Златната улица – град Прага, Чехия

Кръстена така заради златарите, които са живели тук през 17-ти век, Златната улица е къса, тясна уличка и една от най-живописните в цяла Прага. Едната страна на улица е очертана с малки, ярко боядисани къщи, които са вградени направо в арките на стените на замъка. Те са били построени в края на 1500г. и трябвало да послужат на кралската охрана на Рудолф. След около един век златарите се преместили тук и променили вида на къщите.

Златната улица

На снимката: Златната улица с поредицата от красиви къщички;

До 19-ти век обаче настъпила съществена промяна в този район на Прага, който се превърнал в квартал на бедняците и място, където се подвизавали престъпници. През 1950г. всички наемател на сградите били преместени, за да се позволи реставрация на района до първоначалния му вид. Повечето от къщите са превърнати в магазини за продажба на книги, бохемско стъкло и други сувенири за туристи, които се тълпят на тясната уличка.

Златната улица

На снимката: Магазинче на номер 19 от Златната улица;

Златната уличка е била и дом на някои от най-известните писатели, включително нобеловия лауреат, поетът Ярослав Зайферт, както и на Франц Кафка, който е живял в къщата на номер 22, заедно със сестра си в продължение на няколко месеца през 1916-1917г. Заради името на уличката има легенди, според които алхимици са обитавали къщите в опит да произведат злато за Рудолф II. Всъщност алхимиците са имали наистина лаборатории, но те са се намирали на улица Викарска – уличката между катедралата „Свети Вит” и барутената кула.

Златната улица

На снимката: Уличката е красиво осветена вечер;
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Златната уличка, Praszky Hrad, Прага 1, Чехия;

Как да стигнете до Златната уличка:

-Чрез трамвай /линия 22/;

-Чрез метро /метро станции Hradcanska или Malostranska/;

Златната улица

Важно: Статията предоставя информация относно Златната улица – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до уличката, както и информация за интересни сгради по протежението й. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Златната улица – град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около уличката в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: