Залата на Хаакон – град Берген, Норвегия

Залата на Хаакон в Берген е най-голямата светска зала в Норвегия, която все още е съществува и е оцеляла перипетите на време. Смята се, че залата е построена преди около 750 години. За нейното строителство местните жители са използвали камък от района на Берген. Залата е построена от крал Хаакон и за дълъг период от време тя е служила като резиденция и банкетна зала за краля. През целия 13-ти век Залата на Хаакон е била основен политически и социален център в Кралство Норвегия. Повечето от най-големите събития през този период от време са се случили именно в тази зала.

Залата на Хаакон

На снимката: Залата на Хаакон отвън;

В момента най-славните дни на залата са си отишли безвъзвратно. Всъщност след  началото на 16-ти век значението на сградата вече не е толкова голямо. Имало е дори периоди от време, в които залата се е използвала като склад за съхранение. Ако сте решили да посетите залата, не трябва да си правите някакви илюзии, че ще видите велики и забележителни художествени съкровища. Сградата е била повредена от пожар по време на Втората световна война, когато нацистки кораб с боеприпаси се е взривил в пристанището на Берген. Експлозията е била толкова сила, че е засегнала почти всяка сграда в Берген, като легенди разказват, че котвата на кораба е било захвърлена от ударната вълна чак на върха на близката планина. Независимо, че залата е обновена и реставрирана на по-късен етап, същата вече е загубила своето значение и оригинален външен вид. Някои важни кралски вечери и други официални събития все още се провеждат тук, но в редки случаи. Залата се използва понякога и за концерти и спектакли.

Залата на Хаакон

На снимката: Вътрешността на залата на Хаакон;

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Bergenhus Festning, 5835 Берген, Норвегия;

Телефон: +47 47 97 95 77;

Как да стигнете до залата на Хаакон:

-С автобус /вземе автобусна линия N5/;

Цена на входните билети:

Билет за възрастен – 80.00 NOK;

Билет за студенти – 40.00 NOK;

Организирани турове с гид се организират в Залата на Хаакон. Обиколките започват в 12.30 часа и 13.30 часа;

Работно време:

В периода 16.09.2015- 14.05.2018 г., залата на Хаакон е отворена всеки ден, от 12.00 часа до 15:00 часа;

В периода 15.05.2018 – 16.09.2018г, залата на Хаакон е отворена всеки ден, от 10.00 часа до 16.00 часа;

Важно: Притежатели на „Bergen Card” влизат в безплатно;

По време на специални поводи зала на Хаакон е затворена, но вместо това Кулата „Розенкранц” бива отваряна на посещение;

Важно: Статията предоставя информация за залата на Хаакон в град Берген. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на Залата на Хаакон, как да стигнете до залата, информация за работното време на залата, както и информация за цената на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

Залата на Хаакон

В случай че търсите хотел в Берген, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно залата на Хаакон в Берген, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около залата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около залата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до залата на Хаакон, Берген: