Замъкът Иф – град Марсилия, Франция

Замъкът Иф  е крепост, разположена на остров в залива на град Марсилия. Самият остров „Иф“ е разположен на разстояние от около 3 км. от старото пристанище на града. Целият остров, с площ от 3 хектара, е опасан от защитни съоръжения.

Замъкът Иф

На снимката: Остров „Иф“ с едноименния замък;

Замъкът Иф представлява постройка на три етажа, заобиколена от три кули и площадки за оръдия. Крепостта е построена през 16-ти век по заповед на френския крал, който при едно от посещенията си в града, вижда големия защитен потенциал на острова. Замъкът Иф е замислен като защитно съоръжение, което трябвало да защитава Марсилия от нападения по море. Така и обаче не се стига до реален тест на неговите защитни възможности. Единственият път, когато е можело да се стигне до такъв тест, се свързва с плановете на император Шарл V да атакува Марсилия, но те така и не са осъществени. Някой специалисти определят това като голям късмет за крепостта, считайки че същата не е в състояние да удържи атака заради пропуски при строителството.

Замъкът Иф
На снимката: Замъкът заедно със защитните съоръжения;

През следващите години замъкът бил използван като затвор. Според историческите данни около 3500 души са били затворени в замъка, като няма данни някой да е успял да избяга от затвора. Това му спечелило славата на доста страховито място. В зависимост от потеклото на затворниците отношението към тях било различно. Най-бедните затворници обикновено били затваряни в тъмници без прозорци, докато по-богатите се ползвали с повече удобства, което разбира се им струвало пари. Замъкът Иф се свързва и с романа на Александър Дюма „Граф Монте Кристо“. В книгата се описва как графът бива заточен тук и успява да избяга след 14 години. Дефакто обаче никой не е успял да избяга от този затвор. Замъкът изпълнява тази функция до 19-ти век, когато бива демилитаризиран и е отворен за публика. Днес замъкът може да бъде посетен, като за целта се взема корабче от старото пристанище на Марсилия.

Замъкът Иф

На снимката: Част от замъка;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Embarcadere Frioul If Express, Quai de la Fraternite, 13001 Марсилия, Франция;

Телефон: +33 06 03 06 25 26;

Работно време:

От 2-ри Януари до 1-ви Април, всеки ден /без понеделник/, от 10.00 часа до 17.00 часа;

От 2-ри Април до 30-ти Септември, всеки ден от 10.00 часа до 18.00 часа;

От 2-ри Октомври до 31-ви Декември, всеки ден /без понеделник/ от 10.00 часа до 17.00 часа;

Важно: Последното посещение зависи от разписанието на лодките. Разписанието на лодките може да намерите на този адрес.

Затворено на: 1-ви Януари и 25-ти Декември

Вход:

Нормален билет: 6.00 Евро;

Намален билет: 5.00 Евро;

Билет за възрастен човек, който е част от група /мин. 20 души/: 5.00 Евро;

Безплатен вход:

Деца до 18 години с придружител;

Лица от 18 до 25 години, които са граждани на държава-членка на ЕС, както и за лица, постоянно живеещи във Франция;

Инвалиди с придружител;

Безработни;

Как да стигнете до мястото, от където тръгват корабчетата:

Корабчетата тръгват от „Quai de la Fraternite”- старото пристанище, в близост до пътя CannebiereЗамъкът Иф

Важно: Страницата разглежда подробно информация за замъка „Иф“, една от забележителностите на френския град Марсилия – историческа информация за забележителността, разположение на замъка „Иф“, информация как да стигнете до замъка с корабче, работно време за посещения на замъка и цена на входните билети. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Марсилия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка Иф в Марсилия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: