Южният романтичен път в Бавария

С настоящата тема бихме искали да споделим нашия опит и впечатления при обиколката с кола по така наречения „Романтичен път“ в област Бавария, Германия.

АКЦЕНТИ НА АВТОМОБИЛНАТА ОБИКОЛКА:

Насладете се на изкуството и архитектурата, за които заможните банкери на Аугсбург са заплащали немалки суми, като се започне от изящни златни и сребърни произведения на изкуството и се достигне до смятания за първи в света жилищен комплекс.

  • Бароково и рококо величие

Насладете се на архитектурния разкош, разхождайски се из Ландсберг ам Лех и Вискирхе, определени за обекти на ЮНЕСКО за световно културно наследство;

  • Разходки из природата

Насладете се на богатството от възможности, като се започне от разходки до Пфафенвинкел и се стигне до планински походи около Хоеншвангау;

  • Романтична фантазия

Разгледайте средновековния замък Нойшванщайн, дело на лудия крал Лудвиг;

План на пътуването:

Начало/Край: Аугсбург/Фюсен;

Продължителност: 3 дни, включително и един ден за разглеждане на Аугсбург;

Разстояние: 140 километра /87 мили/;

Пътни условия: Пътища са добре поддържани и маркирани, като на много места ще видите кафявата табела „Romantische Strasse“. Трябва да очаквате трафик в градовете и най-вече в и около Аугсбург. В този град бъдете особено внимателни за трамваите;

Кога да отидете: Това пътешествие е най-добре да се осъществи в периода между май и октомври. Ако сте любител на зимни спортове, трябва да сте наясно, че има ограничени опции за зимни спортове през зимата;

Работно време: Музеите и други обекти от значение често са затворени в понеделник, докато кралските замъци в Хоеншвангау са отворени през всички дни. Магазините са по принцип затворени в неделя;

Големите фестивали: Фестивал „Плерер” в Аугсбург – това е фолклорен фестивал, провеждащ се около Великден и в края на лятото; Фестивал „Рутенфест” в Ландсберг ам Лех – това е детски фолклорен фестивал, провеждащ се на всеки четири години. Последното провеждане е било през лятото на 2015г.;

Южната част на най-известния туристически маршрут в Германия започва в прекрасния град Аугсбург. Творческото и архитектурно великолепие е било финансирано от местните банкери, които са превърнали града в един от най-богатите и важни центрове по време на немския ренесанс. Още на юг може да се насладите на красиви църковни сгради с характерни барокови или рококо елементи, за да стигнете накрая до творението на „Лудия крал” Лудвиг, намерило изражение в замъка Нойшванщайн – един от любимите замъци на всички туристи в Германия. Над всичко се издигат величествените Алпи, които се виждат в ясен ден от Аугсбург. А цялата тази разходка може „вкусно да се гарнира” с типичната швабска кухня, при която може да се види малко влиянието на близката Италия. Все пак бирата си остава любимото пиво и тук.

Първа спирка по маршрута: град Аугсбург;

Област: Бавария;

Пощенски код: 86150;

Основан от римляните, Аугсбург достига своя разцвет през Ренесанса. Важен банков център по време на този период, градът постига известност в цяла Европа със своите художници и занаятчии, най-вече в Англия, където аугсбургския художник Ханс Холбайн Младият (1498-1543г.) става придворен художник на крал Хенри VIII. Градът също така играе ключова роля по време на Реформацията, като доказателства за величавото минало на града се виждат във впечатляващата архитектура на центъра на Аугсбург.

Южният романтичен път в Бавария

На снимката: Центърът на Аугсбург със сградата на кметството;

Съветваме ви при посещението си на Аугсбург да паркирате вашия автомобил в подземния паркинг „Аннахоф” /Annahof/ и да се разходите през двора до църквата „Света Анна” /църквата е затворена в понеделник/. В двора на църквата може да видите погребалния параклис на богатата местна фамилия Фюгер. Отделно от това църквата се свързва и с изложба на Мартин Лутер, който бил тук  през 1518г. по време на срещите си с папския легат кардинал Кайетан след публикуването на известните си 95 тезиса. След като разгледате църквата, тръгнете надолу към  площад Мартин Лутер, а после завийте наляво към музея на Максимилиан. Разположен в къща на търговец, датираща от 16-ти век, музеят представя творби на известни местни занаятчии, работили със злато и сребро, както и творби на холандския скулптор Адриян де Врийс  /1556- 1626г./, който е отговорен за няколко от прекрасните фонтани на града. От музея може да тръгнете по улица Филипин-Велзер, която ще ви отведе до площада на кметството – пазарният площад на Аугсбург. Площадът е доминиран от сградата на кметството, една от най-добрите кметски сгради в Германия кметства и една от най-важните светски ренесансови сгради на север от Алпите. Построена в периода 1615-20г, тя е проектирана от Елиас Хол. Пострадала по време на Втората световна война, тя впоследствие е внимателно реставрирана. В сградата на кметството Златната зала /която е отворена за посещение всеки ден/ е истински шедьовър на изкуството, с таван от позлатен орех. След като разгледате сградата на кметството, насочете се на север по Каролиненщрасе, пресечете Леонхардсберг, за да стигнете до стария град и местната катедрала – чудесна смесица от романски и готически стил, включваща датиращи от 12-ти век витражи и олтарни панели, дело на Ханс Холбайн Стари. В северната част на катедралата е „Diozesanmuseum” (затворен в понеделник), чиито съкровища включват забележителните бронзови врати на катедралата от 11-ти век, върху които има сцени от стария завет. Продължавайки на север от катедралата по протежението на Фрауенторщрасе, ще стигнете до къщата на Моцарт, разположена на номер 20 на тази улица /затворена е в понеделник/. В тази къща бащата на Моцарт, Леополд, е роден през 1719г., като в момент тя се използва за изложба. Оттук ви препоръчваме да се върнете обратно в посока към площада на кметството, но да завие наляво по Перлахберг, да подминете къщата на Елиас Хол и след това отново да завиете наляво по Auf dem Rain, за да излезете на Брехтхаус /Brechthaus/. Това е рождената къща на драматурга Бертолт Брехт, която в момента служи като музей /затворен в понеделник/. След като разгледате музея, върнете се до главния път и завийте наляво по Якоберщрасе, за да стигнете до Фюгерей /Fuggerei/. Основана през 1521г. от Якоб Фюгер, тази група от сгради е считана за най-стария жилищен комплекс в света. Единият от апартаментите е запазен в оригиналния си вид и отворен като музей.

Южният романтичен път

На снимката: Фонтанът на Херкулес, Аугсбург;

Върнете се към центъра на града, следвайки Якобщрасе, като завийте наляво по Оберер Грабен, в чийто далечен край се намира местния район на занаятчиите- наистина очарователен квартал на Аугсбург. В една от къщите на този район, на улица Форферер Лех, е роден Ханс Холбайн Младия, но тя е разрушена по време на Втората световна война. На нейно място сега се издига „Кунстверайн Аугсбург” /затворен в понеделник/, където има временни изложби на съвременното изкуство. След това може да продължите разходката си по Фордерер Лех до Бакергасе и в края да завиете наясно по Милхберг, за да се изправите до църквата „Свети Улрих и Афра” – късна готическа постройка, която се извисява над южната част от стария град. Строителството й е започнато още през 1474г., но не е завършено до 1603г. В нея се намира гробниците на Свети Улрих, Света Афра и Свети Симперт. На север от църквата започва Максимилианщрасе – улица, изпълнена с чудесни сгради и много заведения.

Южният романтичен път в Бавария

На снимката: Красивият интериор на Шецлерпалас /Schaezlerpalais/;

Сред величествените имения е Schaezlerpalais, построен през 1765 година като дворец за банкера Либерт фон Либенхофен. Днес сградата е музей на немското бароково изкуство /затворен в понеделник/. В балната зала на двореца през лятото се изнасят концерти. В предната част на Schaezlerpalais се намира Herkulesbrunnen, или фонтана на Херкулес- един от трите ренесансови фонтани на Адриен де Врийс, който е завършен около 1600г. Ако продължите на север от тук по Максимилианщрасе, ще излезете и до другите два фонтана- Merkurbrunnen и Augustusbrunnen, които стоят пред кметството. Продължете по същия път до паркинга и вашия автомобил.

За да продължите с пътуването си и обиколката по романтични път, следвайте път B2 в посока Фридберг. В непосредствена близост до кметството на града има платен паркинг, където може да оставите вашия автомобил.

Втора спирка по маршрута: град Фридберг;

Област: Бавария;

Пощенски код: 86316;

Основан от крал Лудвиг II през 1264г, Фридберг е впечатляващо място, скрито зад добре запазените градски стени. Разположеният на хълм стар град е доста възстановен, но все пак тук може да се види чудесната сграда на кметството, датираща от 17-ти век и проектирана в стила на архитект Елиас Хол. Точно зад укрепленията е дворецът „Вителсбахер”, възстановен през 1559г. в ренесансов стил, който сега е музей /затворен в понеделник и на официални празници/. Колекцията му включва красиви часовници и фаянс, както и изделия от калай, заради които градът е бил известен през 18-ти век.

Южният Романтичен път в Бавария

На снимката: Дворецът „Вителсбахер“, Фридберг;

След като разгледате Стария град на Фридберг, върнете се по Аугсбургерщрасе и поемете по път B300 в южна посока. Пътят се включва в път B17 в посока Ландсберг ам Лех, където има паркинг на централния площад, но местата са ограничени.

Трета спирка по маршрута: град Ландсберг ам Лех

Област: Бавария;

Пощенски код: 86899;

С наклонения си централен площад, доминиран от историческата сграда на  кметството, Ландсберг ам Лех има добре запазено историческо ядро. Фасадата на кметството е богато декорирана с красиви мазилки от 18-ти век, дело на Доминикус Цимерман, който заедно с брат ти Йохан Баптист, е отговорен и за Вискирхе. Градът се слави и с редицата си порти. Най-известната от тях е Байертор, извисяваща се на 36 метра височина и разположена в горната част на Alte Bergstrasse.

Южният Романтичен път в Бавария

На снимката: Байертор, Ландсберг ам Лех;

След като разгледате стария град на Ландсберг ам Лех, тръгнете по Катариненщрасе, завийте наляво в посока към B17, следвайки табелите към Шонгау, където може да паркирате в Стария град.

Четвърта спирка по маршрута: Шонгау;

Област: Бавария;

Пощенски код: 86956;

Разположен над река Лех, в район известен като Пфафенвинкел, това бивше седалище на династията Вителсбах разполага с почти изцяло запазени средновековни крепостни стени, които изглеждат особено впечатляващо, когато са осветени през нощта. Особено впечатляваща е Баленхаус в центъра на стария град, датираща от 1420г..

Южният Романтичен път в Бавария

На снимката: Поглед към Шонгау от въздуха;

След като разгледате Стария град, пресечете река Лех към Пейтинг и се отправете на юг по B23 в посока Ротенбух. Паркингът тук е разположен пред църквата, като трябва да следвате знаците Ортсмите /Ortsmitte/.

Пета спирка по маршрута: Ротенбух;

Област: Бавария;

Пощенски код: 82401;

Ротенбух е известен с бившия си августински манастирски комплекс. Въпреки че той е бил одържавен през 1803г., комплексът не губи по никакъв начин своя облик. Фокусът в малкото градче пада обаче върху метоха на църквата „Света Мария Гебурт”, която разполага с пищен интериор в стил рококо, с мазилки датиращи от средата на 18-ти век.

Южният Романтичен път в Бавария

На снимката: Интериорът на августинския манастир в Ротенбух;
След Ротенбух продължете на юг по B23. След Ахен, завийте надясно по Щайнгаденер Щрасе, за да стигнете Вилдщайг. След него, следвайте знаците Вискирхе. В близост до църквата има платен паркинг, където да оставите вашия автомобил.

Шеста спирка по маршрута: Вискирхе:

Област: Бавария;

Пощенски код: 86989;

На разстояние от 5 километра от Щайнгаден се намира църквата Вискирхе /отворена всеки ден/. Завършена е през 1754г. на мястото, където фермерска съпруга видяла как сълзи се стичат от очите на една изоставена статуя на Христос. Църквата е дело на Доминикус Цимерман. Сградата е шедьовър на южната германска архитектура от 18-ти век.

Южният Романтичен път в Бавария

На снимката: Вискирхе /Wieskirche/;

След като разгледате църквата, върнете се обратно по пътя до знака за Вискирхе. Продължете към Щайнгаден, като следвате път B17. Следвайте кафявите указателни табели „Къонигшлосер”, сочещи към замъците на Хоеншвангау. В селцето има паркинги, където да оставите автомобила си. Може да стигнете до известния замък Нойшванщайн с автобус, карета или пеша.

 

Южният романтичен път

На снимката: Интериорът на Вискирхе;

Седма спирка по маршрута: Хоеншвангау;

Област: Бавария;

Пощенски код: 87645;

Най-известният замък на Германия се намира в спокоен великолепен горски масив над Хоеншвангау. Замъкът Нойшванщайн /отворен за посещения всеки ден/ е построен за крал Лудвиг II в периода между 1869г. и 1884г. Освен красивата сграда, отличаваща се с интересен интериор, тук през септември може да се насладите и на концерти с класическа музика (www.schlosskonzerteneuschwanstein.de). В близост се намира и неоготическия Хохеншвангау /отворен за посещения всеки ден/, като това е мястото, където Лудвиг прекарва голяма част от детството си. През лятото тук може да се насладите на спускане с тобоган  (www.tegelbergbahn.de) или пътуване с лифт до върха на Тегелсберг (www.tegelbergbahn.de), където се откриват невероятни гледки към околността.

Южният романтичен път

На снимката: Замъкът „Нойшванщайн“ – символът на Бавария и Германия;

След като разгледате замъците, напуснете селцето Хоеншвангау и се насочете по Паркщрасе, завивайки наляво по B17 в посока Фюсен. След като стигнете до Фюсен, оставете колата си в някои от подземните паркинги, разположени в близост до Стария град.

Южният романтичен път

На снимката: Дворецът „Хоеншвангау“, разположен недалеч от „Нойшванщайн“;

Осма спирка по маршрута: Фюсен;

Област: Бавария;

Пощенски код: 87629;

Романтичният път завършва в Фюсен, в приказен пейзаж от езера и планини. Старият град на Фюсен е доминиран от замъка Хоес- късен готически замък, служил като лятна резиденция на епископите на Аугсбург. Тук се помещават две художествени галерии Бившият бенедиктински манастир разполага пък със серия от барокови стаи, а църквата на Светия дух има чудесно декорирана фасада.

Южният Романтичен път в Бавария

На снимката: Централната част на град Фюсен;

Ако сте любители на разходките из природата, то романтичният път в южната част на Бавария е чудесно място за вас. Може да съчетаете обиколката с автомобил с разходка пеша в Пфафенвинкел. Тук има три основни пешеходни пътеки – Konig-Ludwig-Weg, Lex-Hohenweg, и Pralatenweg, кръстосващи района. Има и 28 други маршрути, които варират от лесни разходки до планински походи. Повече информация може да получите на: www.pfaffen-winkel.de

Южният романтичен път в Бавария

На снимката: Кметството на Фюсен;

Карта на маршрута може да намерите на следния ЛИНК.
Южният романтичен път в Бавария

В случай че търсите хотел в Бавария и по протежение на Южния Романтичен път, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com