Дворец Линлитгоу – град Единбург, Шотландия

Разположен на брега на езерото Линлитгоу, бившият царски дворец Линлитгоу сега е една от най-посещаваните забележителности в Шотландия. Може да се каже, че сградата е наследила тази, поръчана от Джеймс I през 1425г. след пожар година по-рано, въпреки че някои части датират още от 14-ти век. Големите размери на замъка се засвидетелстват от дългата 28 метра /94 фута/ Голяма зала, известна с голямата си камина и красивите прозорци. Възстановената чешма в двора е сватбен подарък от Джеймс V към жена му, Мари дьо Гиз. Дъщеря му Мери е родена в Линлитгоу през 1542г. Интересно е да се отбележи, че се смята, дворецът е обитаван от духа на Мари дьо Гиз.

Дворец Линлитгоу

На снимката: Дворец Линлитгоу;

Близко разположената църква „Свети Михаил” е най-голямата църква на Шотландия преди Реформацията и чудесен пример за декоративния стил в страната. Осветена през 13-ти век, църквата е повредена от пожара през 1424г.

Дворец Линлитгоу

На снимката: Вътрешният двор на двореца;

Дворецът е опазен от началото на 19-ти век. Мястото е отворено за посетители през цялата година, като входна такса обикновено се иска от посетителите. Много редки са дните в годината, когато влизането в двореца е безплатно. През лятото църквата „Свети Михаил” също е отворена за посещения, което позволява да комбинирате и да посетите с едно идване две от най-добрите оцелели средновековни сгради в Шотландия.

 Дворец Линлитгоу

На снимката: Интериорът на църквата „Свети Михаил“;

Полезна информация тази забележителност:

 Адрес: Kirk Gate, Linlithgow, Западен Лоудиън, Шотландия;

Телефон: +44 1506 842 896;

Как да стигнете до дворец Линлитгоу:

-Чрез влак от Единбург/дворецът не е далеч от главната станция на Линлитгоу/;

-Чрез автомобил /паркинг е на разположение на място/;

Работно време на дворец Линлитгоу:

Април-септември: понеделник – неделя, от 9.30 часа до 17:30 часа /последен вход в 16:45 часа/;

Октомври – март: понеделник-неделя, от 10.00 часа до 16:00 часа /последен вход в 15:15 часа/;

Затворен на 25-ти и 26-ти декември и 1-ви и 2-ри януари;

Цена на входните билети за двореца „Линлитгоу”:

Билет за възрастни – 6.00 Британски лири;

Билет за деца – 3.60 Британски лири;

Намален билет – 4.80 Британски лири;

Важно:

Групови посещения на двореца трябва да бъдат предварително заявени;
Дворец Линлитгоу

Важно: Статията предоставя информация за двореца Линлитгоу, близо до град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до двореца, информация за работно време за посещения и за организирани турове, цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Линлитгоу, близо до  град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около двореца, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до двореца Линлитгоу: