Зеедайк – град Амстердам, Холандия

Заедно с Нойвендайк и Хаарлемдайк, Зеедайк /морската дига/ формира част от оригиналните укрепления на Амстердам. Построена в началото на 1300г, около 30 години след като Амстердам получава статута си на град, тези защитни съоръжения са били първоначално под формата на ров /канал/, заобиколен от земни укрепления, подсилени с дървена ограда.

Зеедайк

На снимката: Районът Зеедайк в Амстердам;

Тъй като градът се разраства и границите му се разширяват, каналите биват запълвани, а дигите остаряват. Пътеките, които са преминавали покрай тях, са превърнати в улици и алеи, които носят имената им днес. Една от двете останали дървени къщи в Амстердам може да се видим на номер 1. Тя е построена в средата на 16-ти век като общежитие за моряците и днес тук се намира кафене „In t’Aepjen” /Тел 626 8401/.

Зеедайк

На снимката: Известното кафене „In t’Aepjen“;

Точно отсреща се намира параклиса Св. Олоф, построен през 1445г.- носи името на първия християнски крал на Норвегия и Дания. До 1600 година, Зеедайк е превърнат в квартал на бедните хора. Районът е на края на квартала с червените фенери, а през 60-те и 70-те години на 20-ти век става печално известен като център за наркотици и уличната престъпност.
След сериозна кампания по прочистването му, Зеедайк значително се подобри като район. По плакетите, които може да видите върху фасадите на много от къщите тук, може да се ориентирате какво е било бившето предназначение на тези сгради- така например червената обувка под номер 17 показва, че тук е работил обущар.

Зеедайк

На снимката: След положените от общината усилия, Зеедайк е доста по-приятно място за разходка;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Zeedijk, 1012 Амстердам, Холандия;

Как да стигнете до мястото:

-Чрез трамвай /използвайте линии 1, 2, 4, 5, 9, 13, 16, 17, 24, 25/;

-Чрез метро /метростанция Centraal Station/;

Зеедайк

Важно: Статията предоставя информация за Зеедайк, град Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до района, както и повече информация за неговата история и по-интересните места за разглеждане тук. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Зеедайк – град Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: