Замъкът "Блед", Словения

Ограден от връх Триглав и Юлийските Алпи, една от големите забележителности в близост до езерото Блед е замъкът „Блед“. Може да се каже, че най-големият плюс на замъка е неговото разположени на върха на отвесна скала, извисяваща се на 138 метра височина. В замъка може да проследите историята на това място чак до 1004г. назад във времето, когато той е бил център на самостоятелна държава с площ от 900 кв.км., начело на която стояли епископите на Бриксен.

замъкът "Блед"

На снимката: Замъкът „Блед“ на фона на едноименното езеро и остров Блед;

замъкът "Блед"

На снимката: Замъкът „Блед“, погледнат от другата страна;

Днес замъкът „Блед” е една от най-посещаваните атракции около езерото Блед, но малко е загубил от своя блясък заради различните проекти по възстановяване през годините, които малко или много са довели до промяна на оригиналната конструкция. В замъка се помещава музей, в който се проследява и разглежда историята на региона в продължение на векове. Отделно от това тук има интересен параклис с прекрасни оригинални стенописи.

замъкът Блед3

На снимката: Стенописи в параклиса на замъка;

Както отбелязахме и в началото, най-голямата ценност на замъка е неговото разположение, както и гледките, откриващи се от неговите крепостни стени. Последните просто спират дъха. Независимо как ще стигнете до самия замък /пеша за около 15 минути от долу, с кола за около 5 минути и след това пеша в крайния участък/, усилията ви ще бъдат възнаградени. В замъка, освен всичко друго, може да отдъхнете в местния ресторант, да си вземете сладолед от магазинчето и дори да си вземете необичаен сувенир, свързан с местната винарска изба.

замъкът Блед2

На снимката: Вътрешния двор на замъка;

Полезна информация за забележителността:

 Адрес: Rečiška Cesta 2, Блед, Словения;

Телефон: + 386 (0) 4 5729 782;

 Работно време на замъка:

В периода Ноември-Март, от 8.00 часа до 18.00 часа;

В периода Април-14-ти Юни, от 8.00 часа до 20.00 часа;

В периода 15-ти Юни-15-ти Септември, от 8.00 часа до 21.00 часа;

В периода 16-ти Септември-31-ви Октомври, от 8.00 часа до 20.00 часа;

 Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 10.00 Евро;

Билет за студенти – 7.00 Евро;

Билет за деца /до 14 години/ – 5.00 Евро;

Билети за групи /над 10 души и до 21 души/ – между 5.00 и 8.00 Евро в зависимост от това дали групите са от възрастни хора, деца или студенти.В случай че се нуждаете от хотел около езерото Блед, то може да намерите оферти за настаняване на следния линк:

Оферти за хотели в Блед;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Замъкът „Блед“

Важно: Статията предоставя информация за замъка „Блед“, Словения. Тук ще намерите полезна информация за замъка, какво може да видите вътре, както и информация за работно време за посещения и цени на билетите. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка „Блед“, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на замъка, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: