Тейт Модърн – град Лондон, Великобритания

Една от най-важните световни колекции, събрала изкуство от 20-ти век, е събрана днес в Тейт Модърн. Галерията се помещава във внушителната сграда на бивша електрическа централа, която впечатлява с обширните изложбени пространства. Първоначално проектирана от сър Жил Гилбърт Скот, архитектът на червените телефонни будки в Лондон, огромната сграда на Банксайд /Bankside/ e изоставена през 1981г. Бива придобита от галерия Тейт през 2000г.

Тейт Модърн

На снимката: Тейт Модърн, Лондон;

Швейцарски архитекти са отговорни за ре-дизайна на сградата, което позволява на произведенията на изкуството да бъдат показани по един динамичен начин. Необичайно, постоянната колекция е експонирана в четири тематични групи: поезия и мечта, идея и обект, състояния на движението и материалните жестове. Картините и скулптурите обхващат сюрреализма, абстрактния експресионизъм, поп арт, минималистичното и концептуално изкуство.

Основните произведения, които заслужава да се видят, са „Тримата танцьори” на Пикасо, „Метаморфозата на Нарцис” на Дали, „Мерилин Диптих” на  Анди Уорхол. Има и временни изложби на творби на по-малко известни художници, както и противоречиви произведения. В горната част на сградата има два нови етажа, затворени в стъкло. Един от тях е ресторант с великолепна гледка. Естествената светлина преминава надолу към галериите.

 

Тейт Модърн

Тейт Модърн

На снимките: Зали в галерията;

Полезна информация за Тейт Модърн:

Адрес: Banside, SE1 9TG Лондон, Великобритания;

Телефон: +44 (0) 20 7030 3300;

Работно време:

От понеделник до четвъртък, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Петък, от 10.00 часа до 22.00 часа;

Събота и неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входни билети:

Входът в Тейт Модърн е свободен за всички, като се прилага входна такса само при специални изложби. Определени категории лица влизат безплатно и при специалните изложби. За последните се предлагат семейни билети (двама възрастни и две деца между 12 и 18 години), а децата под 12 години влизат безплатно и при специални изложби.

Как да стигнете до галерията:

-Чрез метро /станции Саутуарк, Блекфрайърс или Сейнт Пол/;

-Чрез автобус /линии 45, 63, 100, RV1, 381, 344/;Важно: Статията предоставя информация за Тейт Модърн – Лондон, Великобритания. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – какво може да видите вътре, как да стигнете до галерията, работно време за посещение и цени на билетите. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Януари 2017г.

Търсите хотел в Лондон?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Тейт Модърн

По-долу може да видите интерактивна карта относно Тейт Модърн – Лондон, Великобритания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: