Замъкът Уиндзор, Великобритания

Ако решите да се разходите до Уиндзор, едва ли ще пропуснете да посетите замъка Уиндзор, който е служил като жилище на британските крале и кралици над 1000 години. Размерът на замъка (5 хектара/13 акра) е спиращ дъха, като в действителност това е най-големият и най-старият все още използван дворец в света. Английската кралица прекарват тук голяма част от почивните си дни. При посещението си в двореца, огледайте се за кралското знаме/флаг. Ако то се вее от Кръглата кула, това ще означава, че кралицата е в двореца.

Замъкът Уиндзор

Замъкът Уиндзор

На снимките: Замъкът Уиндзор;

Замъкът Уиндзор предлага по нещо за всеки посетител. За да разгледате целия замък и прилежащите му части, добре е да си предвидите поне 2.5-3 часа. Ще може да посетите великолепните държавни апартаменти, обзаведени с някои от най-добрите произведения на изкуството от Кралската колекция, включително картини на Рембранд, Рубенс и Каналето.Тук се намира и красивия параклис Сейнт Джордж – мястото, където са погребани 10 британски монарха, включително Хенри VIII и Чарлз I. Параклисът е и един от най-добрите примери за готическа архитектура в Англия. Имайте в предвид, че поклонници са добре дошли в параклиса и могат да присъства и на службите в неделя, но самият параклис е затворен за общи посетители на този ден от седмицата.

 

Замъкът Уиндзор

Замъкът Уиндзор

Замъкът Уиндзор

Замъкът Уиндзор

На снимките: Стаи в Уиндзорския замък;

Интересна част от посещението е Къщата за кукли на кралица Мери. Това е най-голямата, най-красивата и най-известната къща за кукли в света, създадена през 1920 година. В нея има хиляди предмети, изработени от водещи занаятчии, художници и дизайнери в него период. Ако искате да получите максимума от вашето посещение в замъка, добре е да се включите към някоя от обиколките, начело на които стоят надзиратели на двореца. Замъкът Уиндзор също разполага с картинна галерия, в която периодично се излагат произведения от кралската колекция. Отделно към всичко друго, тук също може да видите смяната на караула, както е при Бъкингамския дворец. И един съвет от нас – тъй като в замъка и прилежащите му части има немалко за гледане, напълно е възможно в един момент да се изморите и да искате да се освежите или просто да се разходите до  центъра на Уиндзор за кратък шопинг. Възможно е след това да продължите с обиколката си, като билети за повторен вход може да се вземат от магазините към замъка или от мястото за връщане на аудио гидовете.

Замъкът Уиндзор

На снимката: Параклисът Сейнт Джордж;

В момента замъкът Уиндзор е домакин на интересна колекция, носеща името: „Управление в стил: 90 години в стил с гардероба на кралицата”. Тази изложба отбелязва 90-я рожден ден на Нейно Величество Кралицата чрез показване на модни дрехи, обхващащ периода от детството на кралицата през 1930г. до наши дни. Дрехите разкриват работата на водещи британски модни дизайнери, които са били назначени за шивачи на кралицата и  илюстрират подкрепата на Нейно Величество към британската мода. Може да се видят великолепни вечерни рокли и чудесни дневни тоалети, носени по време на официални събития. Изложбата ще продължи до 8-ми януари 2017г. Изложбата не е отворена, ако държавните стаи са затворени.

Замъкът Уиндзор

На снимката: В замъка има и картинна галерия;

Полезна информация за замъка Уиндзор:

Адрес: Уиндзор, Беркшир SL4 1NJ, Великобритания;

Телефон: +44 (0) 20 7766 7304;

Работно време:

От март до октомври, отворен всеки ден от 9.30 часа до 17.30 часа; Последен вход се допуска в 16.00 часа;

От ноември до февруари отворен всеки ден от 9.45 часа до 16.15 часа; Последен вход се допуска в 15.00 часа;

Обикновено обиколката продължава 2-3 часа;

Замъкът е затворен на 15-ти декември – затваряне в 15:00 часа, като последен вход се допуска в 13.30 часа; на 25-ти и 26-ти декември;

Държавните апартаменти са затворени от 9-ти януари до 20-ти януари;

Полу-държавните стаи са затворени на 12-ти декември;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 20.50 Британски лири;

Билет за възрастни /когато държавните апартаменти са затворени/ –  11.30 Британски лири;

Семеен билет /2 възрастни и до 3 деца под 17 год./ – 53.00 Британски лири;

Семеен билет /когато държавните апартаменти са затворени/ – 29.60 Британски лири;

Билет за пенсионери/студенти – 18.70 Британски лири;

Билет за пенсионери/студенти (когато държавните апартаменти са затворени) -10.30 Британски лири;

Билет за лица под 17 год/инвалиди – 12.00 Британски лири;

Билет за лица под 17 год/инвалиди (когато държавните апартаменти са затворени) – 7.00 Британски лири;

Как да стигнете до замъка:

Чрез влак /вземете влак до Уиндзор и Итън от Лондон Ватерлоо или Лондон Падингтън/;

-Чрез автобус /има ежедневни автобусни линии от гара Виктория в Лондон/;

Туристическите компании в Лондон предлагат екскурзии до Уиндзор от много от местните хотели в Лондон. За повече информация, обърнете се към Вашия хотел;

-Чрез автомобил /следвайте магистрала М4 до изход 6 или магистрала М3 до изход 3; При самия замък няма паркинг за автомобили, така че ще се наложи да паркирате някъде из самия град Уиндзор/;Важно: Статията предоставя информация за замъка Уиндзор – Лондон, Великобритания. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – какво може да видите вътре, как да стигнете до замъка, работно време за посещение и цени на билетите. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Януари 2017г.

Търсите хотел в Лондон?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Замъкът Уиндзор

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка Уиндзор – Лондон, Великобритания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: