Златният покрив – град Инсбрук, Австрия

Старият град на Инсбрук е най-очарователната част от града. Той представлява малък район от средновековни постройки в бароков и ренесансов стил, боядисани в пастелни цветове. Безспорно емблематична за Стария град забележителност е Златния покрив. Той е построен от Фридрих Четвърти през 15-ти век като резиденция за тиролските владетели. По-късно, когато император Максимилиан Първи се възкачил на престола, той пристроил еркер, от който да наблюдава живота и турнирите, провеждани на площада. Еркерът бил покрит с над 2600 позлатени керемиди, а стените изрисувани с релефи.

Златният покрив

На снимката: Златният покрив;

Днес повечето посетители на Инсбрук отиват до Златния покрив, снимат го и се насочват към следващата забележителност. По-любопитните обаче трябва да посетят Музея на Златния покрив, където могат да научат повече за Максимилиан Първи и за историята на Златния покрив. В музея са изложени и интересни снимки от времето на Втората световна война, когато градът е бил подложен на въздушни бомбардировки от съюзническите армии и е претърпял сериозни разрушения. Значителна част от стария град е била опустошена. За да съхранят Златния покрив жителите на града издигнали около него бункер, който да го предпази от бомбите. Когато след края на войната бункерът била премахнат и под него блясват позлатените керемиди на покрива, той се превръща в символ на надеждата по време на възстановяването на Инсбрук.

Златният покрив

На снимката: Музеят на Златния покрив;

Полезна информация за забележителността: 

Работно време:

Май – Септември  /понеделник-събота/ 10.00 – 17.00
Октомври – Април  /вторник-неделя/ 10.00 – 17.00
Затворен през ноември

Вход: 4.80 Евро;

Предлага се и комбиниран билет за Златния покрив и Общинския музей на Инсбрук на цена от 6.00 Евро;

Адрес: Herzog-Friedrich-Strasse 15, 6020 Инсбрук, Австрия;Важно: Страницата предоставя полезна информация за Златния покрив в австрийския град Инсбрук – историческа справка, адрес на забележителността, цена на входните билети, работно време. Статията е последно обновена от нашия екип на 17 Юли 2018г.

Златният покрив

В случай че търсите хотел в Инсбрук, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Златния покрив – Инсбрук, Австрия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: