Лион – градът между двете реки

Лион е вторият по големина френски град по отношение на населението, живеещо в централната градска част и предградията. Населението на Лион наброява около 500 хиляди души, като заедно с предградията и малките околни градчета, Лион оформя огромна конгломерация, втората по големина след Париж. Градът е разположен в източната част на страната, като е близо до Женева, Швейцария и също не толкова далеч от френската Ривиера и градове като Марсилия и Ница.

Историята на града следва да се търси в годините преди Христа. Историческите източници сочат, че първоначално на това място е имало римско селище. Римското селище де факто е заемало една много важна част от днешен Лион – хълмът Фурвиер. Стратегическото разположение на града било усетено от римляните, защото градът служил като връзка между северните части на днешна Франция и средиземноморското крайбрежие. Градът се слави и като един от тези римски градове, където живеели множество християни. Същите били подлагани на гонения, особено при императори като Марк Аврелий и Септимий Север. В последствие някой от жертвите за Христовата вяра били обявени за светци- такива са Епипод, Понтий и Бландин. Градът е играл важна роля и през средните векове, като важни събития на европейския континент са пряко свързани с Лион. Така например през 1572г. Лион става мястото на известното клане на Хугенотите, известно като Клането на деня на Св. Бартоломей. Лион играе и интересна роля по време на Френската революция, когато е решено да заеме страната на Жирондинците. След двумесечна обсада Лион пада в ръцете на революционерите, като за съжаление в резултат на тази обсада някои от най-красивите сгради на тогавашния град биват разрушени.

Лион

На снимката: Поглед към града от Фурвиер;

Днес Лион се отличава със своята голяма динамика и богатство, като се посещава предимно от бизнесмени и не толкова от туристи, тръгнали на почивка и търсещи красиви исторически и архитектурни паметници. Независимо от последното, това в никакъв случай не означава, че Лион няма какво да предложи на своите посетители- градът се слави с красиви ренесансови сгради, както и с много добрата местна кухня. Лион е известен с някои от своите исторически и културни забележителности, които са включени дори и в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Сред тези забележителности на първо място трябва да се отбележи базиликата „Нотр Дам“, разположена на хълма Фурвиер, от където освен това се открива и страхотна гледка към целия град. В близост до базиликата може да посетите и Амфитеатъра- място, което днес се използва за множество културни мероприятия. В близост до него се намира и Гало-римският музей, който впечатлява не само със своите експозиции, но и с красивия си външен вид. Спускайки се надолу по хълма рано или късно ще достигнете до бреговете на река Сена. Преминавайки по някои от множеството мостове над нея, ще навлезете в централната част на града, като тук особено внимание обърнете на просторния централен площад на града, носещ името „Белкур“. На площада може да видите скулптурата на Людовик XIV, заобиколена от други две скулптури, символизиращи двете реки, преминаващи през Лион- Сена и Рона. До самия площад са красивите сгради на Операта, както и на кметството на Лион.

 

Лион

На снимката: Скулптурата на Людовик XIV, разположена на площад „Белкур“, а в далечината се вижда базиликата „Нотр Дам“ на хълма Фурвиер;

Лион играе много важна роля и в историята на киното. Братята Люмиер са дали тласък на кинематографията именно в Лион. Ако не успеете да посетите града през лятото, то има какво да видите тук и през зимата. Всяка година на 8-ми декември Лион е мястото, където се провежда фестивал на светлината. Същият продължава цели четири дни. Според легендата жителите на Лион били спасени от чумата от Дева Мария. В знак на признателност населението построило нейна статуя, като в деня на нейното поставяне целият град бил осветен от свещи, които всеки жител на Лион бил поставил на своя прозорец.

Търсите хотел в Лион?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Най-добро време за посещение:

Най-приятните месеци за посещение на града са летните месеци. Температурите са приятни и позволяват да се разходите спокойно из града, без да трябва да се криете от някакви големи жеги. Средномесечните температури през месец юли, например, са около 22 градуса. От друга страна не ви препоръчваме посещение през зимата. Разположението на града във вътрешността допринася за по-ниските зимни температури, като през зимата са отчетени и много валежи. Средната температура през месец януари е малко над 3 градуса Целзий.

Транспорт:

По принцип по-интересните забележителности на Лион са разположени на пешеходно разстояние една от друга и лесно могат да бъдат обиколени и пеша. Все пак, ако ви е нужен транспорт, за да се придвижите в рамките на града, то имайте в предвид, че Лион разполага с една от най-добрите системи за градски транспорт, включваща метро, автобуси, трамваи и дори фуникуляри /зъбчата железница/.

Метрото на Лион се състои от 4 /четири/ линии, по които са разположени около 40 на брой станции. Линиите са обозначени с буквите „А“, „B”, “C” и „D” и съответно с различен цвят- червен, син, оранжев и зелен. Линиите преминават през почти целия град и са свързани със спирки на другите видове транспорт в града, което предоставя пълнота на обслужването. Трамвайните линии в града са четири на брой /oт Т1 до Т4/, докато тролейните линии са три / C1, C2 и C3/. Както вече отбелязахме по-горе Лион се слави и със своите зъбчати железници. И двете железници тръгват от метро станция „Vieux Lyon”. Първата линия е свързана с хълма Фурвиер, докато втората стига до Света Джуст, като по пътя има междинна спирка на „Minimes” с цел осигуряване на достъп до Римските театри.

Лион

На снимката: Опциите за придвижване в Лион са доста разнообразни;

Закупуването на билети за градския транспорт на Лион става лесно – на всяка спирка има гишета или електронни машини, които издават билети. Приемат се само монети /не и банкноти/, като заплащането може да стане и с кредитна карта, но понякога чуждите кредитни карти биват отхвърляни. При качването ви в превозните средства на градския транспорт следва да валидирате своя билет на специални валидатори, разположени до вратите на превозните средства. Не забравяйте да валидирате билета си, защото може да бъдете глобени, а глобите започват от 48.00 Евро. Билет за единично пътуване струва 1.70 Евро, а ако закупите билет в самия автобус, то цената е 2.00 Евро. Билетът ви предоставя възможност за пътуване в рамките на един час, като може да смените до 3 вида транспорт. Може да закупите и билети за 10 пътувания на цена от 14.70 Евро. Същите билети се продават на цена 12.90 Евро за студенти, а за големи семейства /с три и повече деца/- за 10.40 Евро. Може да си закупите и дневна карта, която ви позволява неограничено ползване на градския транспорт, като стойността на тази карта е 5.00 Евро.

Търсите хотел в Лион?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако пристигате в Лион с кола, но не желаете да се придвижвате в града с нея, то може да я оставите на някой от множеството паркинги на градския транспорт. В Лион функционират 21 паркинга, изградени към спирки на градския транспорт. При закупуване на билет за придвижване с градския транспорт на Лион, паркингът на колата ви ще е безплатен, което е страхотно предимство.
Храна и напитки:

Кухнята на Лион е особено известна. Градът е известен още като столица на гастрономията на Франция. Тази репутация се свързва не само с факта, че доста известни готвачи имат свои ресторанти в Лион, но и с факта, че около Лион се намират някой от най-важните винопроизводствени райони на Франция.

Ако се чудите какви традиционни ястия да опитате, то изборът не е никак малък. Най-известната лионска наденица е „Розе де Лион“ /Rosette de Lyon/. Представлява сушено свинско месо, което се взема от краката на прасето. Сервира се на малки резенчета. Друго известно ястие е „Саусижън де Лион“ /Saucission de Lyon/. Представлява местен вид салам, направен от кълцано говеждо месо и бекон. Много известно место ястие е „Андулет“ /Andouillette/. Представлява едрозърнеста наденица, състояща се от свинско месо, зеленчуци, като всичко се овкусява с лук, пипер и вино. Ако сте почитатели на салатата, то една от местните любими салати е Лионската салата. Приготвя се от зелена салата, яйца, кротони и бекон. Лионските картофи /Lyonnaise potatoes/ също заслужават да бъдат опитани. Ястието представлява нарязани на кръгчета картофи, които се приготвят в тиган заедно с лучени кръгчета, масло, магданоз и други сезонни продукти. Понякога картофите леко се варят.

Лион

На снимката: „Розе де Лион“ /Rosette de Lyon/;

По отношение на традиционните напитки, вниманието ви ще трябва да бъде съсредоточено върху местните вина. Виното „Божоле“ /Beaujolais/ е особено популярно в Лион и може да бъде намерено във всяко едно заведение. Това може да се обясни с факта, че регионът, където се произвежда това вино, се намира близо до Лион.

Знаете ли, че:

в Дубай са построили цяла зона, наречена Лион Дубай Сити, в която са пресъздадени цели части от Лион?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Базиликата „Нотр Дам де Фурвиер“;

2/ Площад „Белкур“;

3/ Катедралата на Лион;

4/ Музей на изящните изкуства;

5/ Парк „Де ла Тете д’Ор“;

6/ Ботаническата градина на Лион;

7/ Античният римски театър на хълма Фурвиер;

Допълнителна информация за Лион може да откриете на официалния сайт на града: www.lyon-france.com.

Важно: Страницата разглежда подробно информация за френския град Лион – историческа информация за града, най-добро време за посещение, транспорт в Лион, традиционни храни и напитки в Лион, малко известни факти за града, забележителности на Лион. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Юли 2018г.

Лион

В случай че търсите хотел в Лион, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Лион, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този френски град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: