Къщата на мидите – град Саламанка, Испания

Една от най-интересните забележителности на Саламанка – къщата на мидите, е построена между 1493г. и 1517г. от Рикардо Ариас де Малдонадо, рицар от Ордена на Сантяго де Кампостела и преподавател в Университета на Саламанка. Фасадата на къщата представлява смесица между готически стил и типичния за града стил „платереско“. По нея могат да бъдат видени над 300 миди. Мидата е била символ на Ордена на Свети Джеймс. За други тя е символ на любов, а за трети просто декорация. Има легенда, според която под една от черупките има поставена унция злато. Това не е учудващо, имайки предвид, че по онова време се е смятало на късмет поставянето на злато в основите на къщата.

Къщата на мидите

На снимката: Къщата на мидите;

Освен тях на фасадата са издълбани и гербовете на католическите монарси, а в готически стил са изработени четири прозореца, всеки от които е с различна форма. Гербът на семейство Малдонадо – хералдичната лилия, може да бъде открит до прозорците, заобиколен от ангели, лъвове и други животни, а понякога дори и с лавров венец. Лилията е символ на сватбата на Рикардо Малдонадо с Доня Мария де Пиментал. Други забележителни елементи са прозоречните решетки, отвореният вътрешен двор, който е типичен за Испания и трите стълбища, които правят възможно достигането на втория етаж. Таванът на двора е в италиански стил. Представлява потънали панели в различни форми. В момента сградата не е частен дом, а служи като библиотека.

Къщата на мидите
На снимката: Фасадата на къщата с множеството миди и красивите прозорци и други орнаменти;

Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Calle Compania, Саламанка, Испания;

Работно време:

От 1ви Октомври до 31ви Март

Понеделник – Петък 9.00 – 21.00
Събота 9.00 – 14.00/16.00 – 19.00
Неделя 10.00 – 14.00/16.00 – 19.00

        От 1ви Април  до 30ти Септември

Понеделник – Петък 9.00 – 21.00
Събота 9.00 – 14.00/17.00 – 20.00
Неделя 17.00 – 19.00

Вход: Безплатно;Важно: Страницата разглежда подробно къщата на мидите, една от забележителностите на испанския град Саламанка-историческа справка, адрес на забележителността, цена на входните билети, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Къщата на мидите

В случай че търсите хотел в Саламанка, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно къщата на мидите в Саламанка, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: