Залцбург – приказният град

Залцбург е един от най-големите австрийски градове /на четвърто място по население/ и столица на едноименната австрийска провинция. Населението на града е около 150 000 души, а заедно с предградията достига до над 200 000 души.

Залцбург

На снимката: Залцбург;

Историческите сведения сочат, че земите на днешен Залцбург са били заселени още от времето на неолита. Първите селища по тези земи са били на келтски племена. Постепенно тези селища са се обединили в едно по-голямо населено място. Както и по-голяма част от австрийските земи, Залцбург също бил част от Римската империя, като дори бил определен и за център на римската провинция Норикум. С отслабването на империята обаче в резултат на чужди нашествия, Рим загубил контрол над провинцията и това довело до бърз упадък на града. Възраждането на града започва след 8-ми век и се свързва с дейността на Свети Рупърт. В началото на 8-ми век светецът става епископ и избира за свое Залцбург за свое седалище. Смята се, че именно той избира и съвременното име на града, което в превод означава „замък от сол“. Несъмнено причината за този избор на име се свързва и с доста усилената търговия със сол, която преминавала през града. Баржи пренасяли солта по река Залзах, която преминава през Залцбург. Средновековието донася доста бурни времена за града. До 14-ти век Залцбург е под  контрола на Бавария. През 1525г. избухват въстания, които довеждат до независимост на града. Включването на Залцбург в пределите на австрийската държава става в началото на 19-ти век, но това продължава за едва четири години. В резултат на загубата в битката при Ваграм, Залцбург е предаден от Австрия на Кралство Бавария. Шест години по-късно все пак градът се връща в пределите на Австрия.

Търсите хотел в Залцбург?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Днес Залцбург е един от най-посещаваните австрийски градове. Това несъмнено се дължи на богатата му история, за която свидетелстват множество исторически паметници. Старият град на Залцбург е запазен в изключително добро състояние и е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Не трябва да се забравя, че градът е родно място на Волфганг Амадеус Моцарт, като тук може да посетите и къщата, в която великият композитор е роден и живял. Сред другите забележителности, които си заслужава да разгледате, са замъците Мирабел и Хохензалцбург, както и катедралата на града. В близост до града се намира и замъкът Хелбрун, който е известен с красивите си градини и парк.

Залцбург

На снимката: Поглед към стария град и крепостта Хохензалцбург отгоре;

Най-добро време за посещение:

Разположението на Залцбург в близост до Алпите определя и климата на града. Определено най-подходящи за посещения и разходки из града са летните месеци, когато средните температури се движат между 22 и 25 градуса и рядко надвишават 30 градуса. Все пак следва да се отбележи, че именно близостта с Алпите води и до чести валежи през лятото. Зимните месеци са хладни и ветровити, но все пак ако решите да посетите града през зимата, няма да съжалявате. Именно през декември в Залцбург се провежда един от най-известните австрийски коледни базари, който заема целия градски площад около катедралата.

Транспорт:

Достъпът до Залцбург е възможен с всякакъв вид транспорт. Ако решите да използвате свое личен автомобил за посещение на града, той имайте в предвид, че при влизането си в Австрия следва да закупите винетка за използване на австрийската пътна мрежа. След като достигнете до града, ще видите че места за паркиране трудно се намират, особено в централната градска част. Именно поради тази причина в покрайнините на града има изградени P+R /Park plus Ride/ паркинги, където посетителите на града може да оставят своите автомобили и след това да се придвижат до центъра с градския транспорт. Удобството на този вид паркинги е именно улесненото придвижване до центъра на града. Паркинг билетът /чиято цена е около 14.00 Евро на ден/ включва и безплатно придвижване с градския транспорт за цял ден на 5 души. Повече информация за разположението на този вид паркинги и условията за тяхното ползване може да видите на следния линк.

Паркирането в централната градска част е възможно на обособените за това места в режим „Синя Зона“. Зоната за платено паркиране е валидна от понеделник до петък, от 9.00 часа до 19.00 часа, както и в събота от 9.00 часа до 16.00 часа. Паркирането обаче е възможно за не повече от 3 /три/ часа.

Залцбург

На снимката: Поглед към крепостта от градините на двореца Мирабел;

Достъпът до историческия център на града се контролира от подвижни прегради, които се активират в 11.00 часа всяка сутрин. Ако влезете с кола в историческия център на града рано сутрин и не излезете до 11.00 часа, може да напуснете съответната зона само след като се свържете с полицията и заплатите глоба. Влизането след 11.00 часа може да стане, ако сте гост на хотела, като за целта трябва да се свържете с вашия хотел, откъдето ще ви кажат код за достъп.

Търсите хотел в Залцбург?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Пристигането в Залцбург с влак е възможно от различни европейски градове. Централната гара на града обслужва линии от Виена, Мюнхен, Инсбрук, Цюрих, а така също и към много градове в Италия. Залцбург разполага със собствено летище, където кацат самолети от повечето от европейските столици – Лондон, Амстердам, Брюксел, Дъблин, както и множество други големи европейски градове. Пълен списък на авиокомпаниите, обслужващи полети до Залцбург, може да намерите на следния линк.

След като достигнете до града, може да разчитате на местния градски транспорт за достигане до различни точки на града. Залцбург се слави с това, че основната част от местния градски транспорт, са тролейбусите. Тролейбусите се движат на всеки 10 минути и обслужват повече от 20 линии. Градският транспорт се допълва от четири линии на S-Bahn. Билети може да си закупите от почти всяка будка за цигари. Ако ще прекарате в града цял ден, то е добре да си закупите дневна карта, която е валидна за всички линии. Предлагат се също така и седмични карти. Като част от градския транспорт може да се разглежда и малката железница, която свързва стария град с крепостта Хохензалцбург. Железницата оперира от 9.00 часа сутринта до 17.00 часа /в периода Октомври-Април/, до 22.00 часа /в периода Юли-Август/ и до 20.00 часа през останалата част от годината.

Храна и напитки:

Залцбург предлага голямо многообразие от заведения, където може да се насладите на местни специалитети и напитки. Повечето от най-известните ресторанти тук са съсредоточени в стария град. Голяма част от предлаганите тук продукти са биопродукти.

Ако обичате кафето, то несъмнено се отбийте в някоя от местните кафетерии. Залцбург е известен с кафе Томазели- най-старото кафене в Австрия. Тук не само може да откриете разликата между Melange /типичното виенско кафе/, Grosser Brauner /сервирано в голяма чаша черно кафе/ или Einspanner /черно кафе със сметана, сервирано във висока чаша/, но така също да опитате традиционните ябълков щрудел, сладкиша Естерхази или бонбоните Моцарт- един от известните местни сувенири.

Знаете ли, че:

На 27-ми Януари 2006г. всичките 35 църкви в Залцбург удариха своите камбани малко след 20.00 часа вечерта по случай 250 години от рождението на Моцарт?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Родната къща на Моцарт;

2/ Крепостта Хохензалцбург;

3/ Дворецът Мирабел;

4/ Дворецът Хелбрун;

Допълнителна информация за Залцбург може да откриете на официалния сайт на града: https://www.salzburg.info.Важно: Страницата предоставя полезна информация за австрийския град Залцбург-  историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителностите на Залцбург. Статията е последно обновена от нашия екип на 17 Юли 2018г.

Залцбург

В случай че търсите хотел в Залцбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно австрийския град Залцбург, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: