Замъкът "Кривоклат", Чехия

Замъкът „Кривоклат“, точно както „Карлщайн”, дължи своя външен вид на възстановителната работа на Йозеф Мокер. Първоначално замъкът е служил като ловна вила, която принадлежала на ранните представители на династията Премислиди и се използвала от кралските учители на ловните кучета. През 13-ти век крал Венцеслас построил каменна крепост тук, която останала в ръцете на царете на Бохемия и императорите от Хабсбургската династия до 17-ти век.

Замъкът "Кривоклат"

На снимката: Замъкът „Кривоклат“, Чехия;

Карл IV прекарал известно време от детството си тук, като се връща след това от Франция през 1334г. с първата си съпруга Бланш дьо Валоа. Тяхната дъщеря Маргарет е родена в замъка. За да осигури забавление на младата кралица и принцесата, Шарл наредил на местните селяни да заловят славеи и да ги пуснат в гориста местност точно до замъка.

Замъкът "Кривоклат"

На снимката: Входът към замъка;

Замъкът "Кривоклат"

На снимката: Лоджията във вътрешността на замъка;

Днес може все още да се разходите по „Пътеката на славея”. Кралският дворец се намира в източната част на триъгълния замък. Този ъгъл е доминиран от голямата кула, висока цели 42 метра /130 фута/.Все още можете да видите части от каменна зидария 13-ти век, но по-голяма част от двореца датира от времето на Владислав Ягиело. На първия етаж има сводеста готическа зала, напомнящ на залата Владислав в Кралския дворец в Пражкия замък. Той разполага с закрити балкони и красива лоджия. Заслужава да се види и параклисът, чиито олтар е чудесен пример за готическа дърворезба.
Под параклиса се намира затвора Аугуста, наречен така на името на епископ Ян Аугуста, който е затворен тук в продължение на 16 години в средата на 16-ти век. В тъмницата сега се помещава мрачен асортимент от инструменти за изтезания.

Замъкът "Кривоклат"

На снимката: Параклисът в замъка „Кривоклат“;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Křivoklát 47 Křivoklát 27023, Чехия;

Телефон: +420 313 558 440;

Как да стигнете до замъка:

-Чрез влак /вземете влак от гара Смичов в Прага, за да стигнете до Кривоклат/;

-Чрез автобус /от Zlicin/;

Работно време:

Април, вторник-неделя, от 10:00 часа до 16.00 часа;

Май-юни вторник-неделя, от 09:00 часа до 17.00 часа;

Юли-август, понеделник до неделя, от 09:00 часа до 18:00 часа;

Септември, вторник-неделя, 09:00 часа до 17.00 часа;

Октомври, вторник-неделя, от 10:00 часа до 16.00 часа;

Ноември, събота и неделя, от 10:00 часа до 15:00 часа;

 Цени на входни билети за само готическия дворец:

Билет за възрастни -150.00 CZK;

Деца /6-15 години/ – 110.00 CZK;

Студентски билет – 110.00 CZK;

Биле за пенсионери – 110.00 CZK;

Семеен билет – 400.00 CZK /двама възрастни и 3 деца/;

Деца до 6 години ползват безплатен вход;

Цени на входни билети за целия замък:

Билет за възрастни -190.00 CZK;

Деца /6-15 години/ – 130.00 CZK;

Студентски билет – 130.00 CZK;

Билет за пенсионери – 130.00 CZK;

Семеен билет – 490.00 CZK /двама възрастни и 3 деца/;

Деца до 6 години ползват безплатен вход;

Замъкът „Кривоклат“

Важно: Статията предоставя информация относно замъка „Кривоклат“, разположен недалеч от град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до замъка, както и информация за работно време и цени на билети за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 05 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка „Кривоклат“, разположен недалеч от град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около замъка  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: