Ждрелото на река Ерма – град Трън, България

Ждрелото на река Ерма отстои на около 70 километра от столицата на България София и е много близо до град Трън. Сърбия също не е далеч от тук. Ждрелото е началото и на известната Трънска екопътека, която се вие в продължение на около 13 километра, преминавайки през невероятно красиви места, сътворени от природата. Пътеката преминава и през дълъг скален тунел, множество красиви дървени мостчета над реката. За да изминете целия маршрут ще са ви необходими между 6 и 9 часа в зависимост от вашата подготовка, както и от това колко често спирате да си правите снимки на фона на красивия пейзаж. За съжаление, повечето от посетителите се ограничават с разглеждането само на тунела и малко след него и не се осмеляват да продължат до края на пътеката, а маршрутът си заслужава. Особено приятно е посещението тук през пролетните месеци, когато природата се събужда от зимен сън и особено когато започват да цъфтят люляците.

Ждрелото на река Ерма

На снимката: Едно от множеството дървени мостчета по протежение на екопътеката;

Ждрелото на река Ерма само по себе си е дълго не повече от сто метра. Образувано е от продължил хиляди години ерозионен процес под въздействието на реката, която малко по малко си е проправила път през скалата, която тук е предимно съставена от варовик. Не случайно решихме да качим темата за ждрелото на река Ерма сега, когато на сайта ни поместваме предимно информация за Швейцария, защото ждрелото ни е възхвалено в произведения на Алеко Константинов, който пише следното в свой пътепис за ждрелото: „Какво, Швейцария ли?…”

Ждрелото на река Ерма

На снимката: Дървено мостче преминава между скалите Жилав камък и Църквището, чиито имена се свързват с красива легена за невъзможната любов;

С ждрелото на река Ерма местните жители свързват една красива легенда за любовта. Според преданието навремето е имало двама влюбени, но тяхната любов била толкова невъзможно, че те се превърнали в две скали. Проклятието било реката да минава между двете скали и по този начин за винаги да остави влюбените разделени. Двете скали днес са получили интересни имена- Жилав камък и Църквището. Между тях може да преминете по едно от многото дървени мостчета.

Ждрелото на река Ерма

На снимката: На места трънката екопътека преминава в непосредствена близост до водата;

Друг интересен факт, отнасящ се до екопътеката, е свързан с тунела, през който преминава пътеката. Този тунел е оставен от времето на Втората Световна Война, като е бил изграден от немците, които са искали да го ползват като трасе за малка ж.п. линия, която да свързва България и Югославия /днешна Сърбия/. Тунелът обаче никога не е завършен заради развитието на войната, където немците започват да губят военните действия. През тунела може да достигнете всъщност до северния и най-живописен край на ждрелото на река Ерма.

Ждрелото на река Ерма

На снимката: Тунел на екопътеката;

Близкото разположение на ждрелото и неговата красота го правят любимо място за разходка на всички жители на този край, както и на столичани. За да стигнете до ждрелото трябва да поемете към град Трън, а оттам да следвате табелите за село Ломница. При селото вече има достатъчно указателни табели, благодарение на които ще достигнете до малкия паркинг, където да оставите вашето превозно средство. Ако решите да отделите един уикенд за разходка из природата на България в този край на страната, то освен ждрелото на река Ерма, може да посетите и няколко други местни забележителности. Сред тях са храм-кладенец при село Гърло /за който може да прочетете подробности в отделна тема/, скалният параклис „Св. Петка” край Трън, както и красивите полета с рапица край село Зелениград.

Ждрелото на река Ерма

На снимката: В началото на екопътеката е обособен красив кът за почивка и игра;
Важно: Статията предоставя информация за Ждрелото на река Ерма – град Трън, България. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до ждрелото и какво може да видите там. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Юли 2018г.

Ждрелото на река Ерма

В случай че търсите хотел в района на жредлото на река Ерма, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно ждрелото на река Ерма, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: