Замъкът на Гимараеш – град Гимараеш, Португалия

Замъкът на Гимараеш представлява средновековно укрепление, изградено през 10-ти век. Основната цел, с която бил първоначално построен замъка, била защитата на близкия манастир „Носа Сеньора да Оливейра”. През този исторически период тези земи били често нападани от маври и нормани. Основна роля при изграждането на замъка и на близкия манастир имала една жена – Мумадона Диаз, която била вдовица на местен граф. След смъртта на своя съпруг тя разменила притежавани от семейството й земи в Крейшимир за земи около Гимараеш. Именно по нейна заповед е изграден както манастира, така и замъка.

Замъкът на Гимараеш

На снимката: Замъкът отвън;

През 11-ти век замъкът на Гимараеш претърпява първите си съществени корекции и изменения. Всъщност първоначалната постройка на Диаз била разрушена и на нейно място била изградена нова, с по-големи размери. Най-важният момент в историята на замъка настъпва през 1139г., когато той е обявен за кралска резиденция след обявяването на независимостта на Португалия. Първият крал на Португалия Афонсу Енрикеш е бил роден в замъка и прекарва живота си именно тук. През 14-ти век замъкът търпи нови промени, като в резултат на същите той достига до вида, в който се намира и сега.

Замъкът на Гимараеш

На снимката: При посещение тук ще може да се разходите по крепостните стени на замъка;

Интересно е да се отбележи, че през 19-ти век Общинският съвет на Гимараеш обсъжда възможността замъкът да бъде разрушен и камъните от него да се използват за павирането на улици в града. За щастие, след разгорещени дебати, идеята не е приета. Пред следващите десетилетия се правят няколко плана за реконструкция на замъка. Днес посетителите могат да се разходят по крепостните стени, от където се разкриват красиви гледки. В близост до замъка има и малък парк, където посетителите може да се разходят. От гледна точка на архитектурата на замъка заслужава да се отбележи бронзовия медальон на крал Афонсу върху голяма скала на южната кула.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Руа Конде Д.Енрике /Rua Conde D. Henrique/, 4810-245 Гимараеш, Португалия;

Телефон: +351 253 412 273;

Цени на входните билети за замъка:

Нормален билет – 2.00 Евро;

Намален билет – 1.00 Евро /за студенти, младежи и пенсионери/;

Безплатен вход за деца под 12 години;

Работно време на замъка:

Замъкът е отворен всеки ден от седмицата /без понеделник/, между 10.00 часа и 18.00 часа.

Последен вход в замъка се допуска половин час преди края на работното време, т.е. в 17.30 часа;

Замъкът е затворен в понеделник, на 1-ви януари, 25-ти декември, Великден и 1-ви Май;Важно: Страницата предоставя полезна информация за замъка на Гимараеш, една от големите забележителности на португалския град Гимараеш -историческа справка, адрес на замъка, работно време на замъка за посещения, цена на входните билети за замъка и кулата. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юли 2018г.

Замъкът на Гимараеш

В случай че търсите хотел в Гимараш, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка на Гимараеш, Португалия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: