Площад Енеску – град Букурещ, Румъния

Площад Енеску в Букурещ се намира на север от площада на Революцията, като се отличава с няколко важни исторически и културни сгради. Северната страна на площада се заема от хотел Athénée Palace Hilton, който от построяването си през 1912г. е един от най-престижните хотели в Букурещ. В продължение на десетилетия хотелът е бил и средище за шпиони, като се започне от 1930г., като персоналът шпионирал за царя, за Гестапо или за британското разузнаване. Висшите етажи на властта си устройвали партита в хотела. В началото на 50-те години на миналия век хотелът бил изцяло реновиран, като е известно, че стаите и телефоните в него били така направени, че да улеснят подслушването.

Площад Енеску

На снимката: Хотел Атене Палас Хилтън;

На изток от хотела се намира румънският Атенеум (Ateneul Român), представляващ прекрасна неокласическа сграда, изградена през 1888г. почти изцяло със средства, получени от гражданите на Букурещ. Обърнете внимание на купола на сградата отвътре, който е декориран с арфи. Ако имате възможност, може да се опитате да посетите и концерт тук в изпълнение на филхармоничния оркестър Джордже Енеску. На юг се намира Университетската библиотека, която е била сериозно пострадала по време на събитията от декември 1989г. Днес сградата е възстановена и в нея са разположени офис. Ако обърнете внимание на околните жилищни сгради, ще видите, че по много от тях все още личат дупки от куршуми.

Площад Енеску

 

Площад Енеску

Площад Енеску

На снимката: Румънският Атенеум отвън и отвътре;

Точно зад библиотеката, на ул. Розети 8, е разположена къщата на Теодор Аман /отворена вторник-неделя, от 9.00 часа до 17.00 часа/. Това е една от многото мемориални къщи на на забележителни художници, пръснати из града. Аман (1831-91г.) получил образованието си в Париж, преди да се завърне в Румъния, за да стане първият директор на Арт колеж Букурещ. Малко по-академичен художник, Аман е водещ член на групата на интелектуалци-франкофони  (заедно с художника Георге Татареску и скулптура Карл Щорк/, която доминира културния живот в Букурещ в края на деветнадесети век. Построена през 1868г. по дизайн на Аман и украсена от него и Щорк, къщата представя колекция с редица семейни портрети, както и няколко красиво изваяни предмета, дървени сандъци и маси.

Площад Енеску

Площад Енеску

На снимките: Къщата-музей на Аман;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: площад Енеску, Букурещ, Румъния;

В случай че се нуждаете от хотел в Букурещ, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Площад Енеску

Важно: Статията предоставя информация за площад Енеску – Букурещ, Румъния. Тук ще намерите полезна информация за площада, неговото разположение, както и информация какво може да видите около площад Енеску. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Октомври 2016г.По-долу може да видите интерактивна карта относно площад Енеску – Букурещ, Румъния , която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: