Замъкът в Равадиново

Недалеч от Созопол се намира малкото село Равадиново, което вече е световноизвестно със своя замък. Замъкът в Равадиново беше обявен наскоро за един от най-красивите замъци в цяла Европа, но поне според нашето скромно мнение последният е далеч от едно такова признание поради простата причина, че му липсва история. Погледнат отвън /отвътре няма как и да се види, защото не може да се влезе в самия замък/, постройката наистина изглежда много красива, макар и в нея да са преплетени по малко объркан начин доста архитектурни стилове. Може би ефектът върху посетителя така е по-голям, но от архитектурна гледна точка замъкът изглежда по-скоро кичозен, отколкото исторически достоверен и свързан с определена епоха.

Замъкът в Равадиново

На снимката: Входът към замъка;

Замъкът в Равадиново

На снимката: Площадче  със статуя и фонтан, които посрещат посетителите след влизането;

Замъкът в Равадиново

На снимката: Замъкът, заснет от площада до входа;

Амбицията на неговия собственик да го превърне наистина в голяма атракция личи не само по замъка, но и по оформлението на парка. Последният се разпростира върху немалка площ, а в момента дори текат строителни работи по неговото разширение, които обаче няма да приключат поне в близките 2 години. Когато влезете през главния вход, от лявата ви страна ще видите интересно езерце с мостчета, както и архитектурни елементи, които по-скоро са взети от китайската или японската култура и за които трудно може да се обясни какво общо имат с уж средновековния замък. Скулптури, фонтани, голямо езеро и много зеленина и цветя – всичко това може да видите докато се разхождате из градините на замъка.

Замъкът в Равадиново

Замъкът в Равадиново

На снимките: Фонтани и различни архитектурни елементи може да се видят из парка на замъка;

Замъкът в Равадиново

Замъкът в Равадиново

На снимката: Голямото езеро;

Една от последните „придобивки” на замъка е големият фонтан, който може би е трябвало да прилича на фонтана „Треви” в Рим. Крайният резултат е далеч от красотата на „Треви”, но все пак е интересен, още повече, че точно от този фонтан се разкрива една от най-хубавите гледки към замъка с езерото пред него. Тук се струпват и най-много хора, желаещи да си направят снимки. Иначе самият фонтан носи името „Фонтан на желанията”, като при него, както и на много други места из комплекса, може да видите оставени или хвърлени монети за късмет.

Замъкът в Равадиново

На снимката: Фонтан на желанията;

Замъкът в Равадиново

На снимката: Замъкът с езерото пред него, заснети от площадката пред Фонтана на желанията;

Сравнително наскоро беше отворен за посещение и параклис към замъка. Входът на параклиса е увенчан с няколко бели фигури на молеща се жена. За любителите на животните също е помислено. В градината на замъка има нещо като импровизиран зоокът, в който може да видите птици и други животни, а из градините се разхождат патици и пауни.

Замъкът в Равадиново

На снимката: Площадът пред параклиса;

Замъкът в Равадиново

На снимката: Параклисът на замъка в Равадиново;
Полезна информация за замъка в Равадиново:

Как да стигнете до замъка в Равадиново:

Замъкът се намира в село Равадиново, на 3 км. от Созопол. Замъкът се вижда отляво на главния път, водещ към селото. До него има черен път, като трябва да паркирате на импровизиран паркинг пред замъка.

Цени на входните билети:

Билет – 10.00 лева;

Работно време за посещения:

Всеки ден, от 8.00 часа до 22.00 часа;

Замъкът в Равадиново

Замъкът в Равадиново

На снимките: Красив фонтан, намиращ се до параклиса /горе/ и замъкът в Равадиново, заснет откъм езерото /долу/;

Замъкът в Равадиново

Важно: Статията предоставя информация за замъка в Равадиново, България. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, както и какво може да видите тук. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка в Равадиново, България, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: