Замъкът Орава, Словакия

Най-атрактивната туристическа забележителност в северната част на Словакия е замъкът Орава (или още известен като Оравски замък). Замъкът е разположен на река Орава, в близост до село Оравски Подзамок (Oravský Podzámok). През 1370г. замъкът  става водещ и реално осъществява контрола над всички земи, включени в района на Орава.

замъкът Орава

На снимката: Замъкът Орава;

Замъкът, подобно на други в Словакия, се издига на мястото, където по-рано са съществували дървени крепости. Изграден е след татарската инвазия през 1241г. Първоначално е построен в романски и готически стил и по-късно е реконструиран в ренесансов и неоготически стилове. Оравският замък се състои от няколко сгради, копиращи формата на каменната скала. През 1556 г. замъкът пада в ръцете на фамилията Турзос, които са авторите и на най-съществените промени и реконструкции в историята на замъка. Замъкът Орава придобива своята сегашна форма през 1611г.

След смъртта на последния представител на Турзос, замъкът е бил собственост на няколко аристократи, които обаче така и не са полагали за него чак такива грижи. През 1800г. голям пожар засяга Оравския замък, който след това става почти неизползваем. Най-голямата му реконструкция е направена след Втората световна война.

замъкът Орава

На снимката: Вътрешният двор;

Днес замъкът е забележителен комплекс от сгради, формиращи долните, централните и горните замъци, като всеки един от тях реално включва дворец, укрепления и кули. При посещението си ще може да видите трите входни врати, свързани с тунел, под който се намира тъмницата. В замъка днес се помещава Оравският музей, който включвамногобройни изложби. В най-старата част на горния замък е представена археологическа експозиция, документираща най-старата история на Орава. Историята на местната природа е представена чрез експозиции на долните етажи на централния замък чрез образци на местната флора и фауна. На горния етаж на централния замък е поставена етнографска експозиция. Историческата експозиция включва група от средновековни и ренесансови сгради с оригиналните мебели. През силният туристически сезон са особено популярни вечерните посещения на замъка, които биват допълнително обогатени чрез представления и различни събития.

замъкът Орава

замъкът Орава

На снимките: Стаи от замъка;

Полезна информация за замъка Орава: 

Адрес: Замъкът Орава, Оравски Подзамок 02741, Словакия;

Телефон: +421 43 5816151;

Работно време за посещение:

Януари, февруари и март, от 9.30 до 15.00 часа;

През месец април 2018г. замъкът ще бъде затворен за реконструкции;

Май, от 8.30 часа до 17.00 часа;

Юни, от 8.30 часа до 17.30 часа;

Юли и август, от 8.30 часа до 18.00 часа;

Септември, от 8.30 часа до 17.00 часа;

Октомври, от 8.30 часа до 16.00 часа;

Ноември и декември, от 8.30 часа до 15.00 часа;

Цени на входните билети:

Цени на билетите за Класическата обиколка, включваща трите замъка:

Билет за възрастни – 7.00 Евро;

Билет за студенти, пенсионери и инвалиди – 3.50 Евро;

Билет за деца под 6 години – безплатен вход;

Цени на билетите за Долния замък, съкровищницата и параклиса на Св. Михаил:

Билет за възрастни – 5.00 Евро;

Билет за студенти, пенсионери и инвалиди – 2.50 Евро;

Билет за деца под 6 години – безплатен вход;

Цени на билетите за комбинация на горните две обиколки (т.нар. Голяма обиколка):

Билет за възрастни – 10.00 Евро;

Билет за студенти, пенсионери и инвалиди – 5.00 Евро;

Билет за деца под 6 години – безплатен вход;

Билет за снимки – 3.00 Евро;

Билет за видео – 5.00 Евро;

Как да стигнете до замъка:

-Чрез автомобил (на 270км. северно от словашката столица Братислава – разстоянието се изминава за около 3 часа);

-Чрез самолет от София до Братислава и от словашката столица може да продължите с автобус или кола под наем;

Полезно:

Можете да влезете в замъка само чрез екскурзовод. Билетите се продават в информационния център под замъка. До замъка няма паркинг, а обществен такъв има в самото селище Оравски Подзамок. Билетите може да се закупят през работното време на замъка, като последният билет се продава до часовете за затваряне.

Голямата обиколка на замъка отнема около 2 часа и 15 минути, Класическата обиколка е около 1 час и 30 минути, а малката обиколка – около 45 минути.

Снимки в замъка се правят само ако сте си закупили разрешение/билет за снимки;
Важно: Статията предоставя информация за замъка Орава, Словакия. Тук ще намерите полезна информация за обекта – история, разположение, какво да видите в града, как да стигнете до замъка, хотели в района. За последно статията е обновена от нашия екип на 19 Април 2018г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел около замъка Орава, Словакия?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Замъкът Орава

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка Орава, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: