Венген – любима дестинация за всички скиори

Венген се намира на 26 км. южно от Интерлакен и само на 5 км. североизточно от Мюрен. Градчето се издига върху слънчева /поне когато има слънце/ тераса над долината Лаутербрунен, а над него са надвиснали Мьонх, Юнгфрау и Айгер. Намиращ се на 1250 метра надморска височина, Венген се е превърнал през годините в един от най-шикозните и добре оборудвани ски и планински курорти в Бернезе Оберланд. В градчето ще намерите 30 хотела от всякакви категории, както и голям избор от апартаменти и вили под наем.

Венген

На снимката: Венген, Швейцария;

Популярността на Венген започва да нараства след 1830г., когато тук се провежда международната ски надпревара Лауберхорн. Към него момент Венген е нещо като съвкупност от няколко ферми. Британците са първите, които популяризират курорта след края на Първата световна война. Днес части от областта са запазили своя селски чар. Главната улица на Венген обаче е изпълнена с кафенета, магазини, ресторанти. Във Венген също не се допускат автомобили, но по улиците на градчето ще видите доста обслужващи превозни средства, както и електрически колички за багаж.

ВенгенНа снимката: Красивите стари дървени сгради са един от символите на Венген;

 

Как да стигнете до Венген:

При всички положения основна отправна точка трябва да ви бъде Интерлакен. Качете се на влака от Интерлакен Изток и се насочете към Венген /трябва да се прикачите в Лаутербрунен/. Влаковете пътуват на всеки 45 минути, като първият потегля в 6.30 часа. Последният влак е в 23.00 часа. Билет за отиване и връщане е на стойност близо 30.00 Швейцарски франка. След като спре във Венген, влакът продължава към Клайн Шейдег и Юнгфрауйох.

Ако решите да пътувате с автомобили, тръгнете от Интерлакен в южна посока към Вилдерсвил, а след това следвайте табели към Лаутербрунен. Там ще намерите места за паркиране. Тъй като влизането във Венген с автомобил не е разрешено, от тук ще продължите с влак. Може да паркирате автомобила си за цял ден, като цената на паркинга е между 15.00 и 20.00 Швейцарски франка. Влаковете от Лаутербрунен пътуват на всеки 15 минути към Венген, като първият е в 6.00 часа сутринта, а последният – в полунощ.

Венген

На снимката: Гарата във Венген, където пристигат влакът от Лаутербрунен;

Туристическа информация:

Във Венген няма имена на улици. Всички обекти –  ресторанти, хотели и други –са обозначени и може да се открият чрез указателни табели. Нещата са така организирани, че всеки може лесно да се ориентира. Туристическият информационен офис във Венген (телефон: 033/855-14-14; www.mywengen.ch) се намира в центъра на курорта. Офисът е отворен от средата на юни до средата на септември и от средата на декември до Великден, от понеделник до събота /от 9.00 часа до 12.00 часа и от 14.00 часа до 17.00 часа/.

Разходка из атракциите околко Венген:

 Ски зоната около Венген е силно развита, като ски писти са прокарани през Менлихен, Клайн Шейдег, Лауберхорн и глетчера Айгер. Районът около Венген се определя като триумф на алпийската инженерна мисъл, като тук може да използвате три планински железници, две въжени линии, една гондола, 31 лифта, които обслужват по един или друг начаин около 150 км. ски писти. В района около Венген има и около 11 км. трасета за ски бягане, закрита и открита пързалка, зала за кърлинг, закрит плувен басейн и др.

Венген

На снимката: Лифтът към Менлихер;

През лятото районът около Венген привлича любители на разходките из природата. Пешеходните маршрути, започващи от Венген, са добре поддържани и внимателно маркирани, като на места пътеките се отклоняват до интересни забележителности – езерца или панорами. Във Венген ще откриете още частично покрита пързалка (kunsteisbahn), изцяло открита пързалка, както и публично достъпни тенис кортове –  все възможности за приятно прекарване на времето. Работното време на съоръженията обаче не е постоянно, поради което е добре да се консултирате с туристическия офис за по-точно информация.

Венген

На снимката: Зимен Венген;

От Венген може да се разходите и из долината Лаутербрунен. Посещението на долината, освен свързано с красиви алпийски пейзажи, ще ви предложи като опция и възможност да видите водопада Трюмелбах. Последният оформя пет каскади докато преминава през дефилето. Местните са създали добри условия за посещение, като може да видите как водата минава през скалите и пада от високо. Носете си връхна дреха, защото заради водата може да ви се стори по-хладно, отколкото е навън. Самото посещение на водопадите отнема около 45 минути до 1 час. От Венген може да стигнете до водопадите с влак.

Венген

На снимката: Падащата вода на водопада Трюмелбах;

Освен водопада Трюмелбах, може да видите и друг интересен водопад в района  – Щаубах. Водата при него се спуска от отвесна скала от почти 300 метра. До водопада може да се стигне през Лаутербрунен, а до този селище има редовен влак от Венген. Разстоянието се взема за около 15 мин. От центъра на Лаутербрунен следвайте знаците по пешеходна пътека, която следва малка рекичка. В края трябва да изкачите няколко стръмни стъпала, за да достигнете до мястото, от което да видите водопада /има панорамна площадка/.

Венген

На снимката: Лаутербрунен с водопада Щаубах;

Пазаруване във Венген:

Въпреки близостта си до необятната шир на Алпите, когато става дума за пазаруване, просто трябва да приемете, че магазините във Венген не носят със себе си алпийския дух. Някои от по-известните магазини са такива за порцеланови изделия и ски екипировка. Известният „Swiss Made Shop”, разположен на Дорфщрасе, предлага крехки и изящни прибори за хранене, порцелан, и съдове за хранене. Два от най-успешните магазини в града за ски и други спортни съоръжения са Алпия Шпорт и Централ Шпорт. Първият се намира на Дорфщрасе, а вторият – при Шале Лауберхорн.В случай че се нуждаете от хотел във Венген, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Венген

Важно: Статията предоставя информация за Венген, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за селцето и какво може да видите в него и около него, полезни съвети за пазаруване и как да стигнете до Венген. Статията е последно обновявана от нашия екип на 25 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Венген, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на селцето, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.