Бергамо – северният италиански шедьовър

Северният италиански град Бергамо е разположен на около 50 км. североизточно от Милано и на около 80 км. западно от Верона. Бергамо е популярна туристическа дестинация и спирка, не само заради разположението си близо до северните италиански езера, но и заради забележителностите, които може да се видят тук. Градът е обособен в две части – Бергамо Баса /Bergamo Bassa/, датираща предимно от 19-ти и 20-ти век част, където е съсредоточен съвременния град, и Бергамо Алта /Bergamo Alta/, което е красивата средновековна част, намираща се на зелен хълм над новата част. Ако сте от онези посетители, които искат да разглеждат дворци, красиви площади и църкви, то старата част на Бергамо е вашето място, а тук освен всичко друго ще може да се насладите и на красивата гледка от хълма, благодарение на изградените на няколко места площадки за наблюдение. Бергамо е град с богата история, започнала още по времето на Римската империя, когато древното римско селище е било изградено именно на хълма, а фермите и част от вилите са се намирали в равнината отдолу.

Бергамо

На снимката: Долният град  на Бергамо /Bergamo Bassa/ с търговските улици;

Най-добро време за посещение:

По отношение на климата, Бергамо споделя климатичните особености, характерни за северна Италия. През зимата тук е студено, влажно и често мъгливо. През летните месеци положението е напълно обратното – тук е горещо и влажно. Най-горещите месеци обикновено са юли и август. По принцип посетителите на Бергамо включват града като своя спирка по време на своя обиколка из северна Италия и най-вече около езерата. Тъй като животът по езерата през зимата е замрял и се пробужда едва в края на март и началото на април, препоръчваме ви ако наистина имате планове за разходка из северна Италия /включваща и Бергамо/, да я осъществите или през месец май, или през септември. По този начин не само ще избегнете наистина горещите летни месеци, но и ще се сблъскате с по-малки групи от туристи.

Търсите хотел в град Бергамо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Как да стигнете до Бергамо:

За пътуващите от България, най-лесната опция за достигане до Бергамо е използването на самолет. С полет на Раянеър може да се стигне до летищата на Венеция или Милано, а с полети на Уизеър може да пътувате до самия град Бергамо. Летището на Бергамо Орио ал Серио е в процес на обновление през последните години, но една значителна част от него в вече е изцяло реновираната, поради което ще видите, че е изключително ново и модерно. Полетът от България до Бергамо с Уизеър отнема 1 час и 50 минути, а обратният от Бергамо до София – 1 час и 30 минути. Повече за разписанията на полетите до всеки един от посочените по-горе градове може да намерите на официалните сайтовете: www.ryanair.com и www.wizzair.com.

Бергамо

На снимката: Долният град на Бергамо;

Ако решите да пътувате до Италия до някой от другите северни градове и оттам да търсите транспорт до Бергамо, то опциите са доста разнообразни. На всеки час има влакове от Милано, а пътуването отнема около 50 минути. Още по-чести са влаковете от по-близкия град Бреша. С оглед честотата на услугите, може без проблем да направите еднодневна разходка до Бергамо, ако Милано е вашата основна дестинация. За целта просто пристигате с ранен влак до Бергамо, разглеждате го и вечерта се връщате в Милано, а тези от вас, които могат да бъдат и по-експедитивни в обиколката си, може дори да отделят време на връщане и да слязат в Бреша. Ако идвате от или се придвижвате до близкото езеро Комо, на всеки час има влак, свързващ Бергамо и Леко /това градче се намира в югоизточния край на езерото. Пътуването отнема около 40 минути.

Без проблем ще може да се придвижите до Бергамо и с автобус. Автобусната мрежа е доста всеобхватна и свързва Бергамо с много други градове в Ломбардия. Има 5-6 автобуса на ден до и от Комо /пътуването е около  2 часа/, които се оперират от компанията SPT. Редовни автобуси има и от Милано, като пътуването е около час. Автогарата на Бергамо е до жп гарата на площад Маркони.

Бергамо

На снимката: Бергамо /Citta Bassa/;

Ако пътувате с автомобил от България, то ви очакват около 12-14 часа път от София. Много зависи колко време ще изгубите на различните гранични пунктове, както и колко време ще спирате за почивка. Все пак е препоръчително да го правите на всеки 2-3 часа шофиране. След влизането си в Италия, тряба да следвате магистралата до Венеция, а оттам по А4 в посока Милано/Верона. Ако идвате в Бергамо с кола, едва ли ще имате проблем с намирането на места за паркиране в Бергамо Баса. Не така стоят нещата с паркирането в стария град, тъй като голяма част от уличките там са забранени за коли или са ограничени за местни жители със специални разрешения. Има паркинг в северния край на Città Alta близо до Porta Garibaldi, а в допълнение може да паркирате на улицата, която заобикаля стените на Стария град. Нашият любим паркинг е на Mercato del Fieno, намиращ се на метри от централния площад Пиаца Векия и другите основни исторически забележителности.

Търсите хотел в град Бергамо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Туристическа информация:

Туристическият офис на Città Bassa /модерната част/ се намира на Viale Vittorio Emanuele 20. Отворен е от понеделник до петък, от 9.00 до 12:30 часа и от 14.00 до 17.30 часа. Офисът в горната част /Città Alta/ се намира на Vicola Aquila Nera 2, близо до площад Векия /Пиаца Векия/. Отворен е ежедневно при същото работно време, посочено по-горе.

Бергамо

На снимката: Via XX Settembre, Бергамо;

Фестивали и събития в Бергамо:

Бергамо е град на културата и затова не е случайно, че едно от главните събития за града е фестивалът „Пианистико“, който събира в града най-големите световни пианисти. Провежда се между май и юни.

През септември градът отдава чест на своя роден композитор Гаетано Доницети с изпълнения от творбите му, повечето от които в Театро Доницети, намиращ се в новата част на града /Citta Bassa/.

Транспорт:

Бергамо не е голям град, но за да се придвижите от модерната част на града, където са магазините и ресторантите, до старата част, ще ви бъде нужен транспорт. Градът разполага с добра автобусна мрежа, като автобусите преминават през целия Città Bassa и достигат до определени точно близо до стените на Città Alta. Билетите за автобус варират от 1.30 Евро до 2.70 Евро в зависимост от това колко зони ще пътувате. Градът е разделен на 5 такива зони. Предлагат се и билети за туристи за 1 или 3 дни, на цени между 3.50 Евро и 7.00 Евро.

Търсите хотел в град Бергамо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

За да стигнете до Città Alta от гарата, вземете автобус 1 или 1A и слезте при долната станция на фунукуляра Funicolare Bergamo Alta, свързващ горния и долния град. Фуникулярът се движи на всеки 7-8 минути в интервала между 6.30 часа и 0.30 часа след полунощ. До фуникуляра може да стигнете лесно и пеша, като се разходите за около 15-20 минути по протежение на Viale Papa Giovanni XXIII и неговите продължения Viale Roma и

Viale Vittorio Emanuele II. До долната станция на фуникуляра започва и пешеходна пътека нагоре към Стария град на Бергамо, но бихме ви препоръчали да поемете по този път само ако сте в добро физическо състояние. Изкачването е на моменти доста стръмно и ще ви отнеме около 20 минути ходене. Иначе самият автобус 1А, който спира до фуникуляра, продължава нагоре около стените на Città Alta, за да спре при последната си спирка точно пред Порта Сан Виджилио /Porta San Vigilio/.

Кратка разходка из долния град на Бергамо /Citta Bassa/:

Голяма част от посетителите на Бергамо се разхождат набързо или просто преминават из по-ниската и по-нова част на града по пътя си към Citta Alta, т.е. в по-голяма част от случаите тази част на града бива пренебрегвана. Препоръчваме ви обаче да не правите тази грешка и по възможност да направите достатъчно дълга пауза в Citta Bassa. В самото начало на новия град се намира Сентиероне /Sentierone/ – удължен площад, на който освен че може да поседнете за чаша кафе, тук може да се насладите и на великолепен микс от  архитектурни стилове. Тук може да видите „Палацо ди Джустиция“ от времето на Мусолини, както и две имитации на дорийски храмове. В новата част на града се намира и едно от любимите места на местните жители – театърът Доницети. Този театър от 19-ти век е центърът на културната сцена на Бергамо, като през есента има оперен сезон, а от началото на зимата до пролетта театърът е място на драматични изпълнения. Повече информация може да намерите на: https://www.teatrodonizetti.it.

Бергамо

На снимката: Бергамо;

Една от интересните забележителности, привличаща доста посетители, е Галерия дел‘Академия Карара /Galleria dell’Accademia Carrara/. Галерията за изящно изкуство в Бергамо е една от най-добрите в Северна Италия. Основана е през 1795г., когато войските на Наполеон били заети със събирането на всички съкровища на изкуството, открити в завзетите от тях северни италиански градове. Много от тези произведения в крайна сметка остават в Бергамо под ръководството на граф Джакомо Карара. С началото на Първата световна война, Бернар Беренсон успява да направи преглед на всички произведения тук и да ги класифицира, уверявайки се че става дума за оригинални творби. Важна част от колекцията са творбите на Лоренцо Лото  (1480-1556г.). Лото бил родом от Венеция, но напуска града и прекарва в Бергамо между 1513 до 1525г. Тук той силно усъвършенства емоционалните си портрети. Неговите творби заемат място в зали на галерията, редом с творби на Белини, Каналето, Карпачио, Гуарди, Мантегна и Тиеполо. Повечето от тези шедьоври са представени в 17 галерии на третия етаж.

Лесно е да потънете буквално сред толкова много картини в галерията. Все пак бихме искали да ви обърнем внимание върху няколко конкретни произведения, заслужаващи по-внимателен поглед. Първото от тях е творбата на Лото „Портретът на Лучина Брембрати“. Погледнете внимателно луната в горния ляв ъгъл – в нея са написани букви „ci“ – една игрива анаграма от първото име на модела. Недалеч се намира творбата на Ботичели „Портрет на Джулиано де Медичи“, както и картината „Св. Себастиан“ на Рафаел. Може да стигнете до галерията и ако вече се намирате в стария град – от там тръгнете пеша надолу по хълма, следвайки Via Porta Dipinta до Porto Sant’Agostino и след това по терасовидно стълбище ще излезете до входа на галерията. Галерията се намира на около 10 минути пеша от източния край на площад Сентиероне – завийте наляво на Ларго Белоти, след това право по /Виа Джузепе Верди/ Via Giuseppe Verdi/. След няколко пресечки ще стигнете до Виа Пиноло /Via Pignolo/, където завийте наляво към Via Tomaso, от където вече ще стигнете на площад Карара. През зимните месеци /това е периодът от декември до началото на май/, галерията е отворена от 9.30 до 17.30 часа, като последният вход е в 17.00 часа. През останалата част от годината може да посетите забележителността от 10.00 до 19.00 часа, с последен вход в 18.00 часа. Галерията е затворена във вторник, както и на 25-и декември. Входният билет за галерията е 10.00 Евро, намаленият – 8.00 Евро /за лица от 18 до 25г. и за групи от поне 12 души/, а ако посетите място в понеделник, ще трябва да платите само 5.00 Евро. Безплатен вход за лица до 18 години.

Точно срещу галерията Карара се намира Галерията за модерно и съвременно изкуство, където са представени творби от 20-ти век на творци като Фатори, Бочиони, Моранди и Кандилски. Тази галерия е достъпна безплатно, като е отворена от вторник до неделя /вторник – събота, от 10.00 до 13.00 часа и от 15.00 до 19.00 часа и в неделя, от 10.00 до 19.00 часа/.

Разбира се, с посещението на тези две галерия и площад Сентиероне не се изчерпва всичко, което може да се види в Citta Bassa на Бергамо. Разходете се до Пиаца Матеоти, от където започват няколко от главните търговски улици на Бергамо – Via XX Settembre, Via Zambonate и др.

Кратка разходка из горния град на Бергамо /Citta Alta/:

По-високата и по-стара част на Бергамо дължи своите каменни дворци, чудесни паметници на културата и останките от обширните си крепостни стени  на почти 3 века венецианско управление, което започнало през 1428г. По това време войските на република Венеция се биели за контрол над града с фамилията Висконти, контролирала Милано. Венецианците оставят своя белег при чудесното оформяне на градските площади – Piazza Vecchia и Piazza del Duomo, които оформят заедно един от най-красивите ансамбли в Италия. Френският писател Стендал отишъл толкова далеч говорейки за това място, че нарекъл сърцето на стария град на Бергамо „най-красивото място на земята“.

Бергамо

На снимката: Палацо дела Рагионе на Пиаца Векия в Сита Алта;

Следите от венецианското присъствие на Пиаца Векия личат от датиращият през 12-ти век Палацо дела Рагионе /Palazzo della Ragionе/, който е увенчан с грациозна приземна аркада и Лъвът на Сан Марко – символ на Венецианската република –  над балкона от 16-ти век, до който се достига по покрито стълбище. От другата страна на площада се намира градската библиотека, която е изградена по модел на библиотеката във Венеция. В съседство се намира Пиаца дел Дуомо, където има няколко религиозни структури, които включват Дуомо-то /катедралата на Бергамо/, параклиса Колеони, баптистерията и базиликата Санта Мария Маджоре.

Бергамо

На снимката: Градската кула;

Местният богаташ Колеони, на който е кръстен и едноименният параклис, е дал името и на една възхитителна улица в горния град на Бергамо. Става дума за калдаръмена и тясна уличка – толкова тясна, че ако застанете в средата ще може да пипнете с ръце стените на сградите от двете й страни. Ако следвате улицата до западния й край ще стигнете до Ларго Коле Аперто – чудесно зелено пространство с чудна гледка към долния град на Бергамо. Ако искате пък да се насладите на още по-хубави гледки, качете се на фуникуляра Сан Виджилио /Funicolare San Vigilio/, с който ще стигнете до едноименния хълм. Тук през Средновековието е имало замък, от който обаче днес са останали само развалини. Мястото е превърнато в парк с пейки, от където има красива гледка надолу. Отворен е всеки ден от 9.00 до 20.00 часа /април-септември/ и от 10.00 до 18.00 часа /октомври-март/.

Бергамо

Бергамо

Бергамо

На снимките: Базиликата Санта Мария Маджоре отвън и Баптистерият;

Знаете ли, че:

Бергамо е част от културното наследство на ЮНЕСКО?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Базиликата Санта Мария Маджоре;

2/ Катедралата на Бергамо;

3/ Параклис Колеони;

4/ Музей на Гаетано Доницети;

5/ Градската кула;
Важно: Статията предоставя информация за град Бергамо, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Октомври 2017г.

Търсите хотел в град Бергамо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Бергамо

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Бергамо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: