Замъкът на Братислава – град Братислава, Словакия

Замъкът на Братислава е една от местните забележителности, които няма как да пропуснете да видите, най-малкото заради разположението му. Замъкът е кацнал на голям, скалист хълм над река Дунав и може да се види от почти всяка част на града. За първи път замъкът се появява в историческите източници през 907г. Крепостта се издига на стратегическо място над река Дунав и на място, където са се срещали важни търговски пътища, включително и древният път на кехлибара.

Замъкът на Братислава

На снимката: Замъкът на Братислава;

Замъкът на Братислава е силно укрепен през 11-ти и 12-ти век, а през 15-ти век той е изцяло модифициран в готически стил. В средата на 16-ти век /1552-1560г./ той е преобразуван в ренесансова резиденция. В средата на 18-ти век замъкът се сдобива с красиво рококо обзавеждане.

Замъкът на Братислава

На снимката: Замъкът на Братислава;

През 1811г. замъкът на Братислава е опожарен, но през 1950г. последва неговото възстановяване. Днес посетители на замъка може да се насладят на прекрасната гледка, която се открива от тук към цялата околност, както и на разположените тук няколко изложби на Словашкия национален музей. Постоянните колекции, които може да се посетят по всяко време, включват изложби като „Националната историческа изложба на Словакия“, „Словашката фолклорна култура“, „История на замъка на Братислава“ и „Картинна изложба на замъка“. През последните години тече сериозна програма по обновяване на замъка, но по-голяма част от тези изложби са отворени и може да бъдат разгледани.

На снимките: Част от интериора на замъка /с короната на Стефан/, както и градините към замъка;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Zámocká ulica, Братислава, Словакия;

Телефон: +421 2 204 83 110, 0915 99 33 01;

Работно време:

През месеците януари, февруари, ноември и декември, от 9.00 часа до 16.00 часа;

През месеците март и октомври, от 9.00 часа до 17.00 часа;

През месеците април и септември, от 9.00 часа до 18.00 часа;

През месеците май и август, от 9.00 часа до 20.00 часа;

През месеците юни и юли, от 9.00 часа до 21.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за обиколка на замък и съкровищница – 7.00 Евро;

Билет само за съкровищницата – 2.00 Евро;

Билет за деца за замък и съкровищница – 4.00 Евро;

Билет за деца за съкровищница – 1.00 Евро;

Билет за пенсионери за замък и съкровищница – 4.00 Евро;

Билет за пенсионери за съкровищница – 1.00 Евро;

Организирано посещение с гид на английски или немски език – 15.00 Евро на група;

Как да стигнете до замъка:

-Пеша /започнете от катедралата Св. Мартин, преминете по Новия мост и след това по стълбите на замъка, за да достигнете до Портата на Сигизмунд.

-С автомобил /следвайте улица Палисадес, която ще ви изкачи до замъка, където има паркинг/;
Важно: Статията предоставя информация за замъка на Братислава. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 4 Септември 2017г.

Търсите хотел в Братислава?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на замъка, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Замъкът на Братислава

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка на Братислава, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: