Къщата на костите – град Халщат, Австрия

Къщата на костите е едно от зловещите съкровища на Халщат и едно от последните подобни места в цяла Австрия. Тя се намира в параклис, разположен в мазето на църквата Св.Михаил. къщата датира от 12 век., когато гробището на селището се оказало твърде малко, за да побере всички починали. Кремацията в онези време, не била разрешена. Телата на мъртвите трябвало да бъдат погребвани за 10-15 години, след което били изравяни и оставяни на слънчева и лунна светлина докато избелеят. След това били полагани в Къщата. Последно череп е поставян там през 1995г. той принадлежи на жена, починала през 1983г, чието предсмъртно желание е било именно черепът и да бъде занесен в Къщата. В стаята липсват прозорци. Единствената светлина е тази, която идва от свещите. Вътре цари гробна тишина, което прави мястото идеално за размисъл.

Къщата на костите

На снимката: Къщата на костите;

Днес около 700 украсени черепа стоят подредени по рафтовете в параклиса и още 500 недекорирани са поставени в ъглите на стаята. Под рафтовете са поставени по-едрите кости на мъртъвците. Колекцията представлява своеобразна съкровищница за антрополозите, изследващи наследствеността на черепните черти. Част от черепите са придружени с пълни записи относно раждания, бракове, смърт. По този начин изследователите могат да проследят родствените връзки между индивидите, да преценят кои физически характеристики са се прехвърлили през поколенията.

Къщата на костите

На снимката: Част от всичките 1200 черепа, които може да се видят в къщата;

Надписите на черепите са поели ролята на своеобразни надгробни плочи. Декорацията на черепите е била работа на гробаря. По искане на семействата той е рисувал цветя, корони, венци. Черепите са групирани по семейства, много от които и до ден днешен живеят в Халщат.

Полезна информация за забележителността: 

Aдрес: Kirchenweg 40, Халщат, Австрия;Важно: Страницата предоставя полезна информация за къщата на костите в австрийския град Халщат – историческа справка и адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 18 Юли 2018г.

Къщата на костите

В случай че търсите хотел в Халщат, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно къщата на костите – Халщат, Австрия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: