Църквата на Светия кръст – град Коимбра, Португалия

След като разгледате немалкото забележителности на Коимбра, съсредоточени в горната част на града и най-вече около университета, насочете се надолу по хълма в посока към река Мондего. В долната част на града потърсете един от най-красивите площади на Коимбра – площад „Осми Май”. На този площад е разположена друга емблематична за града сграда – Църквата на Светия кръст /Igreja de Santa Cruz/. Църквата е основана през 1131г. по канона на Свети Августин, което до голяма степен обяснява и плочките азулежу по дясната стена на нефа, които изобразяват картини от живота на светеца. Църквата е известна с това, че тук са гробниците на първите двама португалски крале- Афонсу Енрикеш и Саншу I. Статуите на двамата, които може да се видят в църквата, са дело на скулптура Никола дьо Шантрен. Това обаче не са единствените предмети в църквата, дело на Шантрен. Негова творба е и красивия ренесансов амвон, както и редица скулптури на входа на църквата.

Църквата на Светия кръст

На снимката: Входът на църквата и площад „8-ми май“;

Във връзка с църквата на Светия кръст, не трябва да пропускате и покритата сводеста сграда на управителното тяло и изящната галерия в мануелински стил, която е дело на Мануел Пирес. В далечния ъгъл се намира и входът към едно интересно пространство със запазени ценни вещи от църквата на Светия кръст, с голямо богатство от скулптури, сребърни предмети, картини и други.

Църквата на Светия кръст

На снимката: Гробницата на Афонсу Енрикеш- първият крал на Португалия;

Полезна информация за забележителността:

 Адрес:  Площад „Осми Май” /Praca 8 de Maio/, 3001-801 Коимбра, Португалия;

Телефон: +351 239 822 941

Работно време:

Понеделник-Петък, от 9.00 часа до 17.00 часа;

Събота: от 9.00 часа до 12.00 часа и от 14.00 часа до 17.00 часа;

Неделя: от 16.00 часа до 17.30 часа;

Вход: Безплатно;

Вход за допълнителни вътрешни пространства като галерията на Мануел Пирес и Ризницата: Дарява се малка сума под формата на входна такса;Важно: Страницата предоставя полезна информация за църквата на Светия дух, една от големите забележителности на португалския град Коимбра -историческа справка, адрес на църквата, цена на входните билети за посещение на галерията на Мануел Пирес и Ризницата, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 20 Юли 2018г.

Църквата на Светия кръст

В случай че търсите хотел в Коимбра, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата на Светия кръст в Коимбра, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: