Дворецът на Великия Магистър – град Ла Валета, Малта

Дворецът на Великия магистър е сградата, която доминира на Дворцовия площад в Ла Валета.  Построен е през 1571г. като резиденция на великия магистър на Ордена на хоспиталиерите на Свети Йоан. Той винаги е приютявал управниците на Малта – първо рицарите, после британците, а днес и президента.

Дворецът на Великия Магистър

На снимката: Залата на посланиците;

Сградата е изящен пример за барокова архитектура. Когато парламентът не заседава, можете да разгледате великолепните зали на първия етаж. Оръжейната зала съхранява богата колекция от оръжия, датиращи от периода, през който рицарите са управлявали Малта. За съжаление тя е запазила само малка част от оригиналния си блясък, поради т.нар. организиран грабеж на произведения на изкуството, осъществен по време на френската окупация през 1798г. Сред най-известните експонати са броните на няколко Велики магистри, сред които Жан дьо ла Валет и Алоф дьо Винякур.  Ценен експонат е и каретата на Наполеон Бонапарт. Тронната зала е построено при управлението на Великия магистър Жан де ла Касие. Била е използвана като приемна при посещенията на посланици и висши духовници. Стенописите, декориращи горната част на залата са дело на Матео Перез д’Алекио. Те изобразяват различни епизоди от Великата обсада на Малта. През 1818г. британците трансформират залата като изцяло покриват стените й с нео-класически елементи. В началото на 20 век те биват премахнати. Изключителен интерес предизвиква Залата на килимите. Украсена е с прекрасни ръчно изработени килими и огромни гоблени по стените.

Дворецът на Великия Магистър

На снимката: Тронната зала на двореца;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Palace Square, Ла Валета, Малта;

Работно време:

Понеделник – Неделя 10:00 – 16:00 (последен вход в 15:30)
Държавните стаи на двореца Затворени по време на сесии на парламента
24, 25, 31 декември, 1 януари и Разпети петък Затворен

Вход:

Възрастни 12.00 евро   /17.00 евро с аудио-гид/
Младежи (12г.-17г.), пенсионери (60г. и по-възрастни) и ученици 8.00 евро
Деца (6г.-11г.) 8.00 евро
Деца (1г.-5г.) Безплатно

Как да стигнете до двореца:

-Пеша /дворецът се намира само на 10 минути пеша от централната гара на Ла Валета/;

Важно: Страницата разглежда подробно информация за двореца на Великия магистър, една от големите забележителности на малтийската столица Ла Валета – историческа информация за двореца, адрес на забележителността, цена на входните билети за двореца, както и информация за работното време.  Статията е последно обновена от нашия екип на 20 Февруари 2017г.

Дворецът на Великия магистър

В случай че търсите хотел в Ла Валета или на остров Малта, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Двореца на Великия магистър – Ла Валета, Малта, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: