Забележителности в северната част на остров Тенерифе

Северната част на остров Тенерифе също предлага на своите посетители немалко интересни места – както красиви градчета, така и неустоими плажове. Сред градчетата в настоящата тема ще обърнем внимание на Пуерто де ла Круз, Гарачико и Икод де йос Винос и Ла Оротава. Ако посетите Пуерто де ла Круз, може и да останете с доста смесени чувства от това място. Разходка из самото градче ще ви разкрие множество хотели и евтини заведения за хранене. На фона на красивата като цяло природа на острова, тук малко като че ли са прекалили с бетона – нещо, което наблюдаваме впрочем и на много места по българското Черноморие. Разбира се, не всичко в Пуерто де ла Круз може да бъде оценено с отрицателен знак. Замъкът Сан Фелипе /Ел Кастило де Сан Фелипе/, уникалната серия от басейни с морска вода, създадени от архитекта Сезар Манрике, чудесният площад Плаза дел Чарко, както и зелените хълмове зад Пуерто де ла Круз, няма как да не бъдат оценени положително. Пуерто де ла Круз се радва на несравнимо разположение. Това е вторият по големина град в Тенерифе и първият истински туристически курорт, който  се развива на острова.

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

На снимките: Пуерто де ла Крус, Тенерифе;

Гарачико:

След вулканичното изригване от 1706г., когато градът бива погребан от вълни лава, Гарачико никога повече не става най-проспериращият пристанищен град в Тенерифе, какъвто е бил в годините преди това. Градът се задоволява и продължава и до наши дни да играе една по-маловажна роля за икономиката и туризма на острова. Независимо от това тук определено си заслужава да дойдете. Гарачико е разположен на скала от черна лава до самия океан, като предлага на своите посетители чудесни, потънали в цветя площади, калдъръмени улички, а по протежение на последните може да видите старите рибарски къщички и няколко чудесни имения с чудесен дизайн и архитектура. Тук има и двете интересни забележителности – Кастило де Сан Мигел, датиращ от 15-ти век, и Иглесия де Санта Ана. Също така не трябва да пропускате и чудесните естествени басейни Ел Калетон, образувани в залива след изстиването на лавата от вулканичното изригване.

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

На снимката: Гарачико;

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

На снимката: Ел Калетон;

Икод де лос Винос:

От средновековието Икод де лос Винос /Icod de los Vinos/ е бил уважаван като единственият район на острова, където се произвеждало вино. Заради влажния и сравнително хладен климат в тази част на остров Тенерифе, тук имало от край време добри предпоставки за оглеждане на лозови масиви. Уважаваните вина Малвазия /Malvasía/ се правят от грозде, зряло в богатите  вулканични почви. Из цялата област ще може да видите доста на брой частни лозя.

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

На снимката: Драконовото дърво в Икод;

Икод де лос Винос е и мястото, където може да се види най-старото на отрова и със сигурност най-впечатляващото драконово дърво  (dracaena draco) – рядък и придирчив вид, който прилича на огромен букет от зелени цветя, стиснати в юмрук. При правилните условия дървото може да живее хиляди години. Видът е бил използван исторически заради неговите медицински качества, а така също преди векове сокът му е служил често за производството на восък за свещи. След като по време на ураган през 19-ти век друго такова дърво, намиращо се в Ла Оратава, било унищожено, Драго Миленарио в Икод де лос Винос става най-старият оцелял екземпляр на острова, а според някои оценки дървото е на 2000 години и продължава да расте.

Освен дървото и района около него, където може да си направите чудесни снимки, разходете се из прекрасния Плаза де ла Пила или дори посетете църквата Иглесиа де Сан Маркос.

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

На снимката: Плаза де ла Пила;

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

На снимката: Църквата в Икод де лос Винос;

Ла Оротава:

По пътя, свързващ Пуерто де ла Круз и Лас Канадас дел Тейде, се намира цветното селце Ла Оротава. Препоръчваме ви да не го пропускате като спирка, ако сте решили да обикаляте острова. От тук може да се насладите на чудесни панорамни гледки, включващи околната долина /Valle de La Orotava/, пълнa с бананови планатации, национален парк Тейде, както и самия океан точно преди Пуерто де ла Круз. Ако се случи да посетите Ла Оротава през първите седмици на юни, великолепните улички на селцето ще бъдат покрити с ароматни гоблени от цветя върху вулканична пепел. По този начин се отбелязва отпразнуват местния фестивал на „Октава дел Корпус“.

Плажове в северната част на остров Тенерифе:

Ако възнамерявате да ходите на плаж в района на Пуерто де ла Круз, посетете някой измежду двата основни плажа – Плая Жардин /Playa Jardin/ или Мартианес /Martianes/. И двата са оформени по естествен път от черен вулканичен пясък. През силния туристически сезон тук ще попаднете на тълпи от хора. В южна посока се намират плажовете Лос Кристианос и Лас Америкас, но те са дори още по-пълни с хора в бума на туристическия сезон.

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

На снимката: Плая Жардин;

Национален парк дел Канадас дел Тейде:

От Пуерто де ла Круз на северното крайбрежие на Тенерифе, пътят се насочва нагоре към Национален парк Тейде, преминавайки първо покрай бананови дървета и плантации и след това покрай красивото селце Ла Оротава. Достигайки около 2000 метра над морското равнище, пътят влиза в гъста гора от борове, типични за Канарските острови, преди да се достигне до едно от най-странните и интересни природни образувания на острова – фантастичните червени и сиви скални образувания Лас Канадас. Огромната вулканична депресия Лас Канадас еволюира, когато планините, оформени от постоянните изригвания на Тейде (които започват преди около половин милион години), започват да се срутват под собствената си тежест. Последвалата ерозия е създала пейзаж, който прилича на пейзажа на Марс като цвят, облик и безплодие, а в центъра на всичко това се издига покрития през по-голямата част от годината със сняг връх на планината Тейде. С височина от 3718 метра това е най-високата точка на Испания и третият по големина вулкан в света (след Мауна Лоа и Мауна Кеа). Мястото е особено привлекателно за туристи и алпинисти, но трябва да сте подготвени за мириса на сяра на върха.

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

На снимките: Национален парк Тейде;

Национален парк Тейде е май-посещаваният от националните паркове в Испания, поради което през силния туристически сезон тук е претъпкано с туристи – любители на природата и разходките из нея. Потокът от туристи е особено засилен около кабинковия лифт. Все пак, предвид голямата площ на парка, винаги може да се намерят и спокойни места. Достъпът до парка е безплатен, но ако искате обиколка с туристически гид, ще трябва да се запишете за такава предварително, а и да си приготвите някаква сума пари, защото такива обиколки са платени.

Ако пътувате с кола, най-лесно ще стигнете до парка по шосе 821 /от север трябва да тръгнете от Пуерто де ла Круз, а от юг – от Гранадила де Абона. От тези градове до парка пътуват редовно и автобуси. Основният офис, отговарящ за парка, се намира малко неудобно чак в столицата на острова Санта Круз. Има по-малък обслужващ център в Ел Портийо /El Portillo/, където може да се запишете за обиколки из парка с гид. Ако този център е затворен, то тогава информация и карти на парка може да намерите до кабинковия лифт или в един от близките до лифта хотели.

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

На снимката: Кабинковият лифт до върха на Тейде;

За да се разходите по краищата на кратера на вулкана в парка, ще трябва да вземете пропуск с предварително посочена дата за посещение. Пропускът се получава в Санта Круз, като не трябва да забравяте да носите паспорт/лична карта за идентификация. Ако възнамерявате да си починете в самия парк от дългата разходка, може да се свържете с Refugio de Alta Vista (телефони: 92 223 98 11, 92 223 95 92), за да резервирате предварително. Мястото предлага основни удобства, включващи душове, двуетажни легла и кухня. Отворено е през лятото и позволява само престой от една нощ. За да стигнете до кратера на вулкана, може би е най-добре да изберете кабинковия лифт, който се издига почти до кратера /на няколкостотин метра от него/. Пътуването с лифта трае около 10 минути, а обслужването е от 9.00 до 17.00 часа дневно. Не забравяйте да носите яке, дори през летните месеци, тъй като на върха им доста силен вятър.

Къде да хапнете в северната част на Тенерифе:

Парадор Канадас дел Тейде /Parador Canadas del Teide/ разполага с чудесен ресторант, който предлага чудесна местна кухня – качествени местни рецепти.  Към всичко това има и голям избор от местни вина. Може да посетите и ресторант Ла Папая в Пуерто де ла Круз /La Papaya/, разположен в историческа сграда от 18-ти век. Наред чудесната си тераса, заобиколена от красиви градини, ресторантът ще ви предложи достъпни специалитети, сред които тези с морски дарове са изключително добър избор.
Важно: Статията предоставя информация за градовете и плажовете в северната част на остров Тенерифе, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за тази част на острова – информация за Пуерто де ла Крус, Икод де лос Винос, Гарачико и Ла Оротава,  информация за плажове в северната част на острова, както и съвети за добри местни заведения. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Декември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел на остров Тенерифе?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Забележителности в северната част на остров Тенерифе

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Тенерифе, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване по острова, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района на остров Тенерифе: