Анси – френската Венеция в Алпите

Малкият град Анси или Анеси е част от департамента От-Савоя във Франция. Градът има не повече от 55 000 жители. Анси е един от най-очарователните градове в Алпите, разположени в северната част на езерото Анси /Lac d’Annecy/ и заобиколен от покритите със сняг планини. Неговият малък средновековен район е изпъстрен с канали, обрасли с цветя мостчета, както и улици с множество арки и пасажи. Да се разходите из градчето и неговата старинна част е достатъчно изживяване, но въпреки това трябва да се отбележи, че Анси разполага с няколко забележителности, които си струва да разгледате по-внимателно: Палас де л’Ил /Palais de l’Ille/, служил като затвор през 12-ти век се намира в центъра на канала Тиу /Thiou/, а притежаващото няколко интересни кули Шато Анси е разположено на хълм високо над града, поради което от тук се откриват красиви гледки към града и кристално чистото езеро. Най-доброто място за плуване и водни спортове е в източния край на булевард Албини, близо до хотел Imperial Palace, а ако искате да се разходите с лодка, то трябва да стигнете до кей Наполеон III.

Анси

На снимката: Анси е пронизан от множество канали, придавайки уникална атмосфера на града;

Един от най-добрите начини да се насладите на невероятна природа в района е да вземете лодка от Анеси до Талоар – малко крайезерно селце, което е особено известно със своите хотели и ресторанти. Срещу Талоар, от другата страна на езерото, се намира датиращото от 15-ти век Шато Дюен, което обаче не е отворено за посещения. На западни бряг на езерото, планината Семно и нейният връх, Крет де Шатийон, предлагат великолепни гледки към Мон Блан и Алпите.

Анси

На снимката: Талуар – малко градче на езерото Анси;

Най-доброто време за посещение:

Най-доброто време за посещение на Анси е през пролетта и лятото. Обикновено средните температури в периода април-октомври са над 15 градуса, но ако искате да се насладите в пълна степен на приятна разходка из града и неговите канали, то бихме ви посъветвали да организирате пътуването си в периода между май и септември. Най-високите температури са записани през юли и август, когато градусите може да ударя до 35-36. От друга страна, следва да се отбележи, че близостта с планините е една от причините за доста валежи в района през летните периоди.

Анси

На снимката: Красива гледка към езерото Анси от Талоар;

За хората, които са фенове на зимните спортове, можем да кажем, че Анси може да послужи като добра база за проучване на френските Алпи и близките планини. Чудесни гледки към Алпите и Мон Блан се откриват от района на Анси.

Транспорт:

Най-лесният начин да достигнете до Анси е чрез влак или кола. Местната ж.п. гара в Анси осигурява редовни железопътни връзки с големи френски градове като Лион, Париж, Гренобъл, както и с Женева в Швейцария. Влаковете се оперират от местната френска компания SNCF.

Френската пътна мрежа се поддържа в много добро състояние, което означава, че може лесно и бързо да стигнете до Анси и с кола. Градът се намира близо до Лион и Женева и свързан с тези градове чрез магистрали A41 и A43. Друг вариант е да се приземите в Женева или Лион на местните летища и да вземете кола под наем до Анси. Разстоянието от Женева е около 40км. и се взема за не повече от 30-40 минути, докато Лион отстои на около час-час и половина път с кола от Анси.

Анси

На снимката: Красиво осветеното градче преди залез слънце;

Анси се обслужва от малко летище в Метц-Теси. Летището се намира на адрес Кот Мерле 8, 74370 Метц-Теси, а ако искате да получите повече информация за разписанията на полетите, следва да се обадите на телефон: +33 4 50 27 30 06. Както можете да се досетите, летището не е голямо и не обслужва редовни международни полети. Ето защо, ако желаете да използвате самолетен транспорт, е препоръчително да използвате най-близките големи международни летища, каквито са тези в Женева и Лион.

Независимо, че Анси не е голям град от гледна точка на население и площ, градът се обслужва от местен обществен транспорт. Местният транспорт включва автобуси, които се оперират от местната компания SIBRA. За повече информация относно автобусните маршрути, разписания, изгубен багаж и продажба на автобусни билети, има персонал на ваше разположение от понеделник до петък от 7.30 до 19:00 и в събота от 9.00 часа до 12.00 часа и от 14.00 часа до 17:00 часа. Ако автобусите не достигат до желаната от вас дестинация, можете да използвате местните таксита. Резервация на такси е възможна на следния телефон: +33 4 50 45 05 67.

Анси

На снимката: Уличките по протежение на каналите са пълни с добри кафенета и ресторанти;
Анси е известен със своите канали и с разположението си на брега на езерото Анси. Ето защо много от туристите, които идват тук, предпочитат да разгледат района с лодка. Един от най-добрите начини за проучване на района е като се качите на някоя от лодките на местната компания „Compagnie Des Bateaux Du Lac d’Annecy“. В момента компанията оперира 5 лодки/корабчета. Качвайки се на някое от тях, ще може да разгледате  езерото в рамките на едночасов или двучасов организиран тур.

Повече информация за предоставяните услуги може да получите на телефона +33 4 50 51 08 40 или на следния уебсайт: www.annecy-croisieres.com. В Анси има и водни таксита. Продължителността на обиколките е около 2 часа, а цените са 40.00 евро за възрастен и 20.00 евро на деца на възраст над 12 години. Има редовни пътувания през юли и август, както и частни пътувания от пролетта до късна есен. Повече информация за тази опция може да се намери на адрес: www.water-taxi.fr.

Анси

На снимката: Пролетта и лятото са предпочитани от туристите за посещение на Анси;

Храни и напитки:

Една от основните характеристики на алпийската кухня е огромното количество сирене, което се произвежда в района. Сиренето се прави от козе, овче ли краве мляко. Местните магазини и пазари са пълни със сирена като Rеblochon, Tome des Bauges, Emmental, Chèvre, Comté and Beaufort. Сирената се използват не само при приготвянето на прочутото фондю, но и в ястия като раклет и тартифлет – местни ястия, базирани на сиренето, които се сервират с шунка и картофи. Други марки сирена, които си заслужава да опитате са, синьото сирене Bleu de Gex, както и млечното Сен Марселин, което е типично за района около Гренобъл. Много ресторанти в Анси предлагат риба (особено сьомга и пъстърва), което е нормално като се има предвид местоположението на града. В местната кухня се използва и местни билки като мащерка, босилек и розмарин.

Анси

На снимката: Плавателен канал в Анси;

В тази част на Франция се произвеждат леки плодови вина. Особено популярно е червеното вино Mondeuse, известно с лекия вкус на малини.

Знаете ли, че:

Анси е дом на Международния фестивал за анимационни филми от 1960г. насам?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. Кликвайки върху името на забележителност ще се отвори друга страница с подробна информация по отношение на обектно-историческа информация, местоположение, и практическа информация за посещението на този сайт:

1/ Замъкът „Пале д’Ил“;

2/ Дворецът „Анси“;

Повече информация за Анси можете да намерите на официалния сайт на града: www.lac-annecy.com.
Анси

Важно: Страницата разглежда подробно информация за френския град Анси – историческа информация за града, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, малко известни факти за града, забележителности на Анси. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Анси или района, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com