Замъкът "Снежник", Словения

След завършила през 2008г. реставрация, романтичният и притежаван от словенската държава замък „Снежник”, с целия автентичен интериор, е отворен отново за посещения от туристите.

На близко и много стратегическо място в долината Лоз, вече имало построена крепост още от римляните. Лордовете на Снежник са споменати за първи път през 13-ти век. Последователни собственици на замъка са били членове на видни благороднически фамилии, сред които личат имената Карниолан, Ламберг, Шейер, Раумшисл, Егенберг, Ауерсперг и Лихтенберг. През 17-ти век по-голямата част от района Нотрайнска се управлява от Снежник. Средновековната крепост е била многократно ремонтирана, като са добавяни ренесансови и барокови елементи, включително и оцелелия таван с дървени греди. Сегашният му вид датира от втората половина на 19-ти век. След като имението с неговите огромни гори са закупени през 1853г. от саксонското семейство Шонбург-Валденбург, замъкът е превърнат в ловна резиденция и в място за почивка на семейството. През 1867г. принц Джордж подкрепя създаването в предели на замъка на първото словенско горско училище. Редки животни не били обект на лов. Имотът бил умно управляван, като предложил работа на много местни хора, поне до края на Втората световна война, когато последният му управител Леон Шаута успява едвам да го спаси от унищожение.

Замъкът "Снежник"

Замъкът "Снежник"

На снимките: Замъкът „Снежник“, погледнат от различни ъгли;

Една разходка из четирите етажа на замъка ще ви пренесе в атмосферата от преди повече от сто години. Стаите са обзаведени с истински мебели и други предмети от бита от втората половина на 19-ти век. Приемните зали и спалните на принцовете Херман и Улрих, както и тези на принцеса Ана и техните стаи за гости, са красиво и комфортно обзаведени с типичните за историческа епоха мебели, както и с декоративни камини. На стените може да видите закачени семейни портрети, стари снимки и рисунки. Изключително интересна е Египетската стая, датираща от началото на 20-ти век. Пианото, билярдната маса и театралният ъгъл разкриват забавленията на собствениците. В замъка може да видите и интересна колекция от ловни трофеи, като особено впечатляваща е фигурата на мечката. Във фоайето има римски надгробни паметници и голяма отпечатана карта на Карниола от 1744г. Замъкът „Снежник’ е понякога домакин на временни изложби, които се провеждат в двора му, както и на приземния етаж, който се използва и за сватбени церемонии.

Замъкът "Снежник"

Замъкът "Снежник"

На снимките: Стаи в замъка „Снежник“ с представено автентично обзавеждане;

Внушителният замък, чиято фигура се отразява в тихата вода на езерото до него, което е изпълнено с пъстърва и патици, е заобиколен от голям, частично обновен парк, където може да се разходите сред дърветата и просеките. В приятната лятна сянка между дърветата може да намерите статуята на Диана. Местността е спираща дъха през всеки сезон, включително и през зимата, когато тук има доста мъгли. Точно до замъка преминават два пешеходни маршрута. Пейзажът е чудесен и за разходки с колело. Може да съчетаете посещението си тук и с разходка до пещерата Кризна, която също е особено впечатляваща.

Замъкът "Снежник"

На снимката: Статуята на Диана -римската богиня на лова, която може да се види в парка на замъка;

Замъкът „Снежник” се намира на границата на голяма борова и букова гора и далеч от големите пътни артерии. Поради тази причина мястото е идеално и служи като отправна точка за разглеждане на карстовия район на Словения. От тук горите стигат на юг чак до планината Снежник, недалеч от хърватската граница, а на изток до древните гори Кочевйе, образувайки по този начин един от последните масивни горски райони в Европа. Тази уникална природна среда е дом на множество растения и животни, вкл. мечки, глигани, вълци и рисове, диви птици, дребен дивеч и елени.
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Snežnik Castle Museum, Kozarišče 67, 1386 Stari trg pri Ložu;

Телефон: +386 01 70578 14;

Работно време:

Работно време през лятото (1 април – 30 септември):

Обиколки  на замъка има всеки ден през цялата година от 10.00 часа до 19.00 час (обиколките започват на всеки кръгъл час и продължат около 45 минути). Последният вход е 1 часа преди затваряне;

Работно време през зимата (1 октомври – 31 март):

Обиколки на замъка с продължителност 45 минути се провеждат всеки ден, с изключение на понеделник, от 10.00 часа до 16.00 часа на всеки час; Последният прием е в 16.00 часа;

Затворен на: 1-ви и 2-ри януари; 1-ви ноември, 24-ти и 25-ти декември;

 Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 5.00 Евро;

Билет за студенти, ученици и пенсионери – 3.00 Евро;

Семеен билет -12.00 Евро;

Разходка из парка на замъка – безплатен вход;

Как да стигнете до замъка:

-С обществен транспорт /изолираното разположение на замъка „Снежник” го прави трудно достъпен, ако нямате автомобил. Може да вземете автобус от Черкница до Стари Търг При Лозу /шест автобуса на ден/, като от там трябва да продължите пеша или да намерите друг вид транспорт до самия замък/;

-С автомобил /ако идвате от Любляна, следвайте магистрала А61 до изход „Унец”, намиращ се на 41-ви км; ако идвате от Постойна, този изход е на около 15 км./;

Замъкът „Снежник“

Важно: Статията предоставя информация за замъка „Снежник“, Словения. Тук ще намерите полезна информация за замъка, какво може да видите в него и в неговия парк, както и информация за цени на билети и работно време за посещения. Статията е последно обновявана от нашия екип на 05 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка „Снежник“, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на замъка, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: