Линдау – райската градина на брега на Бодензее

Линдау е изключително красиво немско градче, което датира още от края на 9-ти век. Разположен на 179 км. югозападно от Мюнхен и само на 32 км. от Равенсбург /град, който може би е известен на всеки уважаващ себе си любител на пъзелите/, Линдау е бил свободен имперски град в пределите на Свещената Римска Империя чак до 1804г. Тогава градът влиза в пределите на Бавария, като години наред е важен търговски център между Бавария и Швейцария.

Линдау

На снимката: Линдау, Германия;

Линдау се слави с красивото си разположение в източния край на езерото Констанц, като именно това разположение е превърнало града и в първокласна туристическа атракция. Днес градът вече е прехвърлил първоначалните си граници на остров в самото езеро и се е разпрострял и до бреговете на езерото. Ако решите да посетите Линдау, ще имате богат избор от опции как да уплътните времето си. Може да се поразходите из лабиринта от тесни улички, по протежение на които да видите красивите местни къщички, оцелели изпитанието на времето. Ако стигнете до пристанището на Линдау, ще може и да видите двата градски фара. Единият от тях – Мангтурм – датира от 1200г., а другият е изграден през 1856г. Всеки от тях е висок 37 метра и може да бъде изкачен по спираловидни стълбища. От върха ще може да се насладите на панорамна гледка към Алпите – както швейцарските, така и австрийските. Друга интересна забележителност в Линдау е сградата на местното кметство, датираща от 15-ти век.

Линдау

На снимката: Поглед към пристанището на Линдау със Стария и Новия фарове;

Как да стигнете до Линдау:

Линдау е свързан с континенталната част /брега на езерото Констанц/ посредством мост, който обслужва както автомобили, така и влакове. Градът е важен транспортен център и връзка между западната част на езерото Констанц и градовете Австрия и Швейцария, които са разположени по брега на езерото, но от другата му страна. Ако искате да стигнете до Линдау, трябва да разгледате опциите за полети до Цюрих, което е най-близкото международно летище, а оттам да продължите с автомобил под наем или с влак. Иначе има регионални полети до Фридрисхафен /по-малко градче на брега на езерото Констанц/, но тези полети не са също директни от България и трябва да търсите удобна опция за прехвърляне през някой немски град.

Железопътната гара на Линдау /Lindau Bahnhof/ е разположена на линията Базел-Синген-Радьолцел-Линдау и линията Линдау-Кислег-Меминген-Бухло, като има чести връзки в двете посоки. Повече информация може да получите на www.bahn.de. Погледнете по-внимателно за влаковете, пътуващи от Меминген до Линдау, защото до Меминген /Мюнхен Запад/ може да се пътува лесно от България със самолет /Wizz Air и Ryanair/.

Ако сте тръгнали на обиколка из Германия, разчитайки на местния автобусен транспорт, автобусните връзки в тази част се оперират от RAB RegionalerkehrAlb-Bodensee GmbH (повече информация за автобусите на www.zugbus-rab.de). В случай че сте в някое от градчетата по брега на Констанц, то може да стигнете до Линдау и чрез ферибот – до града има между 5 и 7 ферибота от Констанц. Преди да стигнат до Линдау, фериботите спират в други красиви градчета по брега на езерото като Меерсбург, Майнау и Фридрихсафен.

От България е изключително лесно да стигнете до Линдау с автомобил. Достъпът може да се осъществи лесно през Мюнхен чрез пътища А96 и B31. Може да прочетете нашия пътепис за осъществено от нас пътуване с автмобил от България до бреговете на езерото Констанц /Бодензее/ на следния линк тук.

Линдау

На снимката: Линдау /източник: @Shutterstock/;

Туристическа информация:

Местният туристически офисе е разположен на Алфред-Нобел-Плац 1 (www.lindau.de). Офисът е отворен от понеделник до петък: от 10.00 часа до 12.00 часа и от 14.00 часа до 17.00 часа.

Забележителности на Линдау:

Започнете разходката си из Линдау от старото пристанище на града и крайбрежната алея. Старият фар на Линдау, известен като Мангтурм, се издига на крайбрежната алея, като напомня за значителните укрепления, които някога са заобикаляли града. Фарът отбелязва и мястото, където някога Линдау е бил разделен на два отделни острова. Входът на пристанището е маркиран и две други забележителности – Новият фар и Баварският лъв, които сякаш охраняват входа на пристанището, през който преминават всички влизащи в пристанището яхти и търговски кораби.

Линдау

На снимката: Новият фар и Баварският лъв на входа на пристанището;

Главната улица на Линдау, пресичаща Стария град /Altstadt/, носи името „Хауптщрасе“. Най-лесно разпознаваемата сграда е сградата на Старото кметство /Altes Rathaus/, построена през 1422г. Стъпаловидните фронтони са типични за периода, но фасадата на сградата също съчетава много по-късни стилове на архитектурата. Сградата, която някога е служила като седалище на местния съвет, днес е градската библиотека. Стенописите представят сцени от сесия на Имперския парламент, състоял се през 1496г.

Тръгвайки от кметството в северна посока по Хауптщрасе, ще стигнете до друга известна забележителност на града – кръглата Дибсщурм /Кулата на крадците/. Точно до нея е и най-старата сграда в Линдау – датиращата от 11-ти век Църквата на Свети Петър, в което се намира параклис, посветен на войната. В църквата има група от стенописи от Ханс Холбейн Стария.

Линдау

На снимката: Линдау;

Връщайки се на Хауптщрасе, която пресича точно през центъра на острова, следвайте улица на изток до Haus Zum Cavazzen, разположена на Ам Марктплац /Am Marktplatz/. Къщата се определя като най-красивата къща на аристократ на езерото Констанц. Днес тук се помещава общинската колекция от предмети на изкуството. Включени са експонати от скулптура и живопис от готическия, ренесансовия и бароковия периоди. Някои от стаите са обзаведени с предмети от съответните исторически периоди, разкриващи как богатите са живели през 18-ти и 19-ти век. Сред редките произведения са редица механични музикални инструменти. Музеят ще бъде отворен през 2018г. между 24-ти март и 26-ти август, от понеделник до неделя /10.00 до 18.00 часа/. Входните билет за постоянната изложба е 3.00 Евро, а за специалните изложби – 8.00 Евро.

Линдау

На снимката: Haus zum Cavazzen;

След като преминете през Ам Марктплац, ще видите църквата Свети Стефан и местната катедрала – и двете са изградени в бароков стил. Точно след тях ще видите купчина скали, известна като „Стената на езичниците“, датираща от римско време. Продължавайки още по-нататък ще достигнете и до Щатгартен, или Градската градина. През деня мястото е много приятно за разходка.

Линдау

На снимката: Свети Стефан и градската катедрала;
Важно: Статията предоставя информация за град Линдау, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Януари 2018г.

Търсите хотел в Линдау?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Линдау

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Линдау, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: