Замъкът Фонтенбло, Франция

Без съмнение основната атракция във Фонтенбло е замъкът Фонтенбло /Château de Fontenbleau/. Замъкът е бил дом и резиденция на цели 14 френски владетели, като се започне от Франсоа I и се стигне до Наполеон III. Дори когато Луи XIV премества кралският двор във Версай, кралското семейство продължава всяка година да посещава Фонтенбло по време на ловния сезон.

Замъкът Фонтенбло

На снимката: Замъкът Фонтенбло;

В продължение на почти едно хилядолетие всеки владетел разширявал и променял определени аспекти на двореца, за да отговори на нуждите и вкусовете на времето. Затова не е случайно, че Наполеон нарича замъка „Дом на вековете“ /Maison des Sicles/. Въпреки че замъкът се намира в упадък по време на Революцията, Наполеон възстановява голяма част от оригиналното обзавеждане и произведения на изкуството, превръщайки Фонтенбло в една от най-известните резиденции на империята. За разлика от много празни замъци и дворци в цяла Франция, посетителите на замъка Фонтенбло може действително да видят начина, по който са изглеждали стаите по време на кралското пребиваване тук. Може да се види дори кралската баня, както и легло, направено на Мария Антоанета, което обаче тя така и не е могла да използва. Замъкът Фонтенбло разполага и с единствената обзаведена тронна зала във Франция, построена за император Наполеон.

Замъкът ФонтенблоНа снимката: Входът на замъка с голямото стълбище под формата на подкова;

 

Преди обаче да се насочим към нашата виртуална разходка из замъка и неговите градини, бихме искали да споменем с няколко думи откъде идва името „Фонтенбло“ /Fontainebleau/. Последната част от името на замъка „bleau” не идва от думата  „синьо“, а от името на ловното куче на крал Луи VII. Предполага се, че кучето е намерено в този район, докато пие вода по време на кралски лов през 12-ти век. Така първоначално шатото носело името Фонтен де Блау /Fontaine de Bleau/ и по-късно става Фонтенбло.

Замъкът Фонтенбло

Замъкът Фонтенбло

На снимката: Из коридорите на замъка;

Разходката из самия замък ще ви позволи да посетите и да разгледате папския апартамент, Ренесансовите стаи, параклиса на Св. Сатурнин, параклиса Св. Троица, кралските апартаменти и музея на Наполеон I. Докато обикаляте из различните стаи и зали, не пропускайте да поглеждате през прозорците, от където се открива красива гледка към градините. Всяка стая изглежда по-величествена от предната, въпреки че в стилово отношение стаите се различават една от друга. За съжаление, не всичко което може да се види отразява реалното съществувало положение в замъка. Така например плакет на мястото на голямото мраморно стълбище посочва, че на това място някога е имало красива стая за придворните на кралицата. Тя обаче е била разрушена, за да може кралят по-бързо да стига до покоите си. Предвидете си поне 2 часа за разглеждане на замъка.

Замъкът Фонтенбло

На снимката: Папският апартамент;

Градините на замъка може да се посетят свободно – за тях не се изисква да сте си закупили билет за замъка преди това. Може да се разходите из неформалната Английска градина, градина на Даяна, както и да видите фонтаните, проектиран от Ле Нотре. На изток са огромните тревни площи и Канале Гранде на парка към замъка, където много често местните жители си правят пикници. Паркът и градините са отворени ежедневно от май до септември, от 9.00 часа до 19.00 часа /до 17.00 часа през зимата/. Из парка може да се разходите чрез карета или да си наемете лодка за разходка из езерцето.

Полезна информация за замъка Фонтенбло:

Адрес: Château de Fontainebleau, 77300 Фонтенбло, Франция;

Телефон: 01 60 71 50 70;

Работно време за посещение:

Замъкът е отворен всеки ден /с изключение на вторник/, както следва:

Октомври- Март, от 9.30 часа до 17.00 часа /последен вход в 16.15 часа/; Балната зала затваря в 16.00 часа;

Април – Септември, от 9.30 часа до 18.00 часа /последен вход в 17.15 часа/; Балната зала затваря в 17.00 часа;

Работно време за посещение на градините и парковете:

Градините са отворени всеки ден, както следва:

От ноември до февруари: 9:00 – 17:00 часа;

Март, април и октомври: от 9.00 до 18.00 часа;

От май до септември: от 9:00 – 19:00 часа;

Градината на Даяна и Английската градина затварят съответно половин и един час преди посочените по-горе часове. Английската градина може да бъде затворена извън летния сезон. За допълнителна информация се обадете на: 01 60 71 50 70;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 11.00 Евро;

Намален билет – 9.00 Евро;

Билет при посещение 1 часа преди затваряне – 7.00 Евро;

Аудио-гид – 3.00 Евро;

Безплатен вход в първата неделя на всеки месец /с изключение на юли и август/, както и за лица до 18 години;

Цени на входните билети при посещения с гид:

При продължителност на обиколката от 30 минути до час – 14.00 Евро /входен билет е включен в тази цена/;

При продължителност на обиколката от 1.30 часа до 2 часа – 16.00 Евро /входен билет е включен в тази цена/;
Важно: Статията предоставя информация за замъка Фонтенбло, Франция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, цени на входните билети, работно време за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Юни 2017г.

Търсите хотел във Фонтенбло?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Фонтенбло и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Замъкът Фонтенблo

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка Фонтенбло, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта,  но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: