Замъкът на Толедо – град Толедо, Испания

В сърцето на модерната част на Толедо се намира Плаца де Зокодовер /Plaza de Zocódover/. Името на площада произлиза от арабската дума „souk”, като това е мястото в града, където местните се събират за следобедна напитка. Доминиращ този площад, и всъщност цял Толедо, е поразителният Алказар /Замъкът на Толедо/. Мястото, на което се издига замъкът, има стратегическо разположение, поради което се предполага, че тук е имало крепост от най-дълбока древност. Настоящата сграда датира от времето на управлението на Карлос V, но тя е била толкова често бомбардирана или търпяла щети от пожари, че много малко от това, което виждате, е оригинално. Най-скорошното „увреждане“ на замъка датира от 1936г. по време на един от най-символичните  епизоди от Гражданската война в Испания.

Замъкът на Толедо

На снимката: Алказар в Толедо;

В началото на испанската гражданска война, на 20 юли 1936г., полковник Хосе Москардо  – водещ националистически бунтовник – и кадетите на военната академия под негово  командване влезли в замъка. Те се барикадирали там, заедно с голям група от хора, включваща шестстотин жени и деца и около стотина заложници с леви убеждения /последните никога не били видени повече/. След много телефонни обаждания от Мадрид, които имали за цел да накара бунтовниците да се предадат, местен адвокат от Толедо се обади на генерала с ултиматум – в рамките на десет минути републиканците ще застрелят сина на генерала, заловен същата сутрин, ако не предадат замъка. Генерал Москардо обаче заявил, че никога няма да се предаде и казал на сина си: „Ако е вярно това, предай душата си на Бог, извикай „да живее Испания“ и умри като герой“. Всъщност синът на Москардо бил застрелян месец по-късно, заедно с други хора. В самата крепост защитниците разполагали с малко боеприпаси, а след като храната започнала да привършва, те започнали да ядат конете си.  Броят на републиканците, атакували замъка, варирал между 1000 до 5000. Под 2 от кулите на замъка били заложени мини, но дори и това не било достатъчно, за да разруши здравата постройка. Накрая генерал Франко решил да помогне на Москардо, като отклонил една армия, насочена към Мадрид. На 27-ми септември генерал Хосе Варела осъществил успешна атака срещу града, последвана от обичайната кървава баня. В деня, в който Франко влязъл в Толедо, за да отбележи победата си, той бил провъзгласен за държавен глава.

Замъкът на Толедо

На снимката: Замъкът на Толедо;

След войната режимът на Франко напълно възстановява крепостта като паметник в прослава на неговите защитници – фашисткият вестник El Alcázar също отбелязва обсадата, а техните  пропагандни модели и снимки са все още изложени, както и избите, където обсадените семейства се скрили. В останалата част от замъка се помещава военен музей.

Замъкът на Толедо

Замъкът на Толедо

На снимките: Част от изложбите на Военния музей;

Замъкът на Толедо предлага най-хубавите гледки към града, като горното ниво от прозорци на замъка съвпада като височина с върха на кулата на катедралата на Толедо.

Замъкът на Толедо

На снимката: Вътрешният двор;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Cuesta de Carlos V, 2, 45001 Толедо, Испания;

Телефон: +34 925 22 30 38;

Работно време за посещение:

Всеки ден, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Билетната каса затваря 1 часа преди края на работното време; Стаите следва да се освободят до 30 минути преди затваряне;

 Музеят е затворен в сряда  (включително и на официалните празници). Също така е затворен на: 1 и 6 януари, 1 май, 24, 25 и 31 декември, както и във всеки един ден, при който затварянето е нужно поради специфични изисквания или събития;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 5.00 Евро;

Намален билет – 2.50 Евро /предлага се за групи от 15 или повече души, представляващи училища или културни институции/;

Безплатен вход: за лица под 18 години; пенсионери над 65 години;

Безплатен вход: всяка неделя; 29-ти март; 18-ти април; 18-ти май; 12-ти октомври; 6-ти декември;
Важно: Статията предоставя информация за замъка на Толедо, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, какво да видите вътре, как да стигнете, цени на входните билети, работно време за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Ноември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел в град Толедо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Замъкът на Толедо

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка на Толедо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: