Язовир Смолско и районът около него

Язовир Смолско е чудесно място за почивка и разходка сред природата. Язовирът се намира в Ихтиманска Средна гора и е само на 50-60 км. разстояние от столицата София, в близост до село Смолско.

Язовир Смолско

На снимката: Язовир Смолско;

Язовир Смолско се намира в покрайнините на едноименното село и предлага множество места за разходка, риболов и пикник сред природата. Мястото е живописно оградено от малки хълмове и приятна борова гора, а в единия край на манастира се намира малък параклис, което само допринася към красотата на цялото място. Параклисът носи името „Света Петка”.

Язовир Смолско

На снимката: Язовирът и параклиса „Св. Петка“;
Освен самия язовир, разгледайте и самото селце Смолско. Разположено е живописно на склона на връх Войняг, който се извисява над района със своята височина от близо 1000 метра. Къщите на селцето са разположени от склона на хълма и на места буквално са като кацнали една върху друга. Село Смолско е възникнало още по времето на цар Самуил и е служило като военен пост. По това време тук е имало разположен български военен гарнизон, който е трябвало да осигурява защитата на границата на българското царство. Именно това е и причината местния връх да получи името „Войняг”.

Язовир Смолско

На снимката: Дом-паметник на Елин Пелин в село Байлово;

Чудесна забележителност в селото е местната църква, носеща името „Въведение Богородично”. Църквата е реновирана изцяло през последните години и е обявена за паметник на културата.

За да стигнете до язовир Смолско и едноименното село, трябва да тръгнете в посока село Богров, Горна Малина, Байлово /ако потегляте от София/. След като стигнете до Байлово, има разклон за селата Петрич и Каменица. На това място трябва да завиете на ляво. Ще преминете покрай немалка кариера за добив на строителни материали, която трябва да подминете, карайки направо. Тук вече трябва да сте с изострено внимание, защото трябва да следите за табела „Спортен риболов”, която ще ви отведе до язовира. Трябва да знаете, че пътят по маршрута не е от най-добрите- карайте с повишено внимание заради многото дупки.

Язовир Смолско

На снимката: Родната къща на Елин Пелин в село Байлово;

Разходката до язовир Смолско може успешно да бъде съчетана и с посещение на няколко други интересни места. Едно от тях е домът на писателя Елин Пелин в село Байлово. Тук може да посетите музея на Елин Пелин, както и неговата родна къща. Недалеч от язовира се намира хидропарк „Вятърни мелници”, а така също и Кремиковски манастир – други интересни за посещение места в този район.

 Полезна информация за посещение на дома на писателя Елин Пелин в село Байлово:

 Адрес: село Байлово, България;

Телефон за контакт: +359 71504 284 или 0885 048432;

Работно време за посещения:

Вторник-събота, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Цена на входните билети:

Билет за посещение – 5.00 лева;

Билет за ученици, студенти и пенсионери – 3.00 лева;

Беседа – 10.00 лева;

Всеки четвъртък – вход свободен;
Язовир Смолско

Важно: Страницата разглежда подробно информация за язовир Смолско и районът около него, България- историческа информация за забележителността, разположение на язовира, информация за село Байлово и разположените там забележителности, информация за посещение на къщата на Елин Пелин в село Байлово. Статията е последно обновена от нашия екип на 13 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в района на язовир Смолско, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com