Къща-музей на Никола Вапцаров – град Банско, България

Разположена в центъра на Банско, Къща-музей на Никола Вапцаров  е не само част от площадното оформление, но и един от символите на града. Домът, в който е израснал великият поет на България и обичан син на Банско е отворен за посещения през 1952 г. Така е поставено началото на музейното дело в Банско. Направени са три реконструкции на музея – през 1960г., 1972г. и 1992г.  Идейният проект за последният вид на къщата-музей е дело на режисьора Въло Радев, а с изпълнението се заемат водещи специалисти в тази област.

Къща-музей на Никола Вапцаров

На снимката: Къща-музей на Никола Вапцаров;

Чрез специално подбрани видеофилми, посетителите имат възможност да добият по-пълна представа за Никола Вапцаров и неговото време.Музеят е обособен в три части. Първата от тях представлява видеозала от две помещения, в които могат да се поберат около 30-40 души и където е представено и родословното дърво на поета. Втората зала е автентична етнографска експозиция, а третата представлява отново видеозала – „Поезията на Вапцаров“. В музея са изложени и копия от ръкописи на Вапцаров, както и публикации на негови стихове. Във витрина може да се видят костюмът, ризата и часовникът, които поетът е носил преди разстрела.
Къща-музей на Никола Вапцаров

На снимката: Стая в къщата-музей;

Полезна информация за забележителността:

Aдрес: гр.Банско, пл.”Никола Вапцаров” № 3

Телефон: 0749/ 831 32 ; 0749/883 03; 0749/883 04

Работно време:

Всеки ден от 08.30 – 13.00 часа и от 14.00  до 18.00 часа

Вход:

Билет за възрастни – 3.00 лева;

Билет за ученици и студенти – 1.00 лев;

Безплатно: всеки последен понеделник на месеца;

В къщата-музей се организират и беседи- 5 лева на български език и 10 лева на английски език;
Къща-музей на Никола Вапцаров

Важно: Статията предоставя информация за къща-музей на Никола Вапцаров – град Банско, България. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Банско, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com