Остров Сан Джулио, езерото Орта

Остров Сан Джулио е кръстен на светеца, основал първата църква тук. Според легендата светецът пристига в Орта през втората половина на четвърти век и помолил да бъде прекаран през езерото до острова. Тъй като по това време се вярвало, че островът е населен с дракони и змии, молбата му била отхвърлена. Тогава свети Джулио се заел сам да премине през езерото до острова, като хвърлил наметалото си във водата и използвал жезъла си като кормило. След като стигнал до острова, той се отървал от змиите и поставил началото на изграждането на базилика. Джулио бил родом от гръцкия остров Егина и, заедно с брат си Джулиано, построил 99 църкви, преди да пристигне в Орта. Базиликата Сан Джулио биле неговата стотна църква и всъщност последната.

Остров Сан Джулио

На снимката: Остров Сан Джулио, разположен недалеч от Орта Сан Джулио;

Базиликата, където свети Джулио е погребан, е реставрирана през 11-ти и 12-ти век, като включва някои красиви стенописи, датиращи от 15-ти век, които се приписват на Гауенцио Ферари. Най-голямото произведение на изкуството е богато украсеният сивозелен мраморен амвон, за създаването на който е използван малък от Оира в долината Осола.

Остров Сан Джулио

На снимката: Базиликата на острова;
Въпреки че базиликата доминира над острова, на малкия иначе остров има място за бенедиктински манастир и някои частни вили, част от които са служили първоначално за резиденции на църковни сановници. Вила Талоне служи като място за провеждане на фестивала на античната музика, който се провежда през юни, а в края на септември тук се провежда фестивал на английската поезия, който се организиран от уелсеца Габриел Грифин.

Остров Сан Джулио

На снимката: Част от красивия интериор на базиликата;

Знаете ли, че?

Езерото Орта се отводнява от река Ниголия, която заради самия терен между това езеро и езерото Маджоре тече към Алпите, а не в обратната посока. Това е единствената река в Италия, която тече по този начин, като в резултат на това местните се гордеят с този факт и дори са казват следното: „Река Ниголия тече нагоре и ние определяме правилата”.

Полезна информация за остров Сан Джулио:

Адрес: Остров Сан Джулио, езерото Орта, Италия;

Информация за базиликата Сан Джулио:

Адрес: Остров Сан Джулио, езерото Орта, Италия;

Телефон: +39 0322 905614;

Работно време:

Зимно време, всеки ден от 9.30 часа до 12.15 часа и от 14:00 часа до 18.00 часа;

Лятното време, всеки ден от 9.30 часа до 12.15 часа и от 14:00 часа до 19.00 часа;

 Цени на входни билети:

Вход свободен;

Остров Сан Джулио

Важно: Статията предоставя информация за остров Сан Джулио, разположен на езерото Орта, Италия. Тук ще намерите исторически данни за острова, информация за местоположението му, как да стигнете до него, полезна информация за работното време и цена на входните билети на някои от местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 20 Април 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Сан Джулио, разположен на езерото Орта, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този остров: