Замъкът на Рига – град Рига, Латвия

От Катедралния площад на Рига в западната посока тръгва улица Пилс /Pils iela/, която ще ви отведе до площада на замъка /Pils Laukums/, където се извисява замъкът на Рига. Замъкът започва своето съществуване като седалище на Ливонския Орден, а днес служи като официална резиденция на латвийския президент. Постройката е имала доста динамична история – оригиналната конструкция, датираща от 13-ти век, е разрушена през 1484г. от властите на Рига, които искали да отбележат отслабващото влияние на Ливонския орден върху живота в града, като дори се стигнало до изпращането на отделни части от замъка /отделни тухли/ до отделни градове от Хансеатската лига, с което трябвало да се докаже постигнатият успех. През 1491г. обаче Ливонският Орден принудил местните хора да възстановят замъка. След множество промени през следващите векове, в крайната сметка се е получил видът, който виждаме и днес.

Замъкът на Рига

На снимката: Замъкът на Рига, погледнат от въздуха;

Замъкът на Рига е типичен образец за архитектурата на късния класицизъм. Сградата на замъка е била доста простовата и обикновена още от самото начало. Това може да се обясни с военния характер на замъка и постоянно му унищожаване. Приземният етаж на замъка бил предвиден за домакински нужди и за охраната на замъка, на първия етаж са разположени апартаментите, а на втория етаж е етажът с оръжията, отличаващ се с тесните си прозорци, които били използвани за разполагането на оръдия при нужда. В мазето на замъка има подземни пасажи.

Последната значителна реконструкция на замъка е осъществена в началото на 20-ти век под ръководството на архитект Ейженс Лаубе. Извършени са промени по входното антре, добавена е просторната и прекрасна Фестивална зала и кулата. Апартаментите на президента в замъка на Рига заема по-голямата част от предната страна на замъка, изградена през 16-ти век.

 

Замъкът на Рига

На снимката: Замъкът, погледнат откъм реката;

Замъкът на Рига, точно както всеки друг старинен замък, е свързан с редица легенди и духове, които обаче никой не е виждал. Чувало се е мебелите да се движат сами. В миналото хората наблюдавали странен знак, по който прогнозирали бъдещето на Ливония.

Когато полският крал Стефан обсажда Полоцк през 1579г., щъркел отлита за замъка на Рига, за да изгради своето гнездо, където в продължение на десетки години живеел гарван. След едномесечна битка, гарванът бил прогонен. Мъдреците приели, че гарванът символизира немското управление, а щъркелът – полското, което се разпростряло над Ливония, след като немците били прогонени.

Замъкът на Рига

На снимката: Замъкът на Рига в по-близък план;

Полезна информация за замъка на Рига:

Адрес: Pils Laukums 2, Рига, Латвия;

Телефон: +371 67092106;

Работно време:

Затворен за реконструкция;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за замъка на Рига – Рига, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Януари 2017г.


Замъкът на Рига

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка на Рига – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: