Замъкът Рамбуйе, Франция

Замъкът Рамбуйе /Château de Rambouillet/ възниква като обикновена къща през 1368г., когато е построена от кмета на Париж. Имението обаче е променено знаачително през следващите векове, като неговите следващите собственици го преобразуват бавно от средновековна крепост във впечатляващ кралски замък. Някои от по-старите архитекурни елементи остават, като например кулата от 14-ти век, където крал Франсоа I умира през 1547г. Любителят на лова Луи XVI прекарва повече време в Рамбуйе, отколкото всеки друг монарх, като той осъществява също редица промени, с които цели да направи мястото по-привлекателно за неговата съпруга Мария Антоанета.

Замъкът Рамбуйе

На снимката: Замъкът Рамбуйе;

Цялото ляво крило на замъка е разрушено под Наполеон по време на неговите прекалено амбициозни промени. Наполеон използвал замъка при ухажването на втората си съпруга Мария Луиза – дукеса на Австрия. Балконът, който свързвал неговия кабинет с нейната спалня все още съществува. През 1815 г. Наполеон подписва втората си и последна абдикация в замъка Рамбуйе след неговото поражение при Ватерлоо. Петнадесет години по-късно Шарл X подписва абдикацията си на същото място, а замъкът става собственост на държавата при Наполеон III. Замъкът Рамбуйе е официална президентска резиденция от 1883г. и е домакин на държавни и международни срещи на високо равнище.

Замъкът РамбуйеНа снимката: Банята на Наполеон в замъка;

 

Интериорът има интересен рококо и нео-помпейски декор, състоящ се от сложни гоблени, чудесно боядисани панели по стените. Може да посетите и Мраморната зала /Salle de Marbre/, датираща от периода на Ренесанса. Ако преди това сте имали възможност да посетите музеят на Наполеон във Фонтенбло, ще може да видите личния стил на императора в Кабинет де Бейн /Cabinet de Bain/. Част от замъка, който се използва за нуждите на президента на Франция, е затворена за посещение по обективни причини.

Огромният парк към замъка е отворен за посещения като включва традиционните официални фонтани и плетове /близо до замъка/, както и серия от шест големи канала и острови. След каналите се намира огромна поляна, известна като Тапис Верт /Tapis Vert/, където местните си правят пикници или разхождат кучетата си. В западната част на парка се намира английската градина, отличаваща се с живописен пейзаж, малки рекички и две очарователни постройки от 18-ти век: la Chaumière aux Coquillages (Къщата с черупките), сложно покрита отвътре с хиляди мънички черупки и седефи, и La Laiterie de la Reine, построена от Мария Антоанета в стила на класически храм, пълен с мраморни статуи.

Рамбуйе

На снимката: La Laiterie de la Reine;

Рамбуйе

На снимката: Част от големия парк;

Полезна информация за посещение на замъка Рамбуйе:

Адрес: Domaine national de Rambouillet, 78120 Рамбуйе, Франция;

Телефон: +33 (0) 1 34 83 00 25;

Работно време за посещение:

От 2-ри януари до 31-ви май, отворен всеки ден, освен в понеделник: 10.30-13.00 часа  и от 14.00-17.30 часа;

От 1-ви юни до 30-ти септември, отворен всеки ден от 10.00 часа до 13.15 часа и от 14.00 до 18.00 часа;

От 1-ви октомври до 31-ви декември, отворен всеки ден от 10.30 часа до 13.00 часа и от 14.00 часа до 17.30 часа;

Паркът е отворен безплатно от 8.00 часа до 17.00 часа /октомври-края на април/ и от 8.00 часа до 19.30 часа /май-края на септември/;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 8.00 Евро;

Намален билет – 6.50 Евро;

Групов билет /при групи от 20 души/ – 6.50 Евро;

Безплатен вход за:

-лица до 18 год;

-лица от 18 одо 25 год., граждани на ЕС;

-лица с увреждания и техния придружител;
Важно: Статията предоставя информация за замъка Рамбуйе, Франция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Юни 2017г.

Търсите хотел в Рамбуйе?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Рамбуйе и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Замъкът Рамбуйе

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка Рамбуйе, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на замъка, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: