Марсилия – френската перла на брега на Средиземно море

Марсилия е вторият по големина град във Франция след Париж що се отнася до броя на населението, а по отношение на населението на цялата градска зона /град и предградия/, Марсилия се нарежда на трето място след Париж и Лион. Градът има по последно преброяване население от около 800 000 души, като в предградията на града живеят още толкова. Марсилия има важна рола в историята на Франция, а така също и за нейната икономика. Това е най-големият френски град, разположен на Средиземно море, който разполага и с най-голямото пристанище в цялото Средиземно море.

Марсилия

На снимката: Изглед към града от пристанището;

Земите, където се намира днешния град на Марсилия, са били населявани още преди 30 000 година, като за това свидетелстват праисторически рисунки в пещери, разположени в този район. Разбира се, че това няма нищо общо с основаването на самия град, което е прието, че е станало през 600г. преди Христа. Марсилия е възникнала като гръцка колония под името Масалия. Благодарение на своето благоприятно разположение градът бързо се превръща в много важен търговски център. Древна Масалия е известна обаче не само с търговията, а се свързва и с името на известен древен математик и астролог, на име Питий. Той е първият, който наблюдава вълните и тяхната зависимост от лунните фази. Разположението на града играе важна роля не само за икономическото му развитие, но определя и важната политическа роля, която градът играе в древността. С появата на римляни, гали, картагенци, Марсилия се превръща в протекторат на Римската империя. Градът запазва своята независимост до управлението на Юлий Цезар, когато е включен изцяло под контрола на римляните. По време на гражданската война между Цезар и Помпей, Марсилия заема страната на загубилия войната Помпей и това не остава незабелязано от Цезар. Възходящото развитие на града продължава и след разпадането на Римската империя. Високите градски стени, останали в наследство от основателите на града, осигурявали добра защита срещу вражески нападения. Марсилия се включва в състава на френската държава през 1481г. По време на Френската революция доброволци от Марсилия са изпратени в Париж. По време на своето пътуване на север доброволците пеели марша на Рейнската армия, който именно покрай тях става известен като Марсилезата и се превръща в национален химн на Франция.

Градът определено има какво да покаже на своите посетители. Старият град на Марсилия е сърцето на този френски град. Той се намира на североизток от пристанището на Марсилия, като тук са съсредоточени някой от най-големите пазари на града. Самото пристанище впечатлява с двете красиви запазени крепости, които навремето са го защитавали от нападения. Несъмнено най-голямата забележителност на Марсилия е базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“. Освен че е красива като постройка, сградата впечатлява и с позлатената статуя на Богородица и Младенеца, която може да бъде видяна отдалече. Статуята впечатлява със своите размери, а така също и с факта, че е облицована от близо 30 хиляди златни пластини.

Марсилия

На снимката: Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“– един от символите на Марсилия;

Друга основна забележителност на град, и също църковна сграда, е катедралата на Марсилия. Интересното за нея е, че се състои всъщност от две църкви- стара и нова, като е построена в римо-византийски стил. Заслужава също така да се посети и Абатството Сен Виктор, което е и най-старата християнска църква във Франция.

В сърцето на марсилския залив се намира една от забележителностите на града, за която също няма как да не сте чували, ако сте чели книгата за граф Монте Кристо на Александър Дюма. Замъкът Иф, разположен върху едноименния остров в залива, дълго време е служил за защита на града, но в последствие бива превърнат в затвор. До него може да стигнете с корабче, което се взема от старото пристанище на Марсилия- така не само ще разгледате тази забележителност, но и ще хвърлите поглед на града от друг ъгъл.

Марсилия

На снимката: Замъкът „Иф“, намиращ се в марсилския залив;

Най-добро време за посещение:

Климатът на Марсилия е средиземноморски и това до голяма степен определя наличието на едни доста топли летни месеци, а от друга страна води до по-меката зима. Все пак зимните месеци в Марсилия се характеризират с повече валежи /особено януари/, поради което не са най-приятното време за посещение и разходки из града. Летните месеци юли и август са най-топлите в Марсилия. Като цяло лятото е горещо и сухо, но през юли и август среднодневните температури са около и над 30 градуса. По-поносими са температурите през юни и септември, които изглеждат по-привлекателни като време за посещение на града.
Транспорт:

Марсилия, както и повечето френски градове, предлага доста добра система на градски транспорт. Благодарение на това, всеки един турист или жител на Марсилия може лесно да достигне до желаната дестинация. Операторът на градския транспорт на Марсилия се казва „RTM”, като самият градски транспорт включва автобусен и трамваен транспорт, както и метро. Билетите за градския транспорт са валидни за всички видове транспорт и позволяват с един билет да се возите неограничено в рамките на 1 час. Билетите се закупуват от гишетата на оператора или от специални машини, разположени на самите спирки/станции. Цената на билет за еднократно пътуване с градския транспорт на Марсилия е 1.50 Евро. Предлагат се и различни други видове билети с оглед потребностите на пътниците. Може да си закупите карта за 10 пътувания, ако ще използвате по-често услугите на градския транспорт, като цената на тази карта е 13.00 Евро. Ако сте група от 4 души, може да си закупите специална карта, която ви позволява заедно да се придвижвате с градски транспорт. Цената на тази карта е 4.70 Евро. Отделно се продава еднодневна или тридневна карта за неограничено използване на услугите на градския транспорт, като цените на тези карти са съответно 5.00 Евро и 10.50 Евро. В Марсилия, както и в много други европейски градове се продава и карта на града. Тук тя носи името „City Pass”, като позволява безплатно ползване на градския транспорт и намаления на входните такси на редица обекти. Цената й варира между 24.00 Евро и 39.00 Евро в зависимост от валидността на картата- дали е за 1, 2 или 3 дни.

Търсите хотел в Марсилия?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Градският транспорт на Марсилия предлага две линии на метрото /М1 и М2/, като двете минават през центъра на града и през централната ж.п. гара. Влаковете на метрото работят от 5.00ч. до 23.00ч., като се движат на всеки 5 минути. В петък, събота и неделя влаковете се движат с удължено работно време- до 00.30ч. Трамвайният транспорт на Марсилия също включва две основни линии /Т1 и Т2/, като мотрисите тук оперират между 5.00ч. и 00.35ч. Градският транспорт на Марсилия включва и автобусен транспорт, като линиите обикалят из целия град. Автобусите оперират и до летището на Марсилия, което е разположено на 25км. от града, като пътуването от летището до Марсилия с градски автобус отнема около 20-30 минути.

Марсилия

На снимката: Ако гореизброените транспортни опции не ви удовлетворят, то винаги може да се повозите на „малкия влак“- туристическото влакче на Марсилия;

Храна и напитки:

Марсилската кухня е особено богата, като почти във всяко традиционно местно ястие присъстват морски дарове. Това се определя от разположението на Марсилия на брега на Средиземно море. Ако желаете да опитате традиционни марсилски ястия, потърсете ястието „Буябес“ /Bouillabaisse/. Това е може би най-известното ястие с морски дарове в града. Представлява яхния, в приготвянето на която са включени различни видове морски дарове- тригла, змиорка, платика и др. При приготвянето на ястието може да се използват също така калкан, кефал, сив хек. Рибните продукти се смесват с миди, раци, както и картофи и зеленчуци. Особеното при приготвянето и сервирането на това ястие е, че в повечето случаи то се приготвя предимно за по-големи групи от над 10 души, защото колкото повече са хората, толкова повече видове деликатеси се включват при неговото приготвяне.

Марсилия

На снимката: „Буябес“ /Bouillabaisse/- традиционно местно ястие;

Ако се чудите с какъв сол да гарнирате някое ястие, то един от най-известните местни сосове е „Аиоли“/Aioli/. Приготвя се от лук, зехтин, яйца, лимонов сок, сварени яйца и риба, както и обработени зеленчуци. Сосът е бял на цвят и много често се сервира с маслини. Друго известно местно ястие е „Бурида“ /Bourride/. Ястието отново съдържа риба, майонеза и нарязани на кубчета зеленчуци.

Ако сте любители на хлебните изделия, то опитайте задължително „Фугас“ /Fougasse/. Подобна на италианската фокача, този хляб е плосък и се приготвя с маслини, сирене и аншоа. Интерес за туристите представляват и малките бисквитки във формата на кораб. Те носят името „Навета де Марсилия“ /Navetta de Marseille/, като имат портокалов вкус.

Що се отнася до местните предложения за пиене, то освен голямото многообразие от френски вина, които са прочути по цял свят, тук може да опитате „Пастис“ /Pastis/- напитка, която се приготвя от анасон и към нея се прибавят различни подправки. Същата е доста известна в Марсилия.

Марсилия

На снимката: „Pastis“- едно от известните местни напитки;

Знаете ли, че:

Марсилия е Европейска столица на културата за 2013г?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“;

2/ Катедралата на Марсилия;

3/ Замъкът „Иф“;

4/ Абатството „Свети Виктор“;

5/ Фарът „Санта Мария“;

6/ Дворецът „Лонгшам“;

7/ Природо-историческият музей на Марсилия;

8/ Музей на изящното изкуство;

9/ Музеят „Гробе-Лабади“;

Допълнителна информация за града може да откриете на официалния сайт: www.marseille.fr.

Марсилия

Важно: Страницата разглежда подробно информация за френския град Марсилия- историческа информация за града, най-добро време за посещение, транспорт в Марсилия, традиционни храни и напитки в Марсилия, малко известни факти за града, забележителности на Марсилия. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Марсилия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Марсилия, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: