Замъкът Шантили, Франция

Разположен в рамките на обширен горски масив и само на около един час път северно от Париж, градчето Шантили се е прочуло в цял свят с престижните конни спортни събития и музеят на конете, както и с впечатляващите колекции на изкуството, изложени в замъка Шантили. Културното, архитектурното и природното наследство на Шантили, притежавано векове наред от принцовете от фамилия Конде, е чудесно запазено и до наши дни. Само на 10км. източно от Шантили се намира древният гало-римски град Сенлис – живописен лабиринт от калдъръмени улички и готически църкви, затворени в рамките на старинни укрепленията, датиращи от 3-ти век. Двата града – Шантили и Сенлис – предлагат интересен поглед към френската история, а тяхното разположени сред гората само допълва богатството на това, което ще видите тук.

Замъкът Шантили

На снимката: Замъкът Шантили с част от обширния парк и градините;

Най-доброто време за посещение на Шантили:

Възможно е да посетите престижните музеи на Шантили целогодишно, но най-доброто време е между април и октомври, когато прекрасните градини на замъка ще ви разкрият цялата си красота. През пролетта градът е домакин на немалко фестивали – Фестивал на нарциса, фестивал „Пилето и яйцето“, както и годишният фестивал на скулптурата. През месец юни започва сезонът на състезанията, когато вниманието се насочва към Хиподрума на Шантили. През юни в Шантили се провежда и международен фестивал на фойерверките, но само в четни години. Изключителна гледка е да посетите града по време на годишния Fête de la Music (21-ви юни) и Деня на Бастилията (13-14 юли), които се отбелязват с традиционни концерти и паради. Месец август е сравнително „тих“ откъм мероприятия и фестивали, за да дойде обаче месец септември, когато Шантили разкрива още от своите „съкровища“. Именно тогава се провеждат „Дни на наследството“. През ноември пък градът става домакин на Панаир на шоколада. Ако си изберете посещение в Шантили в някой от по-натоварените месеци, опитайте се да си предвидите поне два дни тук, за да може наистина да разгледате всичко, а и да ви остане време да отидете до средновековния град Сенлис.

Туристическа информация в Шантили:

Туристическият офис в Шантили се намира на 60 Avenue Maréchal Joffre,  Chantilly. /www.chantilly-tourisme.com/. Офисът се намира недалеч от гарата на града, но не съвсем близо от центъра. Тук може да намерите туристически карти на града и основна информация за забележителности, местни събития и места за настаняване. Офисът работи от май до септември, през делничните дни от 9.00 до 12:30 часа и от 13.30 до 18.00 часа; събота, от 10.00 до 12.30 часа и от 13.30 часа до 17.00 часа; неделя от 10:00 до 13:30 часа. От октомври до април, офисът е отворен от понеделник до събота, от 9.30 часа до 12.30 часа и от 13.30 до 17.30 часа.

Как да стигнете до Шантили:

Разположението на Шантили близо до Париж определя и наличието на доста възможности за достигане до тук. Ако не разполагате със собствен автомобил, защото сте решили да пътувате до френската столица със самолет, то може да използвате възможностите на местните железници SNCF за достигане до Шантили. От Париж- Гара Норд има редовни влакове всеки ден към Шантили /посока Крейл/. Влаковете пътуват сутрин от 5.00 часа до 23.30 часа вечер. На Гара Норд търсете влака на “Creil”, който потегля принципно от перони 41-44. Пътуването с влак отнема около 30 минути. Може да използвате и ограничените услуги на RER D1 между Шателе-лес-Халес и Ори ла Вил-Койе (на юг от Шантили). Времето за пътуване е около 45 минути. От последната спомената гара може да се продължи с автобус или такси до Шантили.

Замъкът Шантили

На снимката: Замъкът Шантили;

Освен с влак, може да се опитате да се придвижите към района на Шантили и чрез автобус. За целта използвайте линията Пикарди-Роаси, с ежедневно обслужване между 5.00 часа и 23.30 часа. Автобусът свързва гара Роати при Роаси-Шарл де Гол със Сенлис, а от Сенлис трябва да вземете автобус  N15 до Шантили. Билети може да се закупят и в самия автобус.

Най-комфортно винаги си е пътуването с автомобил. Шантили се намира на около 45-50 км. северно от Париж, като за най-бързо придвижване е добре избегнете Сен Дени и да се насочите към магистрала A1/E19 покрай летище Роаси-Шарл де Гол. Излезте при изход N7 и следвайте табелите за Шантили. Ако останете на A1/E19, ще излезете пък директно до Сенлис.

Транспорт:

Всички основни забележителности в Шантили се намират на около 1.5 км. от гарата на града и туристическия офис, което прави тяхното достигане сравнително лесно пеша. Ако случите на по-лошо време и не разполагате с автомобил, може да използвате местните автобуси или дори такси. От местните автобуси използвайте безплатната линия /Cariane/, която свърза гарата на Шантили с центъра на града. Линия 15 пък върви, както вече споменахме по-горе, между града и близкия Сенлис /ако решите да посетите и двете места/. Попитайте на гарата или се свържете с бюрата по туризъм за подробна информация относно разписанията.

Когато говорим за опциите за придвижване из града, няма как да не споменем  една интересна алтернатива – обиколка с колело. Не са малко туристите, които предпочитат именно по този начин да се разходят из уличките на Шантили, по много от които има очертани велоалеи. Не са малко и тези, които използват предимно наети на място велосипеди на разходка по панорамния път D924, свързващ Сенлис и Шантили. Разстоянието /отиване и връщане/ обаче не е никак малко /над 20 км/ и затова този маршрут не е за всеки, а само за тези от вас, които са по-приключенски настроени и имат достатъчно сили. Единственото място за наем на велосипеди е Orry Cycles (5 Rue Neuve, Orry-la-Ville), недалеч от от гарата в Orry-la-Ville, където спира RER D. Възможно е да доставят колело и до Шантили.

Ориентирането из Шантили с автомобил е лесно, особено след като разберете, че всички пътища водят към двете главни улици – Avenue Maréchal Joffre (север-юг) и Rue Connetable (изток-запад). Паркингът не е безплатен в града, но цените на най-големите паркинги са изключително ниски. Ако посетите Шантили през юни с автомобил, не се учудвайте ако няма за вас места за паркиране – просто около конните състезания градът е препълнен. Ако по някаква причина сте достигнали до Шантили с транспорт, различен от автомобил, но желаете да си наемете такъв за обиколка на района или дори разходка до Сенлис, може да потърсите оферти от AVIS, на 2 Rue Victor Hugo.

Кратка история на Шантили:

Имението Шантили има уникално богата история, свързана с името на едноименната фамилия, братовчеди на френските крале от 14-ти век до 1897г. Първият период на величие идва през времето на Ренесанса, когато управителят на Монморенси заменя старата средновековна крепост с два замъка на езерото – Голямото шато /Grand Château/ и Малкото шато /Petit Château/. Неговият внук, Анри II де Монморенси, загубва обаче имотът – заедно с главата си – когато е заловен да заговорничи срещу Луи XIII през 1632г. Кралят конфискувал Шантили и го използвал като ловна хижа при своите визити в района. Имотът е върнат на семейството единадесет години по-късно, по време на регентството на младия Луи XIV, и предаден на племенника на Анри, Луи ІІ Бурбон през 1660г. Той наел Ле Нотър за дизайна на градините и големия канал, които се превърнали в централно място за провеждането на фестивали. Велик покровител на изкуството и литературата, Луи II Бурбон е приемал някои от водещите писатели и философи на 17-ти век в Шантили.

Замъкът Шантили

На снимката: Замъкът Шантили;

Имотът в крайна сметка попада в ръцете на внука на Луи II- Луи-Анри де Бурбон.  Луи-Анри вярвал, че ще се прероди като кон и наел архитект Жан Ауберт да построи великолепните конюшни /Grandes Ecuries/ – шедьовър на архитектурата от 18-ти век, където живеели  240 коня и 500 ловни кучета. Луи-Анти реконструира и апартаментите в Малкото шато, създава известната местна фабрика за порцелан, както и установява първите правила за архитектурни стилове в града. По време на Революцията Голямото шато бива разграбено, превърнато е в затвор и в крайна сметка е разрушено. За щастие, конюшните са пощадени от този мрачен край. Когато Луи-Анри се завръща в Шантили по време на Реставрацията през 1815г., той успява да възстанови много от  творбите (които са прехвърлени в Лувъра) и напълно обзавежда апартаментите на Малкото шато /Petit Château/. Тъй като неговият наследник бил екзекутиран от Наполеон през 1804г. заради организиране на роялистко въстание, през 1830г. имотът е оставен в ръцете на Анри д‘Орлеан (син на последния френски крал Луи-Филип). Той вдъхна нов живот и престиж на Шантили със създаването на Хиподрума, един от най-добрите по рода си места в цяла Европа, но е принуден да напусне замъка по време на Революцията от 1848г., прекарвайки времето на Втората империя в Англия. Анри се завръща в Шантили през 1870г., но без своята съпруга и двамата си синове /всичките починали/. Решава да възстанови Голямото шато място за изложение на събраната колекция от предмети на изкуството, натрупана през годините на изгнание. Преди смъртта си през 1886г. Анти дарява целия имот Шантили на Institut de France – включително конюшните, хиподрумът и 15 000 акра гори – при условие, че замъкът бъде отворен за обществеността като музей /Musée Condé/ и нито една от творбите му не бъде преместена или заета на друг музей.

Шантили продължава да процъфтява днес, като използва по най-добър начин  наследените съкровища. По отношение на художествените и културни ценности фокусът на вниманието е насочен към замъка Шантили, където е изложена една от най-важните колекции във Франция, както и към елегантно реставрирания парк и градините на Ле Нотър. Огромното наследство на имота по отношение на конете и конните състезания е представено чрез историческия Хиподрум, който все още играе изключителна роля в престижния свят на конните надбягвания, а обновените конюшни са превърнати в музей – музеят „Визан дьо Шевал“. Последното съкровище на имота са тези 15 000 акра гори, които осигуряват живописен фон на града. През последните са изградени над 150 км. пешеходни и конни пътеки.

Замъкът Шантили /Château de Chantilly/ (www.chateaudechantilly.com) се състои всъщнност от два съседни замъка – Малкото шато /Petit Château/ от 15-ти век и Голямото шато /Grand Château/ от 19-ти век. В тях се помещава музеят Конде /Musée Condé/, където освен чудесно декорираните апартаменти на Анри – дюк на Аумал – ще може да видите и международно известната колекция от картини на стари майстори и редки книги. Билетът за замъка ще ви предостави възможност да разгледате Галериите на Пейнтуре /Galeries de Peintures/, както и основните апартаменти /Grands Appartements/. Частните жилищни помещения на дука може да се посетят само като част от организирана обиколка, и то в определени дни от седмицата. С картата за влизане в замъка, може да си вземете брошура на предпочитан от вас език. В допълнение, във всяка стая има табели с информация за стаята и какво може да се види в нея, като информацията е на няколко езика. Когато обаче замъкът е препълнен с туристи, не винаги е лесно да се стигне и да се прочетат тези табели. Разглеждането на музея Конде може да ви отнеме до около 90 минути.

Замъкът Шантили

На снимката: Галериите на замъка;

Билетът за музея включва и вход към парка и градините на замъка. Продават се отделно и билети само за парка. От терасата извън замъка посетителите може да видят официалните френски градини и големия канал, проектирани от Ле Нотър. Това обаче е само малка част от целия парк. Вляво се намират романтичните Английски градини с възстановения сравнително наскоро храм на Венера и острова на любовта. Отдясно пък на официалните градини може да видите лабиринта и детската площадка.  Залесената част на парка на юг крие новия парк Кенгуру и изолирани пътеки, по които може все още да се видят елени и зайци. За да разгледате всичко ще са ви нужни часове, поради което повечето посетители се насочват към приятна разходка с лодка по протежение на канала или пък разходка с влакче из парка.

Замъкът Шантили

На снимката: Голямото стълбище;

Като част от имението Шантили, конюшните са били дарени на Институт де Франс и с е използват от много години от местната академия по езда. Уважаваният майстор на ездата Ив Биенайме започва своята конен кариера тук през 1959г. като е бил впечатлен от блясъка на мястото. Две десетилетия по-късно той се връща в Шантили със своята съпруга Анабел и след преговори с Институт де Франс в продължение на 4 години, той открива тук музея „Виван дю Шевал“ /www.musee-vivant-du-cheval.fr/. Семейство Биенайме напълно реставрира и възстановява конюшните във вида им от 18-ти век, създавайки чудесен музей, в който посетителите може да се насладят на великолепния вид на музея и историята, както и на целия свят на конете. Посетителите не само биват забавлявани с шоуто с конна езда, но им се показват техниките, използвани за изпълнението на различните елементи. Има серия от изложбени зали, всяка съсредоточена върху различен аспект от конния свят,  като ролята на конете в изкуството и литературата, историята на конните надбягвания или колекция от антикварно ездачно оборудване. В компактната кръгова арена се провеждат 30-минутни представления, с музика, светлини и костюми. Ако планирате да присъствате на представление, предвидете си поне 2 часа за този музей.

Замъкът Шантили

Замъкът Шантили

Замъкът Шантили

На снимките: Музеят „Виван дю Шевал“;

Паркът на фазаните /Parc de la Faisanderie/ някога е бил част от парка на замъка,  с официалните градини, проектирани от Ле Нотър. По време на Френската Революция, той е продаден и остава затворен до 2002г. След това е закупен от музея „Виван дю Шевал“ /Musée Vivant du Cheval/ и е отворен като „La Potager des Princes“ (17 Rue de la Faisanderie, www.potagerdesprinces.com). Странно е как излизайки от центъра на града се озовавате точно в средата на тези спокойни градини, с изглед към  езерото и внимателно засадените лехи от цветя и билки, добре поддържани овощни дървета и зеленчукови насаждения. В тази част на парка често се провеждат музикални събития на живо, а през пролетта той става сцена на фестивала „Пилето и яйцето“

Последната интересна част, свързана с имението Шантили, е хиподрумът. Без такса може да наблюдавате състезания тук. Хиподрумът датира от 19-ти век, но е реновиран през 2003г. основно. Красивата писта е изградена до замъка, конюшните и гората на Шантили. Всяка неделя следобед се предлагат безплатни обиколки с екскурзовод „зад кулисите“ на хиподрума.

Замъкът Шантили

На снимката: Част от малките апартаменти;

Полезна информация за замъка Шантили:

Адрес: 7 Rue de Connetable, Шантили, Франция;

Телефон: 03 44 27 31 80;

Работно време за посещение:

Слаб сезон /от 28-ми януари до 24-ти март вкл./, всеки ден от 10.30 часа до 17.00 часа;

Вторник затворено;

Силен сезон /от 25-ти март до 1-ви ноември вкл./, всеки ден от 10.00 часа до 18.00 часа /градините до 20.00 часа/;

Цени на входните билети:

Общ билет за цялото имение /замък, големите конюшни, музей на конете, парк/:

Пълен билет – 17.00 Евро;

Намален билет – 10.00 Евро;

Към този тип билет получавате бонус:

– Безплатен аудиогид (за възрастни и деца) за посещение на замъка;

– Демонстрации с дресура на коне (30 минути) в големите конюшни;

Билетът е валиден за 1 година от датата на покупката (с изключение на частните събития).

Билет за градините на замъка:

Пълен билет – 8.00 Евро;

Намален билет – 5.00 Евро;

По време на слабия сезон /ноември-март/ всички посетители влизат при намалена цена;

Билетът е валиден за 1 година от датата на покупката (с изключение на частните събития).

Семеен билет:

Билетът е достъпен само на място.

Предлага се за семейства /2-ма възрастни и до три деца/, които искат да посетят цялото имение (замък, парк, големи конюшни и музей на конете)

Цени (за 2-ма възрастни и 2 деца) – 44.00 Евро;

Билет за представления на конете:

Предоставя достъп до големите конюшни, Музея на коня и конно шоу. Безплатно за деца под 3 години, които се намират на коленете на родителите си.

Пълен билет – 21.00 Евро;

Намален билет – 17.00 Евро;

Билет „Имение и представления на конете“:

Предоставя достъп до целия имот (замък, парк, големите конюшни, музей на коня) и представление на конна езда.

Безплатно за деца под 3 години, които се намират на коленете на родителите си.

Пълен билет – 30.00 Евро;

Намален билет – 24.00 Евро;

Важно: Намален билет се предоставя за деца от 3 до 17г., студенти и лица с увреждания;
Важно: Статията предоставя информация за замъка Шантили, Франция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Юни 2017г.

Търсите хотел в Шантили?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Шантили и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Замъкът Шантили

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка Шантили, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на замъка, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: