Кордопуловата къща – град Мелник, България

Кордопуловата къща  е построена през втората половина на 18-ти век. Първоначално постройката е изградена във връзка с производството и съхранението на вино и е принадлежала на богатото гръцко семейство Кордопулос. Последният представител на семейството е загинал по време на Балканската война. Известно е, че през 1912 година той осигурява подслон на Яне Сандански – освободителят на Мелник от турското робство. Манолис бива убит от турците, които се изтегляли от града. Днес при посещение в Кордопуловата къща може да се види и да се влезне в тайника, където се е крил Яне Сандански, заедно с много други българи, участващи в Освобождението.

кордопуловата къща

На снимката: Кордопуловата къща;

Кордопулувата къща се посещава от 30 000 туристи годишно. Интериорът и екстериорът на къщата говорят сами за себе си. Къщата е построена с изискан вкус, запазвайки най-добрите традиции на производството и съхранението на българското червено вино.

Според някои източници „Кордопуловата къща“ е най-голямата запазена къща, строена през XVIII век, в България. Самата къща се състои от четири етажа, два от които са изградени от камък, и винарска изба. Изграден е 150 метра подземен тунел за съхранение на вино, като същият е издълбан в скалата и може да побере до 300 тона вино. В тунела има специални канали и вентилационни системи за правилното съхранение на вино. При посещението си в къщата може да се спуснете в лабиринтите и да видите с очите си най-голямата бъчва, която може да побере 12,5 тона вино. Там също можете да опитате и да закупите прочутото мелнишко вино. Подземните коридори са тесни и стените на тунела са покрити със залепени монети. Туристите си намислят желание и се опитват да залепят монетата на стената –вярва се, че ако тя не падне, желанието им ще се изпълни.

Кордопуловата къща

На снимката: Стая от къщата, която се откроява с красивия си дървен таван;

На горните етажи на Кордопуловата къща може да бъдат видяни запазени старинни мебели. В главната зала на къщата можете да видите 12 от прозорците с венецианско стъкло, изрисувани стени, дърворезби и долапи. Дървеният под е покрит с цветни килими, като всички те са ръчна изработка.
Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Кордопуловата къща,  гр. Мелник, България;

Телефон: 07437 2265;

Работно време:

Всеки ден от 9.30 часа до 18.30 часа (април-октомври);

Всеки ден от 9.30 часа до 16.30 часа (ноември-март);

Цена на входните билети:

Билет за възрастни – 3.00 лева;

Билет за ученици до 4 клас  – 0.50 лева;

Билет за ученици  до 9 клас – 1.00 лев;

Билет за други ученици – 2.00 лева;

Билет за беседа – 5.00 лева;
Кордопуловата къща

Важно: Статията предоставя информация за Кордопуловата къща, гр. Мелник, България. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, информация за работното време и цената на билетите за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Мелник, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Кордопуловата къща, гр. Мелник, България, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: