Тунелът прeз пясъчната пирамида – село Любовище, България

Тунелът през пясъчната пирамида – село Любовище, България  е една от по-малко известните забележителности, които може да видите, ако посетите района на Мелник. Село Любовище се намира на няколко километра от най-малкия град в България, а тунелът при селото е единствената връзка между него и останалата част от България. Малко са туристите, които идват в тази част на района, просто защото селцето е малко, а и се намира встрани от главния път.

Тунелът през пясъчната пирамида

На снимката: Тунелът прeз пясъчната пирамида – село Любовище, България

Ако все пак по някаква причина, независимо дали планирано или пък по някаква грешка стигнете до тунела към Любовище, то знайте че наистина си заслужава- като се започне от гледката, та се стигне до самия тунел. Тунелът, водещ към селото е наистина необикновен, като това, което го отличава от останалите тунели, които сте виждали по пътищата, е мястото, в което тунелът е прокопан. Тунелът не преминава през скали, а е прокопан в един от местните мелове – пясъчна пирамида, която е типична за района на град Мелник.

Тунелът през пясъчната пирамида

На снимката: Залез над село Любовище и меловете;
Именно поради материалът, през който е прокопан тунелът, местните разказват, че строежът е извършен само на ръка и без да се използва каквато и да е било техника. Тунелът е построен през 1961г.

За да стигнете до село Любовище и за да може да преминете през тунела с кола, тръгнете от Мелник в посока към Роженския манастир. Малко преди манастира има табела, сочеща към Любовище. До самия тунел има не повече от 1000 метра след тази табела.

Тунелът през пясъчната пирамида

На снимката: Пясъчни пирамиди в района около Мелник;

Както може да се досетите, имайки в предвид разположението на село Любовище и тунела, препоръчително е да посетите тази забележителност, ако се разхождате до Мелник и в района на Роженския манастир. Освен да разгледате най-малкия град в България и известния манастир, може също така да разгледате Кърлановските пирамиди, местността Рупите с храм-паметник „Света Петка Българска” и много други. Като цяло този район е богат на исторически, културни и природни забележителности и си заслужава да отделите няколко дни за приятна разходка.
Тунелът през пясъчната пирамида – село Любовище, България

Важно: Страницата разглежда подробно информация за тунела при село Любовище, България- историческа информация за забележителността, разположение на тунела, какво и информация какво друго може да видите в този район на България. Статията е последно обновена от нашия екип на 13 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в района на тази забележителност, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com