Замъкът Тоомпеа – град Талин, Естония

Изграден върху варовикова скала и извисяващ се над останалата част на града, замъкът Тоомпеа винаги е бил седалище на властта в Естония. Откакто германските рицарите изграждат на това място каменна крепост тук през 1227г.-1192г., всяка една чуждестранна империя, която в даден момент е владеела Естония, използва замъка като своя основна база и седалище. Днес замъкът Тоомпеа е седалище на парламента на Естония.

Замъкът Тоомпеа

На снимката: Замъкът Тоомпеа;

Замъкът е бил преправен безброй пъти през вековете, но дори и днес е запазил основната си форма, която е зададена още през 13-ти и 14-ти век. Ако застанете пред предната фасада на замъка, ще може да видите неговата розова фасада и барокови елементи, датиращи от времето на Екатерина Велика. Ако погледнете обаче замъка откъм неговата противоположна страна, видима от основата на хълма, ще може да видите по-добре средновековния вид на постройката.

Замъкът ТоомпеаНа снимката: Гърбът на замъка, погледнат от основата на хълма;

 

В южния край на замъка се намира градината на губернатора, където се издига 46-метровата кула Пик Херман. Кулата е жизненоважен национален символ: традицията повелява, че държавата, чийто флаг се вее над Пик Херман, управлява Естония. Всеки ден при изгрев слънце естонското знаме се издига над кулата под звуците на националния химн.

Замъкът Тоомпеа

На снимката: Кулата Пик Херман;

Практическа информация за замъка:

Адрес: Lossi plats 1a, Талин, Естония;

Телефон: +372 631 6345;

Важна информация за посещение на замъка:

Замъкът Тоомпеа е отворен за посещения. Може да намеритепрофесионални екскурзоводи, които ще запознаят със замъка и неговата история. Добре е да си направите резервация за обиколка.

Индивидуални екскурзии:

Екскурзии фокусират върху замъка, както и върху работата на помещаващия се в него Парламент на Естония. Обиколките на английски език започват в петък в 11.00 часа и продължава 45 минути.

Групови екскурзии:

Ако ще посещавате замъка като група, добре е да си пуснете заявка чрез формата за заявка да посещение. Екскурзиите се провеждат от понеделник до четвъртък, от 10.00 часа до 16.00 часа и в петък, от 10.00 часа до 15.00 часа. Максималният размер на групата е 35 души. Провеждат се на естонски, английски и руски език;

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за замъка Тоомпеа – Талин, Естония. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и нейното посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Януари 2017г.


Замъкът Тоомпеа

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка Тоомпеа – Талин, Естония, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: