва във Ваймар. Дори и след като намерил друго място за пребиваване, той все още идвал тук през лятото, търсейки мир и спокойствие. Гьоте описвал парка около него като „безкрайно красив“. Такъв ще го намерите и вие в наши дни, ако го посетите и се разходите из него. Къщата е отворена от края на март до края на октомври, от 10.00 часа до 18.00 часа, а  от началото на ноември до края на март, от 10.00 часа до 16.00 часа. Затворен е всеки вторник. Билетите са на следните цени: 6.50 Евро за възрастни; 5.00 Евро за студенти; безплатно за деца под 16 години. Може да стигнете до музея като използвате местния автобусен транспорт – линии 1, 10 и 12.

Ваймар

На снимката: Градинската къща на Гьоте;

Друга основна атракция във Ваймар е къщата на Йохан Волфганг фон Гьоте (1749-1832). Тук той е живял от 1782г. до 1832г. Сградата е типичен пример за барокова немска къща. Стаите на къщата са превърнати в изложби. Библиотеката в къщата съдържа около 5000 тома. Минералната колекция на писателя е тук, както и множество оригинално изкуство. Въпреки че репутацията на Гьоте и до днес е свързана предимно с писането, самият той е имал разнообразни интереси, включително интерес към науката (той е един от ранните застъпници на вярата в общия произход на целия животински свят). Гьоте умира във Ваймар на 22-ри март 1832г. Къщата му може да намерите на адрес Am Frauenplan 1. Отворено е от края на март до края на октомври, от 9.30 часа до 18.00 часа, а  от началото на ноември до началото на януари, от 9.30 часа до 16.00 часа. Затворен е всеки вторник. Билетите са на следните цени: 12.50 Евро за възрастни; 9.00 Евро за студенти; безплатно за деца под 5 години. Може да стигнете до музея като използвате местния автобусен транспорт – линии 1, 2, 5, 6 или 8.

Ваймар

Ваймар

На снимките: Къщата-музей на Гьоте;

Друг известен творец, живял във Ваймар е Франц Лист /1811-86/, като той прекарва последния период от своя живот именно тук. Днес къщата, в която той е пребивавал, е превърната в музей. Вътре ще откриете предмети, свързани с живота и творчеството на композитора, включително и писма, разменени между Лист и неговата Зет. Тук може да бъде видяно и пияното, на което той свири и учи своите ученици. Къщата някога е бил дом на кралските градинари във Ваймар. Къщата-музей на Франц Лист може да намерите на адрес Marienstrasse 17. Къщата е отворена от края на март до края на октомври, от 10.00 часа до 18.00 часа, а  от началото на ноември до края на март, от 10.00 часа до 16.00 часа. Затворен е всеки вторник. Билетите са на следните цени: 4.50 Евро за възрастни; 3.50 Евро за студенти; безплатно за деца под 16 години. Може да стигнете до музея като използвате местния автобусен транспорт – линии 1, 4 и 6.

Ваймар

Ваймар

На снимките: Къща-музей на Лист;

Новият музей на Ваймар /Neues Museum/ е следващата интересна атракция в града, на която бихме искали да обърнем внимание. Това е първият музей в източна Германия, посветен на модерно изкуство – художествено поле, което било задушавано от бившия комунистически режим с неговите по-традиционни вкусове. Изложбите често се променят или редуват, така че няма как да ви потвърдим със сигурност на какво точно ще попаднете вътре. Реставрираната сграда е построена през 1869г., но радикално реконструирана, за да бъде приспособена за новата си роля. Музеят е открит, за да съвпадне с избирането на Ваймар за културна столица на Европа през 1999 г. Постоянната изложба на музея включва произведения на американското минималистично изкуство, концептуално изкуство, както и творби на италиански художници и експресивни творби на новите немски артисти. Широко представени са и известни артисти като Анселм Кифер и Кийт Харинг.Музеят може да намерите на Weimarplatz 5 (директно на север от центъра, на площада, съседен на Rathenauplatz). Новият музей на Ваймар е отворен от 17-ти август до 5-ти ноември /вторник-неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа, а в четвъртък – от 10.00 часа до 20.00 часа/. Билетите са на следните цени: 5.50 Евро за възрастни; 3.50 Евро за студенти; безплатно за деца под 16 години.

Богатството от музеи във Ваймар, свързани с известни личности, продължава с къщата-музей на Шилер /Schillerhaus/. След Гьоте, Фридрих фон Шилер (1759-1805г.) е най-голямото име в немската литература. Той живее тук със семейството си от 1802г. до 1805г. и написва последните си творби тук, включително „Вилхелм Тил“. Стаите на тавана са обзаведени както и в дните на Шилер. Къщата-музей на Шилер се намира на Schillerstrasse 12. Отворено е от края на март до края на октомври, от 9.30 часа до 18.00 часа, а  от началото на ноември до началото на януари, от 9.30 часа до 16.00 часа. Затворен е всеки вторник. Билетите са на следните цени: 8.00 Евро за възрастни; 6.50 Евро за студенти; безплатно за деца под 5 години. Може да стигнете до музея като използвате местния автобусен транспорт – линии 1, 2, 3, 5, 6, 7 или 8.

Ваймар

Ваймар

На снимките: Къщата-музей на Шилер;

Бароковият дворец Белведере във Ваймар е бил предпочитано място за Анна Амалия и нейните приближени. Тук има оранжерия, театър на открито, както и чудесен парк в английски стил. Самият замък отвътре е много красив, като се слави с изящно Рококо изкуство и колекция от исторически карети. Отворено е от края на март до края на октомври, от 11.00 часа до 17.00 часа. Затворен е всеки вторник. Билетите са на следните цени: 6.50 Евро за възрастни; 5.00 Евро за студенти; безплатно за деца под 5 години. Може да стигнете до музея като използвате местния автобусен транспорт – линии 1, 2, 3, 5, 6, 7 или 8. Дворецът се намира на 3 км. извън Ваймар, като за да стигнете до него трябва да следвате Belvedereschlossallee в южна посока от града.

Ваймар

На снимката: Дворецът Белведере;

Ваймар

На снимката: Балната зала на Белведере;

Ваймар

На снимката: Салон за приеми;

Освен двореца Белведере, заслужава си да посетите и още един дворец във Ваймар – това е градският дворец Резиденц. Днес дворецът е дом на изкуството, като помещава интересен музей, който обаче често е пренебрегван от забързаните туристи. Ако сте истински любители на изкуството, определено ще оцените, което може крие този музей и неговите съкровища. Колекцията на музея събира европейско изкуство от периода на реформацията до 20-ти век. Разположена е на цели три етажа от двореца, като основните произведения са на първия етаж – тук може да видите творби на Лукас Кранах. На втория етаж са изложени предимно немски произведения, създадени в епохата на Гьоте, както и различни произведения на романтичното изкуство. Съществува и изключителна колекция от религиозни икони от 19-ти и 20-ти век.  В графичната колекция са изложени произведения на великите майстори като Да Винчи, Дюрер и Рембранд. Музеят в градския дворец се намира на Burgplatz 4. Той е отворен от края на март до края на октомври, от 10.00 часа до 18.00 часа, а  от началото на ноември до края на март, от 10.00 часа до 16.00 часа. Затворен е всеки вторник. Билетите са на следните цени: 8.00 Евро за възрастни; 6.50 Евро за студенти; безплатно за деца под 16 години. Може да стигнете до музея като използвате местния автобусен транспорт – линии 1, 5, 6, 8 или 10. Може да стигнете и пеша – от централния площад на града Марктплац трябва да тръгнете на изток по Ам Маркт за около 5 минути.

Ваймар

На снимката: Резиденц във Ваймар;
Важно: Статията предоставя информация за град Ваймар, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Ваймар?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на град Ваймар и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ваймар

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Ваймар, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: