Замъкът "Вецио" – град Варена, Италия

Историята по изграждането на замъка „Вецио” е доста неясна и забулена в мъглата на времето. Предполага е, че още първите хора, които са се заселили по бреговете на езерото Комо, са забелязали веднага това стратегическо място и неговото тактическо предимство над врага в случай на атаки. От мястото, където днес се намира замъка, наистина може да се види град Варена в подножието, може да се обходи с поглед района до средата на езерото и да се контролират древните търговски пътища, по които са преминавали търговците с техните стоки и животни.

Замъкът "Вецио"

На снимката: Останките от замъка „Вецио“, надвиснали над Варена и езерото Комо;

Има историци, които предполагат, че на мястото, където днес се намира замъка Вецио, е имало старинни селища, датиращи още от края на 5-ти век и началото на 4-ти век преди Христа. Независимо от тази неяснота обаче, историците са сигурни, че по време на римляните, последните са построили серия от укрепления по брега на тази част на езерото, като замъкът „Вецио” бил част от системата от крепости.

Замък Вецио

На снимката: Белите фигури, приличащи на призраци, се срещат на много места в и около замъка;

Колкото и близо да се намира замъкът „Вецио” до градчето Варена, едва през Средновековието двете места „свързват” съдбите си. Поради зачестилите атаки от страна на армията на град Комо, жителите на Варена намирали защита и спасение зад стените на замъка. Последният бил ограден с крепостни стени, които стигали от хълма до самото езеро, като обхващали основната жилищна зона.
До началото на 17-ти век кулата в замъка била собственост на църквата „Свети Георги” във Варена, но през 1600г. възникнал спор между свещеника на селото и херцога на Монте Марцино. Независимо, че собствеността била на църквата, херцогът окупирал замъка. В крайна сметка правният спор бил спечелен от аристократа, който решил да отдаде под наем замъка „Вецио” на Джовани Антонио Форно през 1619г., след това през 1631г. замъкът е отдаден на Джовани Антонио де Тарели, а през 1656г.- на Антонио Тарели.

Един от първите документи, свързани със замъка „Вецио” датира от 1368г.: става дума за дарение на земя в полза на църквата „Св. Антоний”. Според два надписа, продиктувани от Парласкино, кулата на замъка е възстановявана през 1635г. За съжаление, няма друга информация за това, поради което много от историците са склонни да се съмняват в това, че възстановяване наистина е правено.

Замъкът "Вецио"

На снимката: Чудесен изглед от замъка към езерото Комо;

Ако трябва да се върнем към историята на собствениците на замъка, то трябва да се отбележи, че той е бил собственост на семейство Сфрондати- графовете на Ривиера до края на тяхната династия. След това замъкът преминава към семейство Сербелони. Замъкът „Вецио” остава собственост на фамилията до 19-ти век. Накрая замъкът преминава към настоящите си собственици- семейство Грепи.  През 1994г. година замъкът е отдаден под наем на „Associazione Turistica Castello di Vezio“- организация, която полага усилия както за поддържане и възстановяване на красотата му, така и за насърчаване на художествени изложби и различни инициативи вътре в самия замък.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Vezio Castle, Варена, Италия;

Телефон: +39 348 824 2504;

Работно време на замъка:

През месеците март и октомври, от понеделник до петък: от 10:00 часа до 17:00 часа | Събота и неделя: от 10:00 часа до 18.00 часа;

През месец април, всеки ден от 10:00 часа до 18.00 часа;

През месец май, от понеделник до петък: от 10:00 часа до 18.0 часа; събота и неделя, от 10.00 часа до 19.00 часа;

През месец юни, всеки ден: от 10:00 часа до 19:00 часа;

През месеците юли и август, от понеделник до петък: от 10:00 часа до 19.00 часа | Събота и неделя: от 10:00 часа до 20.00 часа;

През месец септември, от понеделник до петък: от 10.00 часа до 18.0 часа; събота и неделя: 10:00 часа до 19.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни- 4.00 Евро;

Намален билет -3.00 Евро /групи от 20+ хора, възрастни хора над 65 години, ученици/;

Намален билет- 2.00 Евро /деца на възраст между 6 и 12 години/;

Безплатно за деца до 6 години;

Вецио

Важно: Статията предоставя информация за замъка „Вецио“ в град Варена, Италия. Тук ще намерите полезна информация за замъка, за неговото разположение, как да достигнете до него, информация за работното време и цените на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка „Вецио“, град Варена, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около замъка в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около замъка, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: