Замъкът Муидерслот, Холандия

Малкото градче Муиден, разположено на около 10 км. югоизточно от столицата на Холандия Амстердам /ако се движите по магистрала А1/, освен известно пристанище за яхти, е и дом на известният замък Муидерслот. Старите стени на Муидерслот се издигат в края на градчето, като мястото е едно от най-посещаваните в Холандия. Замъкът представлява интересна конструкция от червена тухла, чиито стени са белязани от масивните кръгови кули, а всичко това е заобиколено от дълбок ров.

Замъкът Муидерслот

На снимката: Замъкът Муидерслот с прилежащите градини;

Замъкът Муидерслот е построен от граф Флорис V Холандски (1254-96г.), но е бил възстановяван или ремонтиран няколко пъти, като последните работи по него са осъществени след края на Втората световна война, когато интериорът е възстановен във вида му от 17-ти век в чест на поета Питер Хоофт- един от неговите най-известни обитатели. Хоофт бил шателан в замъка в периода 1609г.-1647г.- длъжност, която му позволила да събере група от художествени и литературни приятели, които станали известни като кръгът „Муиден” или „Muiderkring”.

Замъкът Муидерслот

На снимката: Близък план на замъка, отличаващ се със своите кръгли кули;

На всеки половин час има организирани посещения, които ще ви позволят да разгледате замъка. По време на туровете ще се разходите из различни стаи. В една от тези стаи, представляваща малка трапезария с кухня и известна като Ридезаал, има картина, на която е представен Хоофт и част от неговите приятели- Фондел, Хюйгенс, Джейкъб Катс, Мария Теселшеде и други. Интересно е да се отбележи, че картината е „фалшива” от гледна точка на това, че не всички хора на нея са били живи по едно и също време.

Замъкът Муидеслот

На снимката: Зала от замъка;

Замъкът Муидерслот

На снимката: Ридезаал;

Можете да разгледате сградата и самостоятелно. Обърнете внимание на параклиса, където ще видите кратък филм за Муиден. Разгледайте и кабинета на Хоофт, от където има добра гледка към това, което е било навремето Зуидерзее. В една от кулите на замъка има изложба от брони и рицарско снаражение. Децата могат да се насладят на възможността да се облекат в костюм на шут, но въпреки всичко това като че ли най-доброто нещо тук си остава прекрасната гледка към Маркерваард, която се открива от бастионите.
Цената на билета включва посещение не само на замъка, но и на градините към него. В нея са включени и редовните представления със соколи, които се провеждат недалеч.

Замъкът Муидерслот

На снимката: Градините към замъка Муидерслот;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Herengracht 1, Muiden 1398, Холандия;

Телефон: +31 (0) 294 256 262;

Как да стигнете до замъка:

-Чрез автомобил /ако идвате направо по A1 магистрала, излезте при Муиден или Муиден Ост и паркирайте колата си на обозначените паркинги 1 или 2; от паркинга до замъка разстоянието е около 10 минути. Важно: Паркинг 1 е охраняем и се заплаща 7.20 Евро на ден, докато другият паркинг не се охранява и е безплатен/;

-Чрез обществен транспорт /вземете влак от Централната гара в Амстердам до Веесп. Влаковете тръгват на всеки 15 минути и стигат за около 15 минути. След това вземете автобус 110, с който ще пътувате около 5 минути. В Муиден автобусът спира на края на града, недалеч от центъра и от замъка/;

-Чрез корабче /от април до октомври се предлага и фериботна услуга от Амстердам Ijburg до Муиден. Повече информация на www.veerdienstamsterdam.nl/;

Работно време на замъка:

1-ви Април – 31-ви октомври: понеделник-петък, от 10.00 часа до 17.00 часа; Събота и неделя, от 12.00 часа до 17.00 часа;

1-ви Ноември – 31-ви март: Понеделник-Петък затворен; Събота и неделя, от 12.00 часа до 17.00 часа;

Отворен също от 12.00 часа до 17:00 часа в следните периоди: 19-ти декември – 3-ти януари; 20-ти февруари- 6-ти март;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 13.50 Евро;

Деца /4-11 години/ – 9.00 Евро;

Деца /0-3 години/ – Безплатен вход;

Притежатели на Музеумкард и Iamsterdam- Безплатен вход;

Частна обиколка /максимум 25 човека/ -50.00 Евро;

Замъкът Муидерслот

Важно: Статията предоставя информация за замъка Муидерслот, близо до Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, неговото разположение, какво може да видите в замъка както и практична информация за работно време за посещение, цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 15 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка Муидерслот, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около парка в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: