Женева – световната столица на мира

Със своето красивo разположение на брега на езерото, Женева е един космополитен град, чиито скромни размери опровергават неговото богатство и значение на световната сцена. Макар и френскоезичен, градът е динамичен център за бизнес. Тук се намира европейската централа на ООН, както и седалището на международния Червен кръст.

Женева

На снимката: Поглед към Женева и една от най-големите й забележителности- фонтанът „Же д’О“;

Град с население от около 200 000 души, Женева е столицата на кантона със същото име. 95 на сто от границата на кантона граничи с Франция, като връзката с останалата част на Швейцария се осъществява посредством тясна ивица земя от северна страна. Тясно свързан със Свещената Римска империя от 9-ти век, Женева по-късно е контролиран от кралство Савоя, от която той спечели независимост през 1536. През 1602, когато савойците се опитват да си възвърнат града, те са отблъснати. Това събитие се отбелязва и до наши дни с фестивал, известен като L’Escalade (Катеренето на стените). До 16-ти век,  Женева се развива като проспериращ търговски център. Когато Жан Калвин започва да проповядва тук, Женева се оформя като крепост на Реформацията. Известен като протестантския Рим, Женева привлича протестантски бежанци от цяла Европа, които допълнително увеличават богатството на града и подсилват неговия космополитен характер. За кратко независима република, Женева е анексирана от Франция за периода от 1798 до 1813 г. През 1815 г., градът и неговият кантон се присъединяват към Конфедерация Швейцария. Седалище на над 250 международни организации, предимно НПО, Женева е средище на международната дипломация. Също така е дом на Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN)- една от най-модерните научни лаборатории в света.

Женева

На снимката: Известният цветен часовник в английската градина на Женева;

Разположен в западния край на Женевското езеро на мястото, където Рона се оттича към Франция, Женева е разделена от вода. На южния бряг (Rive Gauche) е датиращият от 16-ти век Стар град (Vieille Ville), който навремето е били заобиколен от стени. Plainpalais, разположен на югозапад от Стария град, е университетския район, а още по на юг е Carouge- живописно предградие с население от художници. Северният бряг (Rive Droite), доминиран от разположение по кея хотели, е главната търговска зона на Женева. Още малко на север се намира на Cité Internationale, където са съсредоточени международните организации. И по двата речни бряга има приятни зелени площи. От пристанището La Rade се издига на Jet d’Eau, известният фонтан в Женева.

Разположен на повишена земята на южния бряг на Рона, Старият град (Vieille Ville) се разраства около катедралата и площад Bourg-de-Four. Тази създаваща уникална атмосфера зона от града, чиято главна пътна артерия е пешеходната Grand Rue, има тесни калдъръмени улички и облицовани с варовик исторически къщи. Докато южната граница на Стария град е белязана от Promenade des Bastions, северната му страна се спуска надолу към кея и се характеризира с широки булеварди и атрактивната Английска градина /Jardin Anglais/.

Женева

На снимката: Катедралата на Женева;

Най-доброто време за посещение:

Климатът на Женева е умерен. Зимите са студени с леки слани през нощта, а през лятото е приятно топло. Валежите са нормални като количество и са сравнително добре разпределени през годината, въпреки че есента е малко по-влажна, отколкото останалите сезони. Ледени бури до езеро са съвсем нормални през зимата. Близките планини са обект на значителен снеговалеж и са подходящи за каране на ски. Много световноизвестни ски курорти като Вербие и Кранс Монтана са на около два часа път с кола. Известният Монблан се вижда от по-голямата част на града, затворен в планинската верига Алпи, заобикаляща Шамони, който е една от най-близките френски ски дестинации до Женева. Средните температури през летните месеци юли и август са около 26 градуса, докато температурите през зимата са около нулата.

Търсите хотел в Женева?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

Подобно на повечето швейцарски градове, историческия център на Женева е компактен, което го прави лесен за опознаването пеша. Част от историческия център е напълно пешеходна зона и е забранен за почти всички видове МПС. За да достигне до отдалечените забележителности, посетителите понякога трябва да използват автобуси, трамваи, крайградски влакове. Всички те са лесни за използване, особено след като  билетите и картите за пътуване са валидни за всеки вид обществен транспорт. Таксита също са на разположение, въпреки че те са скъпи. Велосипеди, които могат да бъдат наети от железопътни гари, са алтернативни начини за разглеждане на града. Ако искате да се насладите на незабравима гледка към Женева, то може да се качите на някое от корабчетата, обикалящи езерото.

Женева

На снимката: Разходка с корабче по Женевското езеро е една от предпочитаните атракции от всички туристи;

Най-лесният начин да се обиколи Женева е като се качите на автобус или трамвай. Градът предлага на своите посетители 6 трамвайни линии, както и множество автобусни линии. Билети за използване на обществения транспорт в града могат да бъдат закупени в автомати на автобусните и трамвайни спирки, където можете да използвате монети, но не кредитни карти. Интересен вариант за използване на обществения транспорт в Женева, е възможност за закупуване на билети чрез SMS. В такъв случай трябва да имате швейцарски номер и да изпратите текстово съобщение „tpg1“ на номер 788 за едночасов билет или текст „tpg2“ за закупуване на билет за по-кратко пътуване. Цената на първия билет е 3.00 CHF, докато цената на втория билет- 2.00 CHF. Билетът се получава с обратно съобщение, което ще получите веднага. Цената на билетите, закупени на билетните машини на спирките,  е същата. Освен това можете да си купите дневна карта на цена от 10.00 CHF, или дневна карта / която започва от 9.00 ч./ с цената на 8.00 CHF. За деца на възраст между 6 и 16 години, цената на билетите е по-малка /има 50% отстъпка/. Има и месечни билети, които са валидни за автобуси, трамваи, езерни кораби и влакове в рамките на зона 10, с цени от 75.00 CHF за възрастни и 45.00 CHF за хората под 25-годишна възраст.

Тъй като швейцарски системата на обществения транспорт е толкова ефективна, използването на такси е рядко удоволствие и струва не малка сума. Таксиметрови тарифи са еднакво високи, състоящи се от фиксиран процент и допълнителна такса за всеки изминат километър (малко над половин миля) пътуване. Тези такси са по-високи през нощта и в почивните дни. Такситата може да бъдат всякакъв цвят и могат да бъдат идентифицирани със знак „такси“ на покрива на автомобила. Те могат да бъдат наети от редиците, които почти винаги са разположени пред железопътните гари. Може да се повика такси и по телефона.

Женева

На снимката: Градският транспорт в Женева предлага няколко трамвайни линии, оперирани от модерни превозни средства;

Ако идвате в Женева с автомобил и бихте искали да паркирате колата си някъде в центъра на града, то бъдете подготвени за един кошмар. Намирането на място за паркиране е много трудно, особено в синята паркинг зона. Бялата паркинг зона на Женева позволява паркинг за максимум 1 час и половина и струва 2.80 CHF. Синята паркинг зона е безплатна за 89-та минута, но както казахме и по-горе, намирането на място за паркиране е много трудно. Паркирането на автомобили в синя и бяла зона е безплатно между 19:00 часа и 7.00 часа, както и в неделя и на официални празници. Ако се уморите да търсите място за паркиране на улицата, то най-лесното решение на вашия проблем е да оставите колата си паркингите, които са отбелязани със знака „P + R“. Те са разположени в повечето от случаите в близост до спирки на градски транспорт. Използването на такъв паркинг струва 1.00 CHF на час или 10.00 CHF на ден и от такъв вид паркинги лесно можете да достигнете най-големите атракции на Женева с автобус, трамвай или друг вид транспорт.

Международното летище на Женева се намира на 6 км (4 мили) северозападно от града. Трансфер до центъра на града отнема шест минути с влак и 15 минути с автобус. Gare de Cornavin, разположена на северния бряг, е централната жп гара на Женева. Париж отстои на три часа и половина от Женева с TGV високоскоростен влак. От Франция Женева може да бъде достигната по магистрала А40 /от Шамони и Лион/ или по магистрала А45 /от Дижон/.

Храни и напитки:

Женева се определя като кулинарната столицата на Швейцария. Градът, заедно с  Цюрих, е космополитен и предлага голямо разнообразие от ресторанти, включително многобройни международни ресторанти. При посещение на ресторант в Женева, трябва да имате в предвид, че бакшишът е включен в сметката или е посочен в самото меню на заведението. Ако искате да оставите допълнителна сума, това не е проблем да се направи и се счита за добър жест.

Женева

На снимката: Районът около Женева е важен винопроизводствен център;

Местните специалитети, които не бива да пропускате, са известното фондю, раклет, рибни ястия от езерото, пушени наденички,  както и разнообразието от гювечи. Гювечите се приготвят с рагу, лазаня, ориз, макарони и по много другия начини.

Районът около град Женева е и винопроизводствен район, който предлага отлично като качество вино. Бутилки за вино могат да бъдат закупени директно от няколко села около града или в аутлет магазини, където клиентите има дори възможност да дегустират виното преди покупка.

Ако търсите добро място за хапване, може да опитате района на езерото, където да се насладите на храната в „компанията” на зашеметяващата гледка към езерото. По време на обяд тук могат се предлагат ястия на по-ниски цени. Най-добрите ресторанти в Женева, обаче, се намират в старата част на града. Резервациите са препоръчителни. Много от тези ресторанти предлагат романтична атмосфера със свещи на всяка маса. Ако искате да се насладите на чуждестранната кухня, то районът Paquis е вашето място. Най-известната улица с чуждестранни ресторанти, предлагащи арабска, индийска, мексиканска кухня, е Rue de Bern.

Знаете ли, че:

The World Wide Web /www./ е създаден в лаборатория в Женева, което позволява днес милиони хора да влизат в компютрите си и да намерят новини, тенденции или просто да поддържат контакт с приятелите си чрез социалните мрежи?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Фонтанът „Же д’О”;

2/ Английската градина на Женева;

3/ Остров Русо;

4/ Катедралата Свети Пиер;

5/ Площад Бург-де-Фур;

6/ Имението на Тавел;

7/ Парк на бастионите;

8/ Малкият дворец;

9/ Руската православна църква;

10/ Музей на Международния Червен кръст и Червения полумесец;

11/ Дворец на нациите;

12/ Музей на историята и изкуството;

Допълнителна информация за Женева може да намерите на официалния туристически сайт на града: www.geneva.info.
Важно: Статията предоставя информация за швейцарския град Женева. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, как да стигнете до града, транспорт, хотели и забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Юли 2018г.

Женева

В случай че търсите хотел в Женева, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Женева, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: